İslamda bid’at, batıl inançlar ve hurafeler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HURAFELERDEN ARINMA

 

Islamda bidat batil inanclar ve hurafeler2

Bidat ve hurafeler nelerdir? Bidat ve hurafeler ile ilgili ayet ve hadisler

Bid’at, dinin aslından olmayan ve şer’i delillere dayanmadan sünnete aykırı olarak icad edilen, ortaya atılan şeylerdir. (1) Din tamamlandıktan sonra Kur’an-ı Kerim’e ters düşen her şey bid’at ve hurafedir. Ayet-i Kerime’de yüce Allah: İşte bu, benim dosdoğru yolum. Artık ona uyun. Başka yollara uymayın. Yoksa o yollar sizi parça parça edip O’nun yolundan ayırır. İşte size bunları Allah sakınasınız diye emretti (2) buyurarak dine, Kur’ana aykırı olan her şeyden kaçınmamızı emretmekte, Hz. Peygamber (s.a.v)’de : Her kim bizim bu işimize yani dinimize ondan olmayan bir şey sokarsa o yaptığı iş kabul edilme,”(3) diyerek sonradan uydurulan şeylerden kaçınmamızı tavsiye etmektedir.

Bid’at ve hurafeler, Kur’an ve sünnete aykırı itikat, ibadet ve muamelat konularında söylenen şeylerdir. İnsanların ihtiyaçları doğrultusunda yeni birçok icatlar ortaya çıkmaktadır ki, bunları bid’at diye reddetmek de doğru değildir. İmam-ı Şafii: “Kitaba ve sünnete, icma ve sahabenin yoluna muhalif olan her şey, saptırıcı kötü bir bid’at, bunlara ters olmayan hayra yönelik şeyler de iyi ve güzel bir bid’attır” (4) demektedir. Hz. Ömer (r.a.) ise: “Camide sahabenin teravih namazını cemaatla kılmalarını beğenmiş ve ne güzel bir bid’attır”(4) demiştir. Hızla gelişen bu modern çağda, iletişim vasıtalarının, teknik alandaki gelişmelerin, evlerimizin içinde ihtiyaç duyduğumuz malzemeye varıncaya kadar birçok eşyanın zamanımızın ihtiyaçlarına göre farklılıklar getirmesi, bid’at olarak değerlendirilmeyip, modern ve gelişmişlik olarak kabul edilmektedir.

İçinde bulunduğumuz çağda iki milyara yaklaşan İslam toplumunun düşüncelerinde bid’at ve hurafeler büyük yer işgal etmektedir.

Bir takım batıl inançları, uydurma düşünceleri dinin bir emriymiş gibi kabul eden, onları yaşayan insanlar, İslam’dan ve Kur’an’dan uzaklaştıklarının farkında bile olmayıp, kendilerini çok dindar ve Allah dostu zannedebilecek kadar cahilliklerini ortaya koymaktadırlar. Üzülerek ifade edelim ki, türbelere adakta bulunmak, misafirin, yola çıkanın arkasından su dökmek, türbe ve tekkelerden şifa beklemek, gece tırnak kesmek şeytanı çağırır, elim kaşınıyor para gelecek, gözüm dalıyor biri gelecek, gibi bir takım hurafelere ve batıl düşüncelere inanan insanlar, özellikle genç nesiller, çalışmadan zengin olacaklarını, çocuk sahibi olmak için türbelere çaput bağlamaları gerektiğini düşünüp dindar olmak için de Kur’an-ı Kerim’i anlamayı bir tarafa bırakarak kendilerine kolay gelen bazı uygulamalarla dindar olunacağını zannetmektedirler.

Farklı sosyal görüşlerin yoğun olarak yaşandığı toplumumuzda bize düşen görev, Kur’an-ı ve sünneti çok iyi bir şekilde ehil olan kişilerden öğrenmek, hayatımızı, Kur’an ve sünnet nuruyla aydınlatmak, İslam’ın saf, berrak ve gönülleri fetheden güzelliğini doyasıya yaşamak olacaktır.
Bir ayet ve hadis mealiyle bitiriyorum. Yüce Allah şöyle buyuruyor: ”Sana bu kitabı (Kur’an’ı) her şeyi açıklayan ve Allah’a teslim olanlara yol gösteren bir rahmet ve müjde olarak indirdik” (5) Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’ de şöyle buyuruyor : ”Kim benden sonra terkedilmiş bir sünnetimi diriltirse, onunla amel eden herkesin ecri kadar o kimseye sevap verilir, hem de onların sevabından hiçbir şey eksiltilmeden. Kim de Allah’ın ve Resulünün rızasına uygun düşmeyen kötü bid’at icad ederse onunla amel eden insanların günahları kadar o kişiye günah yükletilir, hem de onların günahlarından hiç bir şey eksiltilmeden.” (6)
——————–
1) Dini Kavramlar Sözlüğü, 72
(2) En’am, 6/153
(3) Buhari, Sulh, 5
(4) Riyazus- Salihin 2.c sh.12
(5) Nahl, 6/89
(6) Müslim, İlim, 6

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-15T20:37:22+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dinimizin temel inanç, ibadet ve ahlâk esaslarıyla bağdaştırılması asla mümkün olmayan, halkımızı yanlışlıklara sevk eden, tek tek saymaya gerek görmediğimiz öyle hurafeler ve saçmalıklar var ki; bir çok insan bunu din adına samimi bir şekilde savunmakta ve hatta bu davranışını “hakikî dindarlık”, bunlara karşı çıkmayı ise “dinden uzaklaşma” olarak kabul etmektedir. Halbuki, dinin kabul etmediği anlayış, inanış ve uygulamalarla dindarlık olamaz. Tam tersine hurafe ve batıl inanışlar, farkına varmadan kişileri, inandıklarını söyledikleri dinin gerçeklerinden ve özünden uzaklaştırır. Gerçek dindarlık, ancak Dinimizin ana kaynaklarında bulunan itikat, ibâdet ve ahlâk esaslarını kabul etmek ve yaşantımızı bu prensipler çerçevesinde düzenlemekle mümkündür. Sağlıklı ve gerçek bir dinî hayat, hurafe ve batıl inanışlardan uzak olan bir hayattır.

     

    En iyi cevap

Cevapla