Paylaş
İslam’da Ailenin yeri ve önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam’da Ailenin önemi kısaca
Buhari, Nikah, 16
Dinimizin önem verdiği müesseselerin başında aile gelmektedir. Aile ne kadar güçlü ve huzurlu ise toplum o kadar güçlü ve huzurlu; aile ne kadar zayıf ise toplum da o kadar zayıf ve huzursuz olmaktadır.
Ailenin sağlam olabilmesi için temellerinin de sağlam atılması gerekmektedir. Hz. Peygamber(sav), aile kurulurken eşlerin birbirinde özellikle dindar olma şartını araması gerektiğini;(1) dindar kadının dünyada insanı en mutlu eden varlık olduğunu bildirmiştir.(2)
Aile, Allah’ın tanıtıldığı ev, Hz. Peygamberin sevdirildiği yuva, Kuranın öğretildiği ve yaşandığı okul olmalı. Anne- baba hem birbirlerinden hem de çocuklarından bu konuda sorumludur. Zîra Allah’u Teala: “Ey îman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insan ve taş olan ateşten koruyun (3) buyurmuştur.
Ailede huzuru sağlamanın en önemli yolu, eşlerin birbirleri üzerindeki haklarına riayet etmesidir. Evlilik hayatında karı koca bağışlayıcı olmalıdır. Eşlerden biri öfkelendiği zaman diğeri susmalıdır. Çünkü hoşgörülü ve affedici olmak aile saadeti için en önemli husustur.
Bir hadis-i şerifte Peygamberimiz(sav), insanların en kötüsünün ailesine şiddet uygulayan kişi olduğunu bildirmiştir.(4)
Eşlerden her biri kendi anne, baba ve akrabalarını nasıl seviyor ve onlara nasıl hürmet ediyorsa, eşinin ana-baba ve akrabalarına da aynı saygı ve hürmeti göstermelidir. Kişi, ailemi mes’ud edeceğim diye fuzuli borçlanmalara girmemelidir. Özellikle israf ve özenti aile facialarına sebep olmaktadır. Koca, eşinin ve çocuklarının Allah’ın kendisine bir emaneti olduğunu bilmeli,(5) onları korumaya ve geçimini sağlamaya çalışmalıdır.
Aile, Allah’ın insanlara en büyük lütfu, rahmeti ve kullarına olan merhametinin en büyük delilidir. Okuduğum ayetin mealinde Cenabı Hak şöyle buyurmuştur: “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için sizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.”(6)
Hz. Osman SAĞLAM (İl Vaizi)
______________________
1) Buhari, Nikah, 16
2) A.b.Hanbel, Müsned, I, 168
3) Tahrim, 66/6
4) Taberani
5) Müslim, Hac, 19
6) Rum, 30/21
BENZER KONULAR:
Cevapla