islama göre nişanlılık dönemi nasıl olmalı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

NİŞANLILIK DEVRESİ

islama gore nisanlilik donemi nasil olmali

İslamda Nişanlılık

Nişanlılık bir evlenme va’didir; karşılıklı olarak evlenmeye söz ve karar verenlerin, bu kararı belgeleyen bazı alametleri, birbirine teslim etmesiyle gerçekleşir. Nişan alâmetlerinin en başında, iki taraftan takılan nişan yüzüğü gelir. Ayrıca birbirine verilen hediyeler ve evlenme hazırlığı olarak temin edilen eşyalar, nişanlanma işini tamamlar

Nişan devresinde ortaya çıkan mühim bir husus, başIık meselesidir.

Başlık: Kız tarafının kendileri için bir gelir olarak sözleşme, nişanlanma veya dügün sıralarında, damad tarafindan aldıkları para ve eşyadır. Bu bir nev’i rüşvettir ve haksız kazanç yoludur. Damat tarafından kız tarafına verilen seyler, sırf evlenen kızın hesabına sarfedilirse, o zaman ismi ne olursa olsun.”mehir yerine geçer. Mehir: Evlenen kızın kadının erkekten almaya müstehak olduğu bir nevi nikah bedelldir ki, bunun verilmesi gerekir. (İslamiyet rüşvet mahiyetindeki başlığı haram, kızın mihrini ise vacib kılmıştır.) Başlık meselesinin doğurduğu birçok zararlar vardır.

Birkaç maddeyle belirtmeye çalışalım:

1- Başlıklar, umumiyetle ağır fiatlar hälinde olduğundan, evlenmek isteyen birçok gençler, bu yüzden evlenemiyorlar. Dolayısıyla evlenme zorlaşıyor. çeşitli cinsi ve içtimái suçlar çoğalıyor. Kız kaçırmalar, cinayetler, fuhuş ve benzeri hällere kapı açılmış oluyor.

2- Başlık parası yüzünden birçok kızlar, arzu ettikleri kimseler dururken, velileri tarafından zorla, paranın daha çok geldiği yere “satılıyorlar. İstemiyerek, aile baskısıyla evlenen kızların da, evlilikte mes’ud olma şansları düşük oluyor.

3- Başlık belâsı, kız såhibleri arasında yersiz rekabetlere, zengin-fakir arasında çatışma, hased ve anlaşmazlıklara yol açıyor.

4- Başlık yüzünden ağır borçlara giren bazı yeni evliler, borçlarını ödeyebilmek için büyük sıkıntılara düşüyorlar. Böylece yeni kurulan evlilikler, huzur kaynağı olması gerekirken, ızdırap kaynağı oluyor.

İşte bu gibi mahzurlardan dolayı kız evlendirenler, başlık olarak kendi hesablarına haram istekte bulunma yerine, kızları nåmina helal bir mehir almakla iktifa etmelidirler. (Mehir hakkında tafsilät, üçüncü kısımda verilmiştir.) Bir de yapılan harcamalarda, ölçüyü kaçırmamak ve israfa girmemek lâzımdır.

***

Nişanlılar, lüzumlu evlilik mes’elelerini öğrenmeli, bu hususta az da olsa bilgi edinmelidirler. Bunun için faydali kitablar okumaya ihtiyaç vardır. Daha iyi tanışmaları için nişanlıların, meşru şartlar dairesinde -akrabalar yaninda- bazan görüşmeleri faydalı olabilir. Tenha yerlerde başbaşa kalmaları, tehlikeli ve yasaktır! (Yani nikahsız nişanlıların tenhalarda buluşmaları, el-ele verip gezmeleri dinimizde caiz degildir. haramdır.)

Nişanlilikta mühim bir vazife de sadákattir. Zaten nişanın gayesi de, müstakbel eslerin evlilige hazırlanması, başka tarafa istekli olmamalarıdır. Mühim bir sebeb olmadıktan sonra, ufak tefek bahanelerle nişan bozulma malıdır. Samimiyet ve sadakat boracak hallerden uzak kalmalıdır.

Evlilik bilgisiyle ilgili olarak, nişanlılara bazı tavsiyeler

1-Belirli bir zamandan hiç olmazsa birkaç aydan beri tanımadığın bir kimseyle evlenmeyiniz.

2- Olgunlaşmamış, yani henüz anne ve babasının çok kuvvetle tesiri altında kalan yahut onlara lüzümundan fazla düşkün olan bir kimseyle evlenmekte acele etmeyiniz.

3-Nişanlınızın anne ve babası, hisim ve akrabalarını mümkün olduğu kadar lyi tanımaya çalışınız.

4-Yalnız kendini düşünen bir kimseyle, sonradan onu ıslah edeceginizi ümid ederek evlenmeyiniz. Eger evlenmeden Once o kendini isláh edemezse, siz kendinize başka bir es arayınız.

