Paylaş
İslamda arkadaşlık dostluk nedir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Arkadaşlık Ve Dostluk
Arkadaşlık; sadakat, sevgi ve kardeşlik gibi anlamları ihtiva eder. Yaradılışı gereği, hayatını toplum içerisinde yaşamak mecburiyetinde olan insanın mutluluğu içinde yaşadığı toplumun mutluluğuyla bağlantılıdır. İnsanın, sahip olduğu akraba ve komşuları; bilhassa arkadaş ve dostları, kişinin mutlu veya mutsuz bir hayatı yaşamasında etkisi olan çevresidir. Bu nedenle, fikir ve ruh âlemimizi; iş ve aile hayatımızı, kısaca dünya ve ahiret hayatımızı şekillendirmede etkili olan dost ve arkadaş çevremizi iyi seçmek zorundayız.
Sahip olduğumuz iman, kâinatta dostluğa açılan kapı ve onun anahtarıdır. Bu sayede Rabbimize bağlanıp, O’nu sevdiğimiz gibi; bütün insanlarla hatta bütün varlıklarla bir irtibat kurup dost oluruz.
“Yaratılanı sev, yaratandan ötürü.” Perensibi gereği bütün yaratılanları Allah adına; O’nun hesabına sevmek, dost olmak; hayatımıza ve dünyamıza farklı bir mana kazandırmaktır.
Dostlukla ilgili olarak Cenab-ı Hakk şöyle buyurur maktadır: “Allah inananların dostudur, onları karanlıktan aydınlığa çıkarır…” ; “Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah’tır, resulüdür, iman edenlerdir; onlar ki Allah’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılar, zekâtı verirler.” ; “Biz dünya hayatında da ahiret hayatında da sizin dostlarınınız.”
Müminler birbirlerinin yardımcıları; dost ve kardeşleridir. Birbirlerini daima gözetip kollar, iyi ve kötü günlerinde yanında bulunur, yanlış yollara kayıp düşmesine de fırsat vermezler. Bununla birlikte, dost ve arkadaş olduğumuz kimselerin inançları, ahlakları hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Zira herkesle arkadaşlık yapmak, rast gele dostluk kurmak doğru değildir. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.), “Kişi sevdiği ile beraberdir.” ; “Kişi, dostunun dini (ahlaki) üzeredir. Öyle ise her birimiz kimler ile dostluk kurduğuna bir baksın, dikkat etsin.” buyurarak konunun önemine dikkat çekmiştir.
Samimi dostluk kurup, zaman zaman dertleşip sırlarımızı paylaşabileceğimiz kimseler her şeyden önce, akıllı ve ahlaklı olmalıdır. Ayrıca haram ve helali mutlaka hesaba katacak kadar inançlı ve dürüst olmalıdır.
Arkadaşlıklarımız, birtakım çıkar ve hesaplar üzerine kurulmamalıdır. Bu tarz dostlukların acı akıbetini Kur’an şöyle haber vermektedir: “O gün Allah’tan korkanlar hariç, birbirine dost olanlar düşmandırlar.” ; “Yazık bana! Keşke falancayı dost edinmeseydim” ; “Bizi ancak o günahkârlar saptırdı, şimdi artık bizim ne şefaatçimiz var ne de yakın bir dostumuz vardır.” diyerek pişmanlık duyarlar. Böylece günahkârların, zalimlerin ve gafillerin meşru olmayan dünyevi dostluklarının sonucu hesap günü pişmanlığa ve düşmanlığa dönüşür.
Bugün, hayatımızda başımıza gelen birçok sıkıntı ve problemlerin; yaptığımızdan dolayı pişmanlık duyduğumuz şeylerin arkasında yanlış dost ve arkadaş çevremizin etkisinin olduğunu unutmamalıyız.
Bütün amellerimizde olduğu gibi dostluklarımızda da Yüce Rabbimizin rızasını aramalı ve Peygamberimiz (s.a.v.)’in “Amellerin en faziletlisi, Allah için sevmek; Allah için buğz etmektir.” hadis-i şerifini, kendimize rehber ve ölçü edinmeliyiz.
Bir ayet mealiyle bitiriyorum:
“Mümin erkeklerle, mümin kadınlar da birbirlerinin velileridir. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar; namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah ve resulüne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Şüphesiz, Allah azizdir; hikmet sahibidir.”
Kaynaklar:
[1] Dini kavramlar sözlüğü; Diyanet Yayınları / 27
[1] Bakara; 257
[1] Maide; 55
[1] Fussilet; 31,32
[1] Buhari, Edeb.; 96
[1] Tirmizi; Zühal;45
[1] Zuhruf; 67
[1] Furkan;28
[1] Şuara; 99,100,101
[1] Ebu Davud, Sünen.;3 (4599)
[1] Tevbe, 71
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da dostluğa çok değer verilir ve Müslümanların hayatında önemli bir rol oynar. Gerçek dostluk, karşılıklı saygı, güven ve doğruluğa dayanır ve Müslüman toplum içinde ve ötesinde güçlü ve destekleyici ilişkiler kurmanın bir yolu olarak teşvik edilir. İslam’da dostluğun bazı temel yönleri şunlardır:
İslam’da gayrimüslimlerle dostluk teşvik edilir ve buna izin verilirken, Müslümanlara inançlarını ön planda tutmaları ve inançlarından taviz vermemeleri hatırlatılır. Arkadaşlığın temeli her zaman saygı, anlayış ve karşılıklı kabule dayanmalıdır.
Sonuç olarak, İslam’da dostluk, samimiyet, sadakat, karşılıklı destek, doğruluk ve nezaket ile karakterize edilir. Gerçek arkadaşlar, birbirlerinin içindeki en iyiyi ortaya çıkarmak ve ruhsal gelişim ve doğruluğa giden yolculuklarında birbirlerine yardımcı olmak için çabalarlar. İslam’ın öğretileriyle uyumlu, ilişkilerimize sevgi, birlik ve şefkat getiren dostluklar arayalım.
Allah hepimize, bizi Kendisine yaklaştıran ve içinde yaşadığımız toplumların ve bir bütün olarak toplumun refahına katkıda bulunan gerçek ve doğru dostluklar nasip etsin.
Ve Allah en iyisini bilir.