islam’a göre tedbir ve tevekkül

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dinimize göre tedbir ve tevekkül nedir nasıl olmalıdır?

islama gore tedbir ve tevekkul

Dinimize göre tedbir ve tevekkül haktır. Ancak; tevekkül hususunu ne kadar biliyor ve nasıl uyguluyoruz. İslam’a göre tevekkül, insanın kendisine düşen vazifelerin tamamını yaptıktan sonra, sonucu Yaratanına bırakmasıdır. Tedbir, sorumluluğumuzun gereklerini yerine getirmektir. Hayatında tedbirli olmayı prensip edinen insan, mutlu olan insandır. Tevekkül ile tedbiri birbirinden  iyi ayırt etmek gerekir.

Bir binayı sağlam yapmayan müteahhit, tarla ekimini doğru yapmayan çiftçi, kendine emanet edilen kamu işini zedeleyen işçi ve memur, direksiyon başına sarhoş olarak geçen şoför, derslerine çalışmayan öğrenci, ticaretini aldatma üzerine kurmuş tüccar ve daha nice hayat sahasında yanlış yapan insanlar, sorumluluklarını bırakıp, gerekli çalışmayı göstermeden suçu hep başka sebeplere attıkça, dünya ve ahirette mutlu bir sonuca eremeyeceklerdir. Sebeplere sarılmak her türlü doğru gayreti göstermek demektir.

Günümüzde bazı insanların, başlarına gelen kötü şeyleri kaderden bilme gibi bir yanlışlığın içine düştüğünü görmekteyiz. Evet, ister iyi bir iş olsun, ister kötü bir iş olsun, her şey Allah’ın o fiili yaratmasıyla, ona “ol” demesiyle mümkündür. Bununla beraber şu husus unutulmamalıdır ki; Yaratan yarattığı kulunun kötü bir eylemin içerisinde olmasına asla razı olmaz. Nitekim bu husus Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilmektedir: “Kim iyi bir iş yaparsa kendi lehinedir. Kim de kötü bir iş  yaparsa kendi aleyhinedir. Rabbin, kullarına (zerre kadar) zulmedici değildir.” (1)

Her insana çalıştığının karşılığı tas tamam olarak verileceği Yüce Rabbimiz tarafından vaad edilmektedir. O halde  insana ne oluyor ki, Allah’ın emirlerini unutup,  sorumluluklarının gereklerini yerine getirmeden tedbirini almadan ve çalışmadan kendisinin ve ailesinin başına gelen sıkıntı ve problemler içerisinde boğularak, sefaletin içerisine sürüklenmektedir. Merhum Mehmet Akif Ersoy’un:

Sarılmadan en ufak bir işinde esbaba,

Muvaffakiyete imkan bulur musun acaba?

dizeleriyle dile getirdiği gibi, çalışmadan, gayret göstermeden, verilen imkanları değerlendirmeden ve başarıya giden sebeplere sımsıkı sarılmadan gerçek mutluluk elde edilmez.

Başımıza gelen sıkıntıların sebebini başka yerlerde arayıp, kader tartışmalarının içine  dalmak yerine, nerede yanlış yaptığımızı sorgulayarak bize sunulan her türlü tedbiri alıp sonucunu Yüce Mevla’ya bırakmak suretiyle O’na tevekkül etmek, en sağlam yoldur.. Bir ayet mealiyle son verelim. “Sana bir iyilik gelirse Allah’tandır. Sana bir kötülük gelirse kendindendir.”(2)

———–

  1. Fussilet, 41/46
  2. Nisa, 4/79

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-09T19:45:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dininde, tedbir ve tevekkül kavramları, hayatın her alanında birlikte kullanılan iki önemli kavramdır. İslam’a göre, insanlar hem tedbir almalı hem de tevekkül etmelidirler.

    Tedbir, bir tehlikeyi veya zararlı bir durumu önlemek veya minimize etmek için alınan önlemlerdir. İslam dininde, insanlar herhangi bir işe girmeden önce, gereken tedbirleri almakla yükümlüdürler. Tedbir almak, insanın aklı, bilgisi, tecrübesi ve doğru karar verme yeteneğini kullanmasını gerektirir. İslam’da, tedbir almak, insanların kendi çabaları ile riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için çalışmalarını gerektirir. Örneğin, insanlar hastalıklardan korunmak için düzenli olarak el yıkamalı, sağlıklı beslenmeli ve hastalıkların yayılmasını önlemek için uygun önlemler almalıdırlar.

    Tevekkül ise, insanın her şeyin kontrolü kendinde olmadığını kabul etmesidir. İslam dininde, insanlar her ne kadar gereken tedbirleri alsalar da sonuçları tamamen kontrol edemezler. Bu nedenle, insanlar tevekkül ederek, Allah’a güvenmeli ve O’nun kaderine boyun eğmelidirler. Tevekkül, insanların Allah’a tam bir güven ve inançla, herhangi bir olumsuz durumda O’na sığınmasıdır. İslam’da tevekkül, insanların bir işi yaparken yaptıkları her şeyden sonra Allah’a güvenmek, dualar etmek ve Allah’ın takdirine razı olmak anlamına gelir. Örneğin, insanlar bir işe başlamadan önce gereken tedbirleri aldıktan sonra, işin sonucu konusunda Allah’a güvenmelidirler.

    İslam dininde, tedbir ve tevekkül birbirini tamamlayan kavramlardır. İnsanlar tedbir aldıktan sonra, sonuçları Allah’a bırakmalı ve O’na güvenmeli, tevekkül etmelidirler. Aynı şekilde, sadece tevekkül etmek, tedbirsizlik anlamına gelir ve bu, İslam dininde uygun bir yaklaşım değildir. İnsanlar, tedbir alarak ve Allah’a güvenerek hayatlarını daha iyi bir şekilde yönetebilirler.

Cevapla