İslam Şiddete karşıdır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslam Şiddeti Yasaklamıştır

Islam Siddete karsidir

İnsanlık tarihi kadar eski  bir kavram olan şiddet  güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan hareketlerin tümüdür. İslam, barış ve selamet dinidir. Bu dünyada emniyet ve güven içerisinde yaşamak ve razı olunacak bir hayat geçirip Ahirette  cennette girmek İslamiyetle mümkündür. Çünkü Yüce Dinimizde sadece insana değil yaratılan bütün mahlukata karşı şiddetin en küçüğünün dahi yeri yoktur. İslâm, hiçbir şekilde şiddete onay vermez.. O, müslümanlar arasında şiddeti yasakladığı gibi diğer dinlere mensup kişilere karşı  da şiddet kullanmayı  tasvip etmez. Müslümanların diğer din mensuplarına karşı gösterdikleri müsamaha ve hoşgörü, bunun en güzel kanıtıdır. İslam’ın esası şiddeti yasaklar. Bu konuda sevgili Peygamberimiz “İslam’da zarar vermek de zarara uğramak da yoktur.”[1] buyurmuştur.

Öldürmeyi değil yaşatmayı, şiddeti değil şefkati ve merhameti esas alan İslam Dini isteklere meşru yollarla ulaşılmasını ister. Bu sebeple kendi inancını ve kanaatini benimsetmek için kimseye maddi-manevi baskı uygulanmasını hoş görmez. Müslüman, insan haklarına saygı duymak zorundadır. Sevgili Peygamberimiz de Müslüman’ı “Elinden ve dilinden kimsenin zarar görmediği kişi” [2] olarak tanımlamıştır.

İslamiyet’in korumayı hedeflediği değerlerin başında, can gelir. Bir insanın, başta canı olmak üzere malı, ırzı ve diğer hakları başkalarına haram; yani saygıya değer ve dokunulmazdır. Bir insanı  öldürmek, bütün insanlığı öldürmek gibidir. Allah şöyle buyurur: “Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.”[3]  Ayıca Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur. “Dünyanın yok olması, Allah katında  bir müslümanın öldürülmesinden daha hafifdir.”[4]

Değerli

Cahiliye döneminde utandıkları için kızlarını diri diri toprağa gömerken üzülmeyen  Arapların, Müslüman olduktan sonra karıncayı bile incitmez hale gelmeleri şiddet değil şefkat dini olan İslamiyet sayesinde olmuştur. Bu sebeple bugün yapmış olduğu her türlü şiddeti, işlediği cinayetleri İslamiyet’e dayandırmak isteyenlerin, Yüce Dinimizi bilmedikleri ve anlamadıkları ortaya çıkmaktadır.

Nereden, kimden ve hangi amaçla gelirse gelsin, bütün insanlık için büyük bir tehlike olan şiddeti hep birlikte kınamalı, şiddetin meyvesinin yine şiddet olduğu gerçeğinden hareketle, bireylerde, ailede ve toplumda her şeyin karşılıklı anlayış ve barış çerçevesinde ele alındığı bir ortamın hazırlanmasına katkıda bulunmalıyız.

[1] Muvatta, II/745

[2] Buhari, İman, 4.

[3] Nisa, 4/93.

[4] Tirmizî, Diyât, 14/7 (IV, 16).

[5] Bakara, 2/208.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, İslam şiddete karşıdır, özellikle de adaletsiz, ayrım gözetmeksizin veya masum bireyleri hedef aldığında. İslam barışı, merhameti, adaleti ve insan hayatının korunmasını teşvik eder. İşte İslam’ın şiddet konusundaki duruşunu vurgulayan bazı önemli noktalar:

    1. İnsan hayatının kutsallığı: İslam, insan hayatının kutsallığına ve değerine büyük önem verir. Kuran’da “Kim bir insanı öldürürse bütün insanlığı öldürmüş gibidir. Kim bir canı kurtarırsa bütün insanlığı kurtarmış gibidir” (Maide Suresi, 32) buyurulmaktadır. Bu ayet yaşamı korumanın önemini vurgular ve masum canların alınmasını kınar.
    2. Saldırganlığın Yasaklanması: İslam, saldırganlığı ve şiddet başlatmayı yasaklar. Müslümanlar çatışmaları barışçıl yollarla, diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye teşvik edilir. Kuran, “Sizinle savaşanlara karşı Allah yolunda savaşın, ancak aşırı gitmeyin. Şüphesiz Allah, haddi aşanları sevmez” (Kuran 2:190) öğretir. Bu ayet meşru müdafaa ilkesini vurgular ve kendini korumak için gerekli olanın ötesinde saldırganlığı yasaklar.
    3. İnsan onuruna saygı: İslam, her bireyin haysiyetine ve haklarına saygı duymanın ve bunları korumanın önemini vurgular. Müslümanlara başkalarına nezaket, adalet ve adaletle davranmaları talimatı verilir. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz kendisi için istediğini kardeşi için de istemedikçe gerçek anlamda iman etmiş olamaz.”
    4. Terörizmi ve aşırıcılığı reddetme: İslam, terörizmi, aşırıcılığı ve masum insanları hedef alan veya toplumun huzur ve istikrarını bozan her türlü şiddeti kategorik olarak reddeder. İslam’ı temsil ettiğini iddia eden aşırılık yanlısı grupların eylemleri, dinin öğretilerine uymamakta ve İslam’ın gerçek mesajını çarpıtmaktadır.
    5. Barış ve uzlaşmanın teşviki: İslam barışı teşvik eder ve Müslümanları aktif olarak barış aramaya, çatışmaları çözmeye ve toplumda uyumu teşvik etmeye teşvik eder. Kuran, Müslümanları barışçıl çözümlere ve barış içinde bir arada yaşamaya öncelik vermeye teşvik ederek, “Ve eğer barışa yanaşıyorlarsa, siz de yanaşın” (Kur’an 8:61) öğretir.

    İslam, belirli koşullar altında savunma savaşı olasılığını kabul etse de, bunun şiddeti teşvik etmediğini, ancak tüm barışçıl yollar tükendiğinde meşru müdafaa hakkının tanınması olduğunu anlamak önemlidir. İslam’ın genel mesajı barış, adalet ve şefkattir ve Müslümanları tüm bireylerin ve toplulukların uyum, anlayış ve esenliği için çaba göstermeye teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla