Paylaş
İslam ne demektir
Question
İslam Nedir Kısaca Anlamı
İslam (Müslümanlık) Hz. Muhammed’in getirmiş olduğu dinin adıdır. Bu isim aranarak bulunmuş ve seçilerek alınmış değildir. Bu isim Allah tarafından verilmiş bir isimdir.
“Hak din, Allah indinde İslam’dır.”
“Kim Islam’dan başka bir din ararsa ondan bu din asla kabul olunmaz ve o ahirette de en büyük zarara uğrayanlardandır.” “Atanız Ibrahim’in dinine uyunuz. Kur’àn’dan önce gönderdiği bu Kur’an’da size Müslüman adını O-Allah- takmıştır.”
“Size din olarak İslam’ı beğenip seçtim.”
İslam’ın Sözlük Anlamı Nedir?
Lisancılar, müfessirler ve müsteşrikler İslam kelimesinin dini manasını, dil deki asıl manasına bağlarlar. Biz burada çoğunluk tarafından kabul edilen fikri ele alacağız:
1- İç ve dış noksanlık ve sakatlıklardan kurtulmuş,
2- Barış ve sağlık,
3- Itaat ve inkiyat etmek manåsınadır.
İslam’ın Terim Manası Nedir?
İslam, Allah’ı bir tanımak, birliğine inanmak, O’na boyun eğerek teslim ol mak, gönülden bağlanmak ve Allah katından gelen esaslarına iman etmektir.
Kur’ân-ı Kerim, İslam’ı şirkin zıddı olarak kullanıyor:
“De ki: Ben gökleri ve yeri yaratan Allah’tan gayrisini nasıl dost ve yår edine bilirim? O ki her muhtaç olanın rızkını verir, O’nun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. De ki: Ben Allah’a teslim olanların birincisi olmakla, Allah’a şirk koşanlardan olmamakla emrolundum.”
Yine Kur’an-ı Kerim bu kelimeyi küfrün zıddı olarak kullanmaktadır:
“O size melekleri ve peygamberleri Rabb edinin, diye asla emretmez, siz Müslüman olduktan sonra size küfür ile hiç emreder mi?
Bazen onu “Allah’a karşı ihlâslı olmak” manâsına alırlar:
“Kendini Allah’a teslim etmiş olan ve iyilik eden kimsenin dininden daha güzel din mi olur?”
İslam, Kur’an-ı Kerim’de Allah’a boyun eğmek ve teslim olmak manasına da gelir:
“Rabb’inize sığının ve O’na teslim olun.”
Kur’ân-ı Kerim “İslam” kelimesini yine bu manada bazen mümin ve kâfirle- rin hepsi hakkında kullanır. Zira onlar yaratılışları gereği isteseler de istemeseler de Allah’a boyun eğmiş, inkiyat etmiş ve bu âlemde câri olan kanunlara uymuş lar demektir:
“Onlar Allah’ın dininden başka bir din mi istiyorlar? Hâlbuki bütün göktekiler ve yerdekiler ister istemez ona teslim olmuşlardır. Dönüşleri de O’nadır.” Burada “İslam” Allah’ın emrine boyun eğmek, O’nun àlemde koyduğu nizama itaat etmek manasındadır. Sonra isteyerek kendini Allah’a teslim etmek manâsına kullanılmıştır. Böylece Müslüman, Allah’a itaati kabul eden, hem tabii hem de iradi itaati biraraya toplayan kimse oluyor.
İslam, Hz. Muhammed’in (sav) önderliğinde yayılan ve Kuran-i kerimde yer alan kurallara göre oluşmuş olan hak dinidir.
İslam günümde varlığını sürdüren dinler içinde en büyük paya sahip olan bir dindir. Bunun en önemli sebebi ise İslam dinin hak dini olması ve evrensel nitelikteki bir din olmasıdır. İslam dini samimi ve bağlılıkla yaşanacak olursa yeryüzünde en mutlu ve huzurlu insanlar Müslümanlar olacaktır. Çünkü İslam dini kötü olan her şeyi reddeder ve güzel ahlakı ön plana çıkarır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
İslam kelimesinin lügatta bulunan anlamı; teslim olan demektir. Dini ıstılahtaki anlamı ise İslam kelimesinin; Hz. Muhammed’in (sav) önderliğinde yayılan ve Kuran-i kerimde yer alan kurallara göre oluşmuş olan hak dinidir. İslam dini samimi ve bağlılıkla yaşanacak olursa yeryüzünde en mutlu ve huzurlu insanlar Müslümanlar olacaktır
İSLAM
S-L-M harflerinin terkibinden oluşan kök kelime, istisnaları bulunsa da sıhhat ve afiyet anlamı taşımaktadır. Silm/selm kelimesi; sulh, barış, gizli ve açık belalardan uzak olma anlamı taşımaktadır.
Slm kelimesinin ifal babındaki kullanımı İslam; itiraz etmeden emre boyun eğmek, İslam dinine girmek, dini Allah’a has kılmak, Allah’ın hükmüne razı olmak, Allah’ın emrine teslim olmak, itaat ve emrini kabul hususunda O’na boyun eğmek, doğrudan ayrılmamak, kurtuluşa ermek, afetlerden kurtulmak, teslim olmak (geçişsiz fiil haliyle), teslim etmek (geçişli fiil haliyle), barış yapmak gibi manaları barındırmakta; asıl olarak, itaat etmek ve boyun eğmek anlamındadır.
İslam kelimesinin Kurân-ı Kerim’deki kullanımları, insanın içtenlikle Allah’a dayanması ve kendisini O’nun iradesine teslim etmesi manalarını ifade etmektedir.
İslam kelimesinin sözlük anlamındaki itaat mutlak olsa da, örfteki kullanımda sadece doğruya ve hakka uyma söz konusudur; yanlışa ve kötüye boyun eğme şeklindeki bir teslimiyet İslam’a aykırıdır.
Aynı kökten olan selam kelimesinde esenlik ve kurtuluş anlamı da olduğundan Kurân-ı Kerim’de “Daru-s Selam” şeklinde Cennete isim olmaktadır.
Ölüm, ihtiyarlık, hastalık ve diğer sıkıntılardan kurtuluş yurdu olarak yapılan bu isimlendirme, kelimenin sözlük anlamıyla da uyumludur.
Kurân’ın isimlendirmesiyle Selam olan Allah, noksan sıfatlardan münezzeh olarak insanları her iki dünyada kurtuluş ve esenliğe çıkaran ve bu yolu peygamber ve kitap göndererek onlara kolaylaştırandır. Yaratıcı, dünya hayatı için belirlemiş olduğu nizam ile kâinatı insanın emrine müsahhar kılmaktadır.
Kurân-ı Kerim’de İslam’dan önce vahyedilen dinlerin hepsine İslam denildiği gibi, son hak din olarak özel bir isimlendirmeye tabi tutulması nedeniyle Hz. Muhammed’e indirilen dine de İslam denilmektedir.Kurân-ı Kerim’de hak din olarak zikredilen İslam’dan başka hiçbir dinin kabul edilmeyeceği açıklanmaktadır. Kurân-ı Kerim’de İslam, kelimenin sözlük anlamıyla uyumlu olarak boyun eğme ve bağlanma manasına gelecek şekilde kullanılmaktadır.
Kurân-ı Kerim’de İslam kelimesi; şirkin zıddı olarak kullanılmaktadır.187 “De ki: Gökleri ve yeri yoktan var eden, yedirdiği halde yedirilmeyen Allah’tan başkasını dost mu edineceğim?! De ki: Bana Müslüman olanların ilki olmam emredildi ve sakın Müşriklerden olma (denildi).”İslam kelimesi, küfrün de zıddıdır. “