İslamda Canlılara Karşı Merhamet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Canlılara Karşı Merhametli Olmak

Islamda Canlilara Karsi Merhamet

Acıma duygusu etkisiyle yapılan iyilik, lütuf anlamında kullanılan merhamet ve aynı anlamdaki rahmet kelimeleri, öncelikle Allah’ın bütün yaratılmışlara yönelik lütuf ve ihsanlarını ifade eder. İnsanları da hem cinslerinin ve diğer canlıların sıkıntıları karşısında duyarlı olmaya ve yardım etmeye sevk eden acıma duygusudur.

Allah rızasına kavuşarak Cennete ulaşanların “İman edip, birbirine sabrı ve merhameti tavsiye edenler” (1) olduğu açıklanmıştır. Müslüman’ın kalbi insanlara ve diğer canlılara karşı sevgi ve şefkat duyguları ile dolu olmalıdır. Kimseyi incitmemeli ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmalıdır. Peygamberimiz (SAV) “Merhamet edenlere, Allah’da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet ediniz ki göktekiler de size merhamet etsinler.” (2) “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” (3) buyurmaktadır.

Müslüman, sadece insanlara değil diğer canlılara da merhametle davranır. Hayvanlara şefkatle muamele eder. Hayvanları güçleri yetmeyen işlere koşarak yormak, dövmek, işkence etmek, onları aç susuz bırakmak merhametsizliktir. Böyle bir davranış, derdini anlatamayan canlılara karşı bir zulümdür. Allah mahlûkatı insana hizmet için, insanı da kendisine kulluk için yaratmıştır. Yararlanmak maksadıyla olmadıkça hayvanları öldürmek doğru değildir. Peygamberimiz hadisi şerifinde: “Kim gereksiz yere bir serçe kuşunu öldürürse o hayvancağız kıyamet gününde: Yarabbi, falanca beni faydalanmak için değil de keyfi için öldürdü” (4) diye Allah’a şikâyet edecektir buyurmaktadır. İnsanlara karşı merhametli olan Peygamberimiz, hayvanlara karşı da çok merhametliydi. Onlara su içirirken bile su kabını eğerek içirirdi. (5)

Allah’ın yarattıklarına karşı merhametli olmak Müslüman’ın özelliklerindendir. Müslüman gaddar ve acımasız olamaz, can taşıyan her mahlûkata karşı merhametli davranır. Peygamberimiz merhametsizliği ebedi hüsran olarak belirterek şöyle buyurmaktadır: “Merhamet ancak ebedi hüsrana uğrayanın