Paylaş
İslam’da Bira içmenin hükmü
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Bira İçmenin Hükmü
Dinimizde bira haram mı
SORU: Bira diye isimlendirilen içkiyi içmenin dinde yeri nedir?
CEVAP: Hamr sarhoş edici ve insanı tabii olan aklından ve rüştünden eden her şey demektir. Şarap İslâm’ca yasaklanan şeyler arasındadır. Çünkü o aklı giderici, vücudu bozucu, malı zayi edici bir şeydir. İçkinin haram olduğuna dair delil ise, Allah’ın Maide süresindeki sözüdür:
Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz, (Ma-ide/90)
Rasûlullah (s.a) şöyle buyuruyor: Her sarhoş edici hamr’dır, her hamr da haramdır. Sarhoş edenin bir avuç dolusu da haramdır. Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır.
Yine Hz. Peygamber (s.a) haber veriyor ki, içkiden yapılan ilaç hastalık getirir, onda şifa yoktur.
Bilinen bir gerçek vardır ki, memleketimizde içilen biralarda alkol vardır. Bu bazen yüzde on, bazen de yüzde onbeş nisbetinde oluyor. Bu yüzdeler olduğu sürece bira alkol veya şarap kategorisine girer. O zaman tabiatıyla onu içmek haramdır. Bildiğim kadarıyla doktorlar da bu birayı alkollü içkiler sınıfına dahil ediyorlar.
Alkolsüz olup Suudi Arabistan’da satıldığını zaman zaman işitiyoruz. Eğer gerçekten onda alkol yoksa onu içmek caizdir. Keşke bu bütün ülkelerde satılsa da insanlar onu içip içkiden, alkollü biradan kur-tulsalar. Bazıları içkiyi yasaklayan açık hükümlerin, birayı yasaklamadığını iddia ediyorlar. Bu bir saptırmadır ve kafaları karıştırmaktır. Çünkü Peygamberimiz buyuruyor ki:
Bir zaman gelecek insanlar içkiye başka isimler takacaklar, onu o isim altında içecekler.
Sarhoşluk veren ne olursa olsun, rengi, şekli ve ismi ne olursa olsun o haramdır, çünkü şer’î kural şudur: “Her sarhoş edici, hamr’dır, her hamr da haramdır.”
Mühim bir konuya değinmek istiyorum. Bazen din âlimlerinden, bir kısım meşrubatların hükmünü soruyorlar. O din âlimi de onun mahiyetini bilmiyor. Onun muhteviyatından haberdar değildir. Böylesi durumlarda fetvadan ziyade tecrübe ehlinin bu konudaki görüşleri önemlidir. Müslüman ehil bir tabibin bu konuda görüşü daha Önemlidir. Bundandır ki bir fakihten, din âliminden böyle bir fetva sorulduğu zaman, ihtiyatlı davranıp şöyle fetva vermesi lazımdır: Eğer bu meşrubatta alkol varsa haramdır. Bundan az veya çok içmek farketmez. Çünkü dini kural şudur: “Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır.”
Benzeri konular:
Cevapla