İslam’a göre sorumluluklarımız nelerdir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

islam dinine göre sorumluluklarımız nelerdir

islam dinine gore sorumluluklarimiz nelerdir

Sorumluluk, dünya sınavına tabi kulun, hür iradesiyle yaptığı tercihlerin sonuçlarına katlanma mesuliyeti, işlediği günahlardan doğan vebali ve dinen yapması gerekenlerin tamamıdır, mükellefiyettir.

Sorumluluk, reşit olma yaşıyla başlar ve ecele dek devam eder. Bu nedenle en önemsiz görülen şeylerin dahi bir vebali vardır ve dinen mükellef olmak demek sevap ve günah işlemek yetisine sahip olmak demektir.

Şayet insan yaptığı her işten ve davranıştan, söylediği her sözden sorumlu olmasaydı, dünyada düzen sağlanamaz, kainatta huzur yakalanamaz, farzlar, haramlar, mübahlar olmaz ve emirlerle yasakların bir anlamı kalmaz, müşrikle mü’min bir tutulurdu.

insan, Yüce Allah’ın ayetinde buyurduğu üzere, kendi hür iradesini kullanarak yapacağı/yapması gereken işlerden ve yapması gerekip de yapmadığı şeylerden sorumlu tutulmuştur. Bu da şu demektir ki sadece emirlere uymak değil aynı zamanda kötülükten sakınmak ve kötülerle mücadele etmek de imandandır ve sorumluluktur.

“Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse, onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse, onun cezasını görecektir.” (Zilzâl, 99/7-8)

“O (Allah), yaptığından dolayı sorgulanamaz fakat onlar sorgulanırlar.” (Enbiya 21/23)

Allah insana akıl ve kalp gibi iki büyük nimet vermiş, idrake giden yolları açmış, onu ruhuyla desteklemiş, ona irade (şuur) vererek söz ve davranışlarında özgür kılmış, hüküm yetkisi tanımış, gönderdiği kitaplar ve peygamberlerle iyi ve kötüyü göstermiştir.

Tüm bu nimetler de beraberinde sorumluluğu getirmiştir. Çünkü bu kainat boşuna yaratılmamıştır ve insan başıboş bırakılamayacak kadar değerlidir.

“İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder.” (Kıyame 75/36)

İnsanın başta Allah’a olmak üzere, dine, Hz. Peygambere, kendisine, ana babasına ve içinde yaşadığı topluma, varlıklara, kainata ve tabii çevreye karşı sorumlulukları vardır. Her insanın yaptıklarından sorumlu olduğu ve kıyamette hesaba çekileceği Kur’anı Kerim’de şöyle vurgulanır.

“Herkesin yaptıklarına göre dereceleri vardır. (Bu da) Allah’ın onlara yaptıklarının karşılığını tastamam vermesi içindir. Asla kendilerine haksızlık yapılmaz.” (Ahkaf 46/19)

“Şüphesiz Rabbin onların her birine, yaptıklarının karşılığını tastamam verecektir. Şüphesiz Rabbin onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır.” (Hud 11/111)

Hayat, sorumlulukları yerine getirme, tercihlerde isabet yakalama, doğruyu seçme ve imanla kalabilme sınavıdır. Sorumluluklarını yerine getirebilenler Allah katında dereceleri en üstün olanlardır ve onlara korku da olmayacaktır. Sorumluluktan kaçan ve görevlerini yerine getirmeyenler içinse cehennem abedi mekan olacaktır.

Benzer konular:

 

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’a göre, insanların bir dizi sorumluluğu vardır. İşte İslam’ın temel inançlarına dayanarak insanların sorumluluklarına ilişkin bazı önemli noktalar:

    İman Sorumluluğu: İslam’a göre, her Müslümanın Allah’a iman etmesi ve sadece Allah’a ibadet etmesi gerekmektedir. İman, Allah’ın birliğine, peygamberlere ve kitaplara inanmakla birlikte, Müslümanların bu imanı kalpten ve samimiyetle kabul etmesi gerekmektedir.

    İbadet Sorumluluğu: Müslümanlar, beş vakit namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hac ibadetini yerine getirmek gibi ibadetlerle sorumludurlar. Bu ibadetler, Allah’a yönelik kulluk ve bağlılığın bir ifadesidir.

    Ahlaki Sorumluluk: İslam, insanlara doğru, dürüst ve adil olmayı, kötülükten uzak durmayı, komşulara, akrabalara ve toplumun diğer bireylerine iyi davranmayı öğütler. İyi ahlak, İslam’ın temel değerlerinden biridir ve Müslümanlar bu doğrultuda hareket etmekle sorumludurlar.

    Aile ve Toplum Sorumluluğu: İslam, aile ve toplum hayatında sorumlulukları vurgular. Müslümanlar, aile fertlerine sevgi ve saygı göstermek, çocuklarına iyi bir eğitim vermek, toplumun refahı için çaba sarf etmek gibi sorumluluklarla yükümlüdürler.

    İlim ve Öğrenme Sorumluluğu: İslam, ilim ve öğrenmeyi teşvik eder. Müslümanlar, dini bilgiyi öğrenmek, ilim ve bilim alanında ilerlemek için çaba sarf etmekle sorumludurlar. Bu, hem kişisel gelişim hem de toplumun ilerlemesi açısından önemlidir.

    İyilik ve Yardımseverlik Sorumluluğu: İslam, insanlara iyilik yapmayı ve yardımseverlikte bulunmayı öğütler. Müslümanlar, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, fakirlere, yetimlere ve kimsesizlere destek olmak gibi sosyal sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdürler.

    Adalet ve İnsan Haklarına Saygı: İslam, adaletin önemini vurgular ve insan haklarına saygı göstermeyi emreder. Müslümanlar, herkesin eşit haklara sahip olduğuna inanır ve bu haklara saygı duymak, adaleti sağlamak ve insanların hukuki ve ahlaki haklarını korumakla sorumludurlar.

    Bu sorumluluklar, Müslümanların Allah’a, kendilerine, ailelerine, topluma ve insanlığa karşı sorumluluklarını yansıtmaktadır. İslam’ın temel prensiplerine ve ahlaki değerlere uygun bir şekilde yaşamak, bir Müslümanın sorumluluklarını yerine getirmesinin temelidir.

    En iyi cevap

Cevapla