Paylaş
İslam Kardeşliği
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam Kardeş Hakkı
İslam’ın getirdiği en önemli esaslardan biri de, din kardeşliğidir. Dinimiz kardeşliği, iman temeli üzerine kurmuştur. İnsanları yalnızca kendisine ibadet etsinler diye yaratan Allah Teala, “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup düzeltin ve Allah’tan korkun ki, esirgenesiniz”[1] buyurarak, iman eden müminlerin kardeş olduğunu bildirmiştir. Bu kardeşlikte en önemli unsur, Allah’ın “Birbirinizle iyilik ve takva üzere yardımlaşın. Sakın günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın”[2], “Hepiniz Allah’ın ipine topluca sımsıkı sarılın ve tefrikaya düşmeyin”[3], “Birbirinizin kusurunu araştırmayın”[4] emirleri gereğince, ayrılığa düşmeden güzellik içinde yaşamaktır.
İnsanlık tarihinde kardeşliğin ve birlik olmanın en güzel örneğini Ashâb-ı Kirâm sergilemiştir. Peygamberimiz Mekke’den hicret edenler ile Medineli Müslümanlar arasında kardeşlik ilân etmiş, her bir Muhaciri Medineli bir Müslüman’la kardeş yapmıştı. Medineliler, doğup büyüdükleri vatanlarını islamı daha güzel yaşama uğruna terk eden Muhacirlere, öz kardeşlerinden daha çok yakınlık, sıcaklık ve fedakarlık göstermiş, ellerindeki bütün imkanları onlarla paylaşmışlardı. Ensar ve Muhacirler arasındaki kardeşlik Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle anlatılmaktadır: “Daha önceden Medine’yi yurt edinmiş ve gönüllerine imanı yerleştirmiş olan kimseler, kendilerine göç edip gelenleri severler ve onlara verilenlerden dolayı içlerinde bir rahatsızlık hissetmezler. Kendileri muhtaç olsalar bile, onları kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir”[5]
İmân kardeşliği sayesinde farklı soylardan ve farklı renklerden nice insan, aynı duygular etrafında toplanmış, değişik mevkilere, ünvanlara ve zenginliğe sahip nice iman ehli, Allah ve Peygamber yolunda birlikte çalışmışlardır. Bizler de, aynı dine, aynı kitap ve peygambere inanan insanlar olarak, kardeşliğimizi her zaman hatırlamalı, toplumsal huzur ve birlikteliğimize katkı sağlayacak davranışlarda bulunmalıyız. Sevgili Peygamberimizin bildirdiği üzere, birbirimizi sevmedikçe kamil müminler olamayacağımızı unutmamalıyız.
[1] Hucûrât, 10.
[2] Mâide, 5/2.
[3] Aliimran 3/103
[4] Hucûrât, 49/12.
[5] Haşr, 59/9.
[6] Buhârî, Edeb/ 57.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dininde kardeşlik, insanların birbirine karşı olan sorumluluklarının ve birlikte hareket etme gerekliliğinin önemli bir parçasıdır. Kardeşlik, Müslümanlar arasında güçlü bir bağ oluşturur ve İslam toplumunun dayanışmasını sağlar.
İslam dininde kardeşlik kavramı, tüm insanları kapsayan geniş bir anlam taşır. Müslümanlar arasındaki kardeşlik, sadece aynı dinin mensupları arasındaki bir bağ değil, tüm insanların kardeşliği olarak da değerlendirilir. Bu nedenle, İslam toplumunda her insanın saygı görme hakkı vardır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifinde, “Müslümanlar kardeştir. Bir Müslümanın diğerine zulmetmesine izin verilmez. Kim bir Müslümanın zor zamanında yanında olursa, Allah da onun zor zamanında yanında olur” buyurmuştur. Bu hadis, Müslümanların birbirine yardım etmesi ve zor durumlarda birbirlerinin yanında olması gerektiğini vurgular.
İslam dininde kardeşlik, sadece maddi yardımlaşmayı değil, aynı zamanda manevi yardımlaşmayı da kapsar. Müslümanlar arasında kardeşlik bağı, sevgi, saygı, hoşgörü ve adaletle beslenir. Birbirlerine karşı dürüst ve samimi olmak, birbirlerinin eksiklerini örtmek, kusurlarını affetmek ve birbirleri için dua etmek gibi birçok davranış, İslam dininde kardeşlik kavramını pekiştirir.
İslam toplumunda kardeşlik, aynı zamanda insanların birbirlerine karşı sorumluluklarını da ifade eder. Müslümanlar, birbirlerinin haklarını korumak, adaletli olmak, birbirlerine yardım etmek, güvenilir olmak, iyilik yapmak ve sevgiyle yaklaşmak gibi sorumlulukları taşırlar.
Sonuç olarak, İslam dininde kardeşlik kavramı, insanların birbirlerine karşı olan sorumluluklarının ve dayanışma gerekliliğinin önemli bir parçasıdır. Müslümanlar arasındaki kardeşlik bağı, sevgi, saygı, hoşgörü ve adaletle beslenir ve İslam toplumunun dayanışmasını sağlar.