Paylaş
İslam Nedir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam nedir ne anlama gelir?
İSLAM HAKKINDA BİLGİ
Yüce Rabbimiz, insanoğlunun dünya ve ahiret kurtuluşunu kazanması için gönderdiği inanç ve hayat ilkelerine din adını vermiştir. İlâhî dinlerin sonuncusu, Hz. Muhammed Mustafa’ya indirilen Kurân-ı Kerîm’in içerdiği ilahî hakikatleri gösteren ve Resûlullah’ın hayatı boyunca uygulayarak bize örneklik ettiği İslâm dinidir. Artık –Kur’ân-ı Kerîm’de de belirtildiği gibi- “Allah katında (geçerli) din İslâm’dır.”[1] “Her kim İslâm’dan başka bir din seçerse bilsin ki kendisinden (böyle bir din) kabul edilmeyecektir.”[2]
Dinimizin temel kaynakları, Kur’ân-ı Kerîm ve Resûlullah efendimizin sünneti, yani sözleri ve yaşayışıdır. İslâm’ın ilk nesli olan ashab-ı kiramdan itibaren İslâm âlimleri, dinimizi bu ana kaynaklar ışığında hem uygulamışlar, hem de onun sahih bilgisini üretmişlerdir.
Kuşkusuz her kültürde olduğu gibi İslâm kültüründe de sahih bilgi ve uygulamanın yanında, Kur’an ve sünnetteki temel hükümlerle bağdaşmayan yanlış bilgiler ve uygulamalar da ortaya çıkmıştır. Bunu da normal karşılamak gerekir. Çünkü insanın bulunduğu her yerde, doğrunun yanında yanlış, iyinin yanında kötü de olacaktır. Ancak itikad, ibadet ve benzeri dinî alanlarda doğru bilgileri ve uygulamaları yanlışından ayırt edip, arı duru İslâmî bilgiyi ortaya koyan pek çok âlim yetişmiş, binlerce eser yazılmıştır.
—————–
Bizim dinî ve ilmî geleneğimizde, din konusunda yanlış konuşan ve yanlış yazanların susturulması yerine, büyük ölçüde ifade hürriyeti tercih edilmiş; yanlış yolda olanlarla bilgi zemininde mücadele edilmiş; bu suretle ümmetin sahih bilgiye ulaşabilmesi için pek çok eser ortaya konmuştur. Bu zengin ilmî birikim sayesinde müslümanların ezici çoğunluğu, hemen her devirde, dinimizin doğru bilgisini ve uygulamasını elde etme imkânınkavuşmuşlar; inanç ve yaşayışlarını batıllardan koruyabilmişler, bu sayede sırât-ı müstakîmde kalabilmişlerdir.
Ne var ki, son yüz yüz elli yıl içinde dünyada ve ülkemizde yayılan bazı din karşıtı akımların da tesiriyle sahih dinî bilgiye ulaşma konusunda sıkıntılar yaşanmış, dinimizin temel kaynaklarıyla bağdaştırılması mümkün olmayan fikirler ve uygulamalar yoğunluk kazanmıştır. Bu yüzden din alanında bir kargaşa ortamı ve zihin bulanıklığı doğmuştur. Bu olumsuz gelişmenin etkisi halen bir ölçüde devam etmektedir. Ama -çok şükür ki- yüksek düzeyde din öğretimi veren kurumlarımızda yetişen ilim adamlarının verimli çalışmaları sayesinde dinimiz hakkında Kur’an’a, Hz. Peygamber’in sünnetine ve İslâm âlimlerimizin güvenilir eserlerine dayalı sahih bilgiler içeren kitaplar yazılmakta, özellikle ülkemizde bunların hem sayısı hem de kalitesi hızla artmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığımız da yasal ve dinî görevinin gereği olarak, toplumumuzu dinimiz konusunda aydınlatma yönünde önemli çalışmalar yapmakta; halkımızı ilim adamlarımızın ürettiği sahih bilgi ile buluşturmaktadır. Bu amaçla her sene yüzlerce eser yayımlamaktadır.
Her alanda olduğu gibi din konusunda da “bilgi çağı” denilen bir devir yaşamaktayız. İnsanların kültür seviyesi her geçen gün yükselmekte, muhterem müminler… Ayrıca –Allah’a şükrediyoruz ki- insanlarımızın yüce dinimize ilgisi artmakta, dolayısıyla dindarlık seviyesi de yükselmekte, bu arada dinî müsamaha da gelişmektedir. Bu durumda artık din konusunda doğruyu yanlıştan ayırmak için daha duyarlı ve sorumlu davranmamız, dindarlığımızı sahih bilgiye dayandırmamız gerekiyor. Yüce dinimizi magazin konusu yapanlara; dinimizi şöhret ve servet aracı yapmaya kalkışanlara asla itibar etmemeliyiz.
——————-
İslam, Arapça kökenli bir kelime olup “teslimiyet” veya “barış” anlamına gelir. Tek tanrılı bir din olan İslam, Allah’ın peygamber Muhammed aracılığıyla insanlığa ilettiği son din olarak kabul edilir. İslam’ın temel inançları ve uygulamaları Kuran-ı Kerim ve Muhammed’in sözleri ve eylemlerinden oluşan hadisler tarafından belirlenir.
İslam’ın temel inançları şunlardır:
Tek İlah: İslam, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in onun elçisi olduğuna inanır.
Melekler: Allah’ın emirlerini yerine getiren ve insanları koruyan ruhani varlıklar olduğuna inanılır.
Kutsal Kitaplar: Kuran, Allah’ın Hz Muhammed’e (sav) vahyettiği son kutsal kitap olarak kabul edilir. Ayrıca Tevrat, Zebur ve İncil gibi önceki kutsal kitaplara da inanılır, ancak bunların zamanla bozulduğuna inanılır.
Peygamberler: Allah’ın insanlara mesajını iletmek için gönderdiği elçiler olduğuna inanılır. İslam, Adem’den Muhammed’e kadar birçok peygambere inanır.
Ahiret: Ölümden sonraki yaşam olduğuna ve insanların yaptıklarından sorumlu tutulacağına inanılır.
Kader: Her şeyin Allah’ın takdiriyle olduğuna inanılır.
İslam’ın beş temel şartı şunlardır:Kelime-i Şehadet: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in onun elçisi olduğuna inanmak ve bunu sözlü olarak ifade etmek.
Namaz: Günde beş vakit Allah’a ibadet etmek.
Zekat: Mal varlığının belirli bir kısmını yoksullara vermek.
Oruç: Ramazan ayında yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durmak.
Hac: Gücü yeten Müslümanların hayatlarında en az bir kez Mekke’ye hacca gitmesi.
İslam, dünya çapında 1.8 milyardan fazla takipçisiyle Hristiyanlıktan sonra en büyük ikinci dindir. Müslümanlar dünyanın her yerinde yaşamaktadır, ancak en büyük Müslüman nüfus Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya’da bulunmaktadır.İslam, sadece bir din değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidir. İslam, Müslümanların hayatlarının her alanını, ibadetten günlük yaşama, aile ilişkilerinden ticari faaliyetlere kadar düzenler. İslam, adalet, merhamet, hoşgörü ve barış gibi değerleri vurgular.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
–
İSLÂM NEDİR?
Kelime olarak “S.L.M” kökünden türemiştir. Teslim olmak, sulh yapmak, kurtuluşa erme manalarına gelir.
Dinî terim olarak anlamı, Hz. Muhammed’in -s.a.v.- peygamberliğini kabul edip, Yüce Allah’a -c.c.- bağlanmak, haramlardan uzak durmak, emirlere uymaktır.
İslâm Bütün Olarak İnsanın Risâletidir
Ne tarafa yönelirse, ne yöne giderse gitsin, insan hayatının her kademesinde, çocukluğunda, gençliğinde, yetişkinliğinde, olgunlu ğunda ve yaşlılığında, -her meselesinde, her anında, ölümünde, ölü münden sonrasında- İslâm daima onunla beraberdir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam nedir ? İslam kavramının sözlük anlamı nedir?
“Islam” kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, “teslim olmak, boyun eğmek, itaat etmek” anlamlarına gelir. İslam dininde ise kelime genellikle, Allah’a teslim olmak, O’na itaat etmek, O’nun emirlerini yerine getirmek ve O’na ibadet etmek anlamlarında kullanılır. Bu anlamda İslam, Allah’a tam bir teslimiyet ve bağlılık ile yaşamayı ifade eder.
BENZER KONULAR:
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam, Arap Yarımadası’nda MS 7. yüzyılda ortaya çıkan tek tanrılı bir İbrahimi dindir. Müslümanların Tanrı’nın (Allah) son ve son elçisi olduğuna inandıkları Hazreti Muhammed’in öğretilerine dayanmaktadır. İslam, Müslümanlar olarak bilinen 1,8 milyardan fazla takipçisiyle dünyanın en büyük ikinci dinidir.
Özünde İslam, takipçilerinin dini ve manevi uygulamaları için çerçeve görevi gören beş temel sütun üzerine kurulmuştur:
Shahada: “Allah’tan başka ibadete layık ilah yoktur ve Hz. Muhammed Allah’ın elçisidir” diyen inanç beyanı. Allah’ın birliğine ve Hz. Muhammed’in peygamberliğine olan inancın temel ifadesidir.
Namaz: Günde beş vakit kılınan namaz. Müslümanların belirli fiziksel hareketler, Kur’an-ı Kerim okumaları ve dualarla meşgul olurken, Mekke’de Kabe’ye dönük olarak dua etmeleri gerekmektedir.
Zekât: Bir kimsenin malından bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermesi farzdır. Bir tür arınma ve bir hayırseverlik ve sosyal sorumluluk eylemi olarak kabul edilir.
Savm: Ramazan ayında sabahtan akşama kadar oruç tutulması. Müslümanlar, öz disiplin, öz-yansıtma ve ruhsal büyüme aracı olarak yiyecek, içecek ve diğer fiziksel ihtiyaçlardan kaçınırlar.
Hac: Bedenen ve mali yönden seyahat etmeye gücü yeten Müslümanlar için zorunlu olan kutsal şehir Mekke’ye yapılan hac ziyareti. Hz.Muhammed’in eylemlerini ve uygulamalarını takiben belirli yerlerde gerçekleştirilen bir dizi ritüeli içerir.
İslam’ın kutsal kitabı olarak kabul edilen Kuran’ın, Hz.Muhammed’e vahyedildiği şekliyle Allah’ın sözü olduğuna inanılmaktadır. İnanç, ahlak, sosyal meseleler ve kişisel davranış için rehberlik konularını ele alarak Müslümanlar için birincil rehberlik kaynağı olarak hizmet eder.
İslami öğretiler tevhidi, doğruluğu, adaleti, merhameti ve bilgi arayışını vurgular. Müslümanlar, hayatlarını İslam’ın öğretilerine uygun olarak yaşamaya, Allah ile güçlü bir bağ kurmaya ve başkalarıyla ilişkilerinde ahlaki değerleri somutlaştırmaya çalışırlar.
Dünya çapında Müslümanlar tarafından paylaşılan temel inançlar ve uygulamalar olmakla birlikte, İslam’ın kültürel ve teolojik çeşitlilik açısından zengin bir tarihe sahip olması nedeniyle, din içinde farklı yorum ve uygulamaların da bulunduğunu not etmek önemlidir.