5-Hiçbir zaman verdigi sözü tutamayan, hayatın ceşitli hadiselerine gogüs geremeyecek ve sikintısını ya içki yahut kumar oynamakla defetmeye çalişacak kadar zayıf ruhlu kimseyle evlenmek, akıl işi degildir.

6- Eşlerden birinin bambaşka şeylere karsi alaka duymaları, mesud geçmeyecek bir evlilige işarettir.

7- Ayrı milletlere mensup şahısların. birbiriyle evlenmesi de dogru degildir

8-Her hususta birbirine uyan ve karşılıklı olarak birbirlerini kuvvetle arzulayan bir çift, eğer herhangi bir sebeble evlenişlerini uzun müddet te’hir etmek zorunda kalirlarsa, cinsi arzularını hiçbir şekilde tahrik etmemek Için, iradelerini kullanmalıdırlar. Aksi halde eşlerden her ikisi de zamanla sinirli olur. hatta birbirlerinden sogurlar.

9- Nişanlılık esnasında çiftlerden herbiri, hem kendinin, hem de eşinin mizacını öğrenmeye gayret etmelidirler ki, ileride muhtelif vesilelerle çatışmayı önleyebilsinler.

10- Yine bu devrede herikisi de (birbirine) kıskançlık yahut diktatörlük göstermekten çekinmell. fedakarlık yapmak hususunda da ölçüyü kaçırmamalıdır (9).

***

Nişanlılık devresinin uzunluğu veya kısalığı hakkında kat’i bir sınır yoktur. Bu dönem, birkaç haftadan birkaç yıla kadar değişebilir. Fakat bu müddetin iki seneyi geçmesi münasip değildir. Mümkünse çok uzatılmamalıdır

Evlenme vakti için de bellibaşlı bir yaş sınırı yoktur. Gerçi bülüg çağına giren şahıs, evlenme çağının da kapısına gelmiş sayılır. Ancak bu kapıyı hemen zorlamamalı, açılması için müsáid zamanı kollamalıdır… Kısacası, olgun bir yaşa gelmeden ve bir iş veya meslege yönelmeden evlenmek isabetli degildir. Pek erken yaşlarda evlenenler den birçoğu, evlilik saadetini pek bulamazlar. Erkenden evlilik hayatına atılanlar, henüz gelişme safhasında kendilerini yıpratırlar. Bülüğ hali , çocukluk çağında zuhur eder: olgun adamlık veya kadınlık için, daha senelere ihtiyaç vardır. (Bununla beraber, evlilik şartı için Islam da muayyen bir yaş haddi yoktur.)

Fazla erken evlenmek iyi olmadıgı gibi, geç kalmak da lyi degildir. Bâzı haller müstesna, kızlar için normal evlenme yaşı 16-25 (20), erkekler Için de 20-30 (25) yaşları devresidir. Evlenmede kızın, erkekten 5-6 yaş küçük olması daha iyidir.

Besim Ömer Paşa diyor ki:

Hifz-ı sihhat izdiváci, vucudun neşv-ů nema-yı tammina ta’lik ediyor ki (sağlık-koruma evlenmeyi, vücudun tam gelişmesine baglıyor ki), bu zaman vasati olarak, erkekler için yirmi beş, kızlar için yirmi yaştır…”

Gençlik ve evlilik

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. İnşallah avatarı
    1
    2020-12-04T16:56:31+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da nişanlılığın sadece bir hükmü var nişandan vazgeçmediği sürece başkası isteyemez hepsi bu kadar onun dışında birbirlerine tamamen yabancı sayılırlar

    En iyi cevap
  2. nişan avatarı
    0
    2021-04-26T21:36:10+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Iyi gunler nisanlimla 1 ay görüştük hicbir sorunumuz yoktu. Aileler tanıştı aramız bozuldu hicbir sözünü tutmadı bilmiyormuş gibi yada annesini kardeşini öne sürdü. Artik söylediklerine bir icraat görmedikçe inanmıyorum. Burda vesvese yapiyor olabilir miyim

    0
    2022-01-08T12:51:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da nişanlılık dönemi diye bir dönem bulunmamaktadır. Kişiler dinen nikah akdi gerçekleştirmeden birbirlerine helal olmazlar. Biz nişanlıyız deyip de neredeyse evli imiş gibi hareket etmek haramdır. Müslüman’a yakışmayan davranış şeklidir. Nişanlılar, lüzumlu evlilik mes’elelerini öğrenmeli, bu hususta az da olsa bilgi edinmelidirler. Bunun için faydali kitablar okumaya ihtiyaç vardır. Daha iyi tanışmaları için nişanlıların, meşru şartlar dairesinde -akrabalar yaninda- bazan görüşmeleri faydalı olabilir. Tenha yerlerde başbaşa kalmaları, tehlikeli ve yasaktır

Cevapla