İslam gençliğine tavsiyeler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

GENÇLİK BÜYÜK BİR NİMETTİR

Gençliğin önemi müslüman gençliğine tavsiyeler

Gençliğin önemi müslüman gençliğine tavsiyeler

MÜSLÜMAN GENÇLERE TAVSİYELER

Gençlik çocukluktan ihtiyarlığa geçişte hayatın önemli bir dönemidir. Ömrün en hareketli dönemi olan gençlik, Rabbimizin bize verdiği kıymetini bilmemiz gereken büyük bir nimettir. Yüce dinimiz gençlik dönemine ayrı bir önem vermiştir. Peygamber Efendimiz; “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz” buyurmaktadır. Bu beş şeyden biriside ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin değerinin bilinmesidir. Dinimizce gençlikte yapılan ibadetler daha değerlidir. Yine Hz. Peygamber (sav) Kıyamet gününde Allah’ın arşının gölgesinde barınacaklar arasında; Rabbi’ne ibadet ederek yetişen gençleri” de sayarak gençken dini yaşamanın önemine işaret etmiştir. Bir başka Hadis-i Şeriflerinde; “ İnsanoğlu, Kıyamet gününde, gençliğini nerede ve nasıl harcadığından sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılamaz” buyurarak gençlik enerjisini Allah’a kulluk ve insanlığa hizmet uğrunda değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Hayatının altın çağı olan gençliği meşru olmayan ortam ve eğlencelerde harcamak kişinin dünya ve Ahiret hayatını tehlikeye atması demektir. Helal olmayan davranışlarla geçen gençlik dönemi Rabbimizin emanetini iyi değerlendirememektir.

Gençlik dönemi insan hayatının en karmaşık dönemidir. Gençler gelişirken değişmekte ve sürekli çevreleri ile etkileşim halinde olmaktadırlar. Bu dönemde oluşan alışkanlıklar üzerine gençlerimiz hayatlarının geri kalanını sürdürürler. Sigara, alkol, uyuşturucu ve kumar gibi kötü alışkanlıklara başlama en çok bu dönemde olmaktadır. İslam âlimlerinin bir kısmına göre haram, bazılarına göre ise mekruh kabul edilen sigaranın, israf oluşunun yanında öldürücü etkisinin de bulunduğu tıbben ispatlanmıştır. İçeriğinde boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadminyum, metanol, çakmak gazı bütan, fare zehiri arsenik gibi öldürücü onlarca maddeyi taşıyan sigara, alkol ve uyuşturucu gibi birçok hastalığın ve kötülüğün anası durumundadır. Kanser hastalıklarının önemli nedenlerinden birisi olan sigara, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığının da önemli faktörüdür. Maddi açıdan ise ülkemizde yılda yaklaşık 5.72 milyar dolar ekonomik kayba neden olduğu yetkililer tarafından ifade edilmektedir.
Sigara diğer uyuşturuculara bir basamak olmaktadır. Sigara içenler içmeyen gençlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşımakta ve davranış bozukluğu görülmektedir. Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır. Her yıl ülkemizde 100 bin insanımız erken yaşlarda sigaradan ölmektedir. Gençlerde sigaraya başlama yaş ortalaması 15 olarak tespit edilmiştir.(1) Peygamberimiz; “İnsanlar içinde Allah’ın en çok sevdiği kimse, kötülükleri terk edip iyiliklere yönelmiş olan gençtir”(2) buyurmuşlardır. Gençlerimizi kötü ortam ve alışkanlıklardan iyi ve güzel ortamlara yönlendirmemiz gerekmektedir. Gençlerimiz de bu konuda uyanık olmalıdır.
Peygamber Efendimizin (SAV), “Kişi arkadaşının dini üzeredir. Öyleyse sizden her biriniz, kimleri arkadaş edindiğine baksın”(3) buyurarak gençleri iyi arkadaş seçmeleri konusunda dikkatli olmaya çağırmaktadır. Terör ve satanizm gibi yanlış yollara geçlerimiz arkadaşları vasıtasıyla veya sanal yollarla rahatlıkla ulaşabilmektedir. Hapishaneler ve hastaneler gençliğini iyi değerlendiremeyen insanlarla doludur.
Gençlik döneminde kişi işini ve yuvasını kurarken, hayatına nasıl devam edeceğine de karar verir. Dinimiz boş ve verimsiz vakit geçirmeyi hoş görmemiş, sağlıklı bir hayat ve boş vakti değeri bilinmesi gereken iki önemli nimet olarak tanımlamıştır. Gençlikteki boş vakit geri kalan ömür için iyi bir sermaye bilinmeli, dünyaya geliş amacını unutmayarak yaşamaya gayret göstermelidir.

Yüce Rabbimiz; “Mallarınız ve çocuklarınız ancak birer imtihandır… Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz”(4) buyurmaktadır. Ve Efendimiz (sav) de: “Bir baba evlâdına güzel ahlâk kadar kıymetli bir şey miras bırakamaz”(5) buyurmuştur. Anne babalar evladı ile bire bir ilgilenmeli, sorunlarını samimi olarak çözmeye çalışmalıdır. Onlara uygun ortamlar hazırlamalı ve iyi bir terbiye almalarını sağlamalıdır.Milletlerin gelecekleri gençlere emanettir. Gençlik ihmale uğrar, yoldan çıkarsa, hem o toplum ve hem de gençliğin kendisi ülke için bir endişe ve üzüntü kaynağı haline gelir. Bu konuda başta anne-babalar olmak üzere toplumun her kesimi üzerine düşeni yapmak durumundadır.
————————————-

  1. Prof.Dr Hilal ÖZCEBE, Gençler ve Sigara, Hacettepe Ün. Tıp Fak. Halk Sağ. Abd. Şubat 2008
  2. Ramuz-ul Ehadis, s.383
  3. Ebu Davut, Tirmizi, R.Salihin s.281–366
  4. Enfal 28
  5. Hakim,Ebu Abdillilah En-Neysaburi (v.405h)

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-06T19:39:33+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’ın doğru dediği ilkelere, üstüne titremek gerek. Yanlış dediğinden de kaçmak. Kendini iyi yetiştirmek gerek. Başkasına saygı duymak lazım. Müslümanların ve İslam’ın derdini dert etmek lazım. Bir derdin olması lazım. Her şartta amaç ahlaklı bir Müslüman olmak gerek.

    En iyi cevap

Cevapla