Paylaş
İslam’da Ağaç Dikimi Ve Korunmasının Önemi
Question
İslam’da Ağaç Dikimi
Yüce Allah, insanın da içinde bulunduğu şu âlemi, canlı ve cansız varlıklarıyla birlikte bir düzen ve denge içinde yaratmış ve biz insanlara sayısız nimetler bahşetmiştir.
Buna rağmen çevremizdeki doğayı gereği gibi koruyamadığımızdan doğal denge bozulmakta ve bundan insanlarla birlikte diğer canlılar da zarar görmektedir. Bu durum hakkında, hutbemin başında okuduğum ayet-i kerimede Cenab-ı Allah: “İnsanların kendi işledikleri kötülükler sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. “(1) diye buyurmaktadır.
Özellikle yeşilin ve ormanların giderek yok olduğu dünyamızda iklim değişikliklerinin meydana gelmesi, bu ayetle belirtilen durumu açıkça ortaya koymaktadır. Peygamberimiz (s.a.v) de: “Kıyamet kopmaya yakınken elinizde bir ağaç fidanı varsa ve dikmeye vakit bulabilirseniz onu dikiniz.” (2) buyurarak, adeta bu günümüze işaret etmektedir.
Ağaç ve orman, ciğerlerimize oksijen veren, erozyonu önleyerek topraklarımızı koruyan; kökünden, yaprağından, meyvesinden gölgesinden, güzelliğinden yararlanılan ilahi bir lütuftur.
Peygamberimiz (s.a.v.)’ Medine’de ağaçlandırma faaliyetine önem vermiş, Mekke’de olduğu gibi mevcut ağaç dokusunun korunması için Medine’yi de “Harem Bölgesi” olarak ilan edip, ağaçların kesilmesini yasaklamıştır.
İşte, Peygamberimiz (s.a.v.): “Müslüman bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen mahsul mutlaka onun için sadaka olur. Yine o ağaçtan çalınan meyve de o Müslüman için sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır. Herkesin ondan yiyerek eksilttiği mahsul da onu diken Müslümanlara ait bir sadakadır.”(3) buyurarak ağaç dikiminin ne kadar önemli olduğuna işaret etmektedir.
Çevremizi, özellikle ağaç ve yeşillikleri korumak; hem milli hem de manevi görevlerimizdendir.
Zira ormanı tahrip etmek, sadece çevreye karşı işlenmiş bir kötülük değil, aynı zamanda kişinin kendisine ve aynı dünyayı paylaştığı bütün canlı varlıklara karşı işlenmiş bir cinayettir.
Böylece doğal zenginlikleri sorumsuz ve ölçüsüzce kullanan ve tahrip eden kimseler, dolaylı olarak her şeye zarar verdikleri için kul ve kamu hakkına tecavüz etmiş sayılırlar.
Yüce Allah Rahman Suresinde; “Bitki ve ağaç Allah’a secde etmektedir.”(4) diye buyurmaktadır.
Öyle ise, ey mü’min kardeşlerim gelin; tesbihatı engellememek, güzel bir dünyada yaşamak ve onu gelecek nesillerimize yaşanır bir şekilde bırakmak için el ele verelim. Bize lütfedilen cennet gibi vatanımıza, aynı zamanda “sadaka-i cariye” olan ağaç ve ormanlarımıza sahip çıkalım.
Bu durumun insanın kendine, çevresine ve Rabbine karşı bir görevi olduğunu, bütün bunlardan en ince ayrıntısına kadar hesaba çekileceğimizi unutmayalım!
Kaynaklar :
[1] Rum, 30/41.
[2] Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 191, 184.
[3].Buhari ,tecrid-i sarih,7,122
[4] Rahman, 5
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da ağaçların dikilmesi ve korunması, Allah’ın değerli yarattıkları olarak kabul edilmesi ve doğal çevre dengesinin korunmasında hayati bir rol oynaması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. İslam, inananları çevre yönetimini teşvik eden ve ağaç dikmenin ve korumanın önemini vurgulayan eylemlerde aktif olarak yer almaya teşvik eder. İşte İslam’da ağaç dikmenin ve korumanın önemini vurgulayan bazı nedenler:
Müslümanlar aktif olarak ağaç dikerek ve koruyarak çevre koruyucusu olarak görevlerini yerine getirir, toplumun refahına katkıda bulunur ve Allah’tan mükâfat kazanırlar. İslam’ın teşvik ettiği koruma, sürdürülebilirlik ve yaratılışa etik muamele ilkeleriyle uyumlu bir ibadet eylemidir.
Allah hepimize ağaç dikme ve koruma, gelecek nesiller için çevreyi koruma ve O’nun rızasını kazanma bilinci ve bağlılığı nasip etsin.
Ve Allah en iyisini bilir.