İslam Yardımlaşma ve Dayanışma Dinidir

Question

İslamda yardımlaşma ve dayanışma önemi ZEKAT

Islamda yardimlasma ve dayanisma onemi ZEKAT

İslâm, hayatın her yönünü kapsayıcı ve mükemmel bir sistemdir. Allah Teâlâ insanı yeryüzünde mesut yaşaması için İslâm’la şereflendirmiştir. İnsanın saadeti, ancak hürriyetinin bilincine vardığında ve kendisinin bir mabudun kulu-kölesi olduğunu, o mabudun kemâl sıfatların tümüyle muttasıf olduğunu bilip buna inanmakla tamamlanır. Ancak bundan sonra şerefli yaşamanın sebeplerini incelemekle, Allah Teâlâ’ya olan ibadetiyle mümarese etmek imkânına sahip olur. İnsanın şerefli yaşaması, ancak yardımlaşma ve dayanışma yoluyla tamamlanır. Bu yardımlaşma ve dayanışma karşılıklı sevgi ve saygı temeline dayan- . malıdır. Yardımlaşma, başkasına zulmedip onu istismar etmeye vesile ol*mamalıdır. Tüm beşerî nizamların üstünde olan İslâm, insanın bütün ihti-_ yaçlannı karşılayan bir dindir. Bunu da insanın fıtratına uygun olarak ya*par. Onun meziyetlerini inceltir, ferdî özelliklerini geliştirir. İslâm, önce akidenin düzeltilmesiyle işe başlar, sonra kâinata ve hayata bakışı ve ah*lâkı düzeltir. Sonra da hayat yolunu düzenleyen kaide ve kurallar koyar. Önce bunların gelişmesini sağlar, sonra da isteyerek ve ikna yoluyla in*sanları hükmü altına alır. Zekât da Allah’ın teşrî kıldığı birçok kaide ve kurallardan sadece birisidir. Allah Teâlâ bu kaideleri insanlığın saadeti için koymuştur. Bu kaide ve kuralların fert ve toplum hayatındaki faydaları açıkça görülmektedir.

Zekâtın amacı, ferdin malını kontrol altına almak, ferdin gelişme*sinde fertler arasındaki adalet terazisini sağlamlaştırmak ve dolayısıyla ferdin adalet terazisine saldırmasını önlemektir. Ferdin gelişmesi, fıtrî esaslar dikkate alınarak sağlanmalıdır. Bunu, Hz. Peygamber’in çeşitli beldelere ve kabilelere elçiler gönderdiğinde onlara söylediği sözlerde görüyoruz:

Onları Allah’tan başka ilah olmadığına ve benim Allah’ın elçisi olduğuma şehadet etmeye çağır. Eğer onlar buna itaat ederlerse on*lara şunu bildir: Allah onlar üzerine hergün beş vakit namaz farz kılmıştır. Onlar buna da itaat ederlerse, kendilerine şunu bildir ki Allah onlar üzerine zekâtı farz kılmıştır. Bu zekât, zenginlerinden alınır, fakirlerine verilir.

Böylece İslâm şeriatı durumu tedvir eder, kişiyi şahsî gücüyle başbaşa bırakmaz. Ayrıca insanı, sadece başkalarına yardım etmesi için iç alemiyle ve insanî duygularıyla da başbaşa bırakmaz. İslâm şeriatı bu şekilde kaideler ve kurallar koyarak insanın kişisel gayretlerine yardım etmekte, bu yardımı, başkalarının ihtiyaçlarına yetecek kadar yardım et*meyi zorunlu kılmasıyla yapmaktadır. Ferdin inatçılık etmemesi, enaniyet ve saldırganlığın bütün çeşitlerine kapıyı kapatması ve kendi iç âlemini murakabe etmesi için kaide ve kurallar vaz’etmiştir. Bunlarla onu adalet ve istikâmet yolunda diğerleriyle beraber bulundurmak istemiştir. Allah’ın izniyle zekâtın ahkâmı, nasıl toplanacağı ve nerelere dağıtılacağı bahsinde bu hakikat daha bariz bir şekilde görülecektir.

 

 

Fer’ ne demek? Kısaca

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. İslam, yardımlaşma ve dayanışmayı vurgulayan bir dindir. İslam’ın temel öğretilerinden biri, insanlar arasında karşılıklı yardım, destek ve dayanışma sağlanmasıdır. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in hadislerinde, maddi ve manevi yardımların önemine sıkça değinilir. İslam’da, özellikle fakirler, yetimler, yoksullar ve muhtaçlar için yapılan yardımlar teşvik edilmiştir.

    Zekat, sadaka, fitre ve infak gibi İslam’ın yardımlaşma esasları, toplumda eşitlik ve sosyal adaleti sağlamaya yöneliktir. Müslümanlar, servetlerinin bir kısmını Allah yolunda, başkalarına yardım ederek temizlerler. Bunun yanı sıra, İslam, insanların birbirine olan sorumluluklarını da ön plana çıkarır. Peygamber Efendimiz (s.a.v), “Bir mümin, diğer müminin derdine ortak olur” diyerek, dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.

    İslam, sadece maddi yardımlaşmayı değil, aynı zamanda manevi desteği de içerir. Birbirine moral vermek, zorluklar karşısında sabrı teşvik etmek ve insanlara güzel davranışlarda bulunmak, İslam’ın önemli değerlerindendir.

    Kısacası, İslam, yardımlaşmayı, dayanışmayı ve toplumsal sorumlulukları temel alan bir dindir.

    En iyi cevap

Cevapla