Paylaş
İslam’da Akraba İlişkileri
Question
Dinimiz’de Akraba İlişkileri
İnsan, yaratılış itibariyle kendi ihtiyaçlarını karşılamaktan acizdir. Bu acziyet içinde insanın rızkını dış dünyada araması gerekmektedir. Gayet çetin ve çoğu zaman hasmane bir tutum içinde olan dış dünya karşısında insan, her zaman için güvenilir limanlar bulma arayışı içinde olmuştur. Manevi olarak insanın en büyük sığınağı yüce yaratıcıya dayanma ve din duygusudur. Maddi anlamda ise başta en yakınları olmak üzere akrabalar ve dostlardır. Bu yüzden, İnsan hayatının her alanını düzenleyen İslam dini akraba ilişkilerinin canlı tutulmasına büyük bir önem vermiştir.
Gerek Yüce Allah gerekse Peygamberimiz bu konuyla ilgili birçok buyrukta bulunmuşlardır. Örneğin Nisa suresinde 36. ayette Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Allah’a ibadet edin ve O’na hiç bir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, emriniz altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez.” Hutbemin başında okuduğum âyet-i kerîmede ise Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: “Akrabaya, yoksula, veya yolda kalmışa hakkını ver. Allah’ın rızasını isteyenler için bu en iyisidir. İşte bunu yapanlar kurtuluşa erenlerdir”[1]
Hatırlayacağınız gibi İslam dini, bi’setin ilk dönemlerinde açıktan tebliğ edilmemişti. Yüce Allah Resulüne açıktan tebliği emrettiğinde ise ona “Önce yakın akrabanı uyar”[2] buyurmuştur. Bu buyruk hem peygamberine hem de biz İslam ümmetine önemli bir mesaj niteliğindedir. Zira bize akrabalar konusunda yükümlülüğümüzü bildirmişti. Bu ayete göre bizler öncelikle en yakınımızdan başlamak üzere akrabalarımızdan sorumluyuz. Düştüklerinde ilk yardım elini uzatan biz olmalıyız, darda kaldıklarında yanlarında ilk bizi göremeliler, başarılarında ilk bizler tebrik etmeli, hatalarında akrabaları olarak ilk bizler uyarmalıyız. Nitekim sevgili Peygamberimiz akrabalık hukukuna bağlı kalınması konusunda bize çok önemli reçeteler sunmuştur. Mesela bir hadis-i şerifinde Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Akrabayla ilgisini kesen kimse cennete giremez[3] Başka bir hadislerinde ise “Fakire yapılan yardımın sevabı bir, akrabaya yapılanınki ise iki kattır; biri yardım sevabı, diğeri de akrabayı görüp gözetme sevabıdır”[4] buyurmuştur.
Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Ya Resûlallah! Bana öyle bir şey söyleyiniz ki onu yapınca cenneti kazanayım, cehennemden de uzak kalayım” diye soran bir sahabiye “Allah’a kulluk eder, ona hiçbir şeyi ortak koşmazsın, namazı kılar, varsa zekatını verirsin; sıla-i rahmi yaşatırsın, yani eş dost ve akrabanı ziyaret edersin”[5] şeklinde cevap vermiştir.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
İslam, akraba ilişkilerine büyük önem verir ve akrabalık bağlarının korunması gerektiğini vurgular. Kur’an-ı Kerim’de, akrabalık ilişkilerinin önemi ve değeri birçok ayette belirtilir ve Müslümanlar, akrabalarına karşı sorumluluklarının farkında olmalıdır.
İslam’da akraba ilişkilerinin nasıl olması gerektiğine dair pek çok öğüt vardır. İlk olarak, akrabalık bağları korunmalıdır. Akrabalar birbirlerini ziyaret etmeli, aralarındaki ilişkileri sürdürmeli ve birbirlerine destek olmalıdır. İslam, akrabalık bağlarının korunmasının sevap olduğunu belirtir.
İkinci olarak, akrabalara yardım etmek önemlidir. İslam, akrabaların zor durumda olduğunda birbirlerine yardım etmeleri gerektiğini öğütler. Bu yardım maddi veya manevi olabilir ve akrabalık bağlarının güçlenmesine yardımcı olur.
Üçüncü olarak, akrabalık bağları, İslam’da miras hukuku açısından da önemlidir. Miras paylaşımında akrabaların haklarına öncelik verilir ve bu haklar korunur.
Dördüncü olarak, akrabalık bağları, birbirimize karşı saygı ve sevgi duymak açısından da önemlidir. İslam, akrabalara saygı göstermek ve sevgiyle yaklaşmak gerektiğini vurgular. Akrabalar arasındaki ilişkilerde, hoşgörü, anlayış ve sabır önemlidir.
Sonuç olarak, İslam’da akrabalık ilişkileri çok önemlidir ve Müslümanlar, akrabalarına karşı sorumluluklarının farkında olmalıdır. Akrabalık bağlarının korunması, yardımlaşma, saygı ve sevgi gibi unsurlar, İslam’da akrabalık ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini belirleyen önemli öğütlerdir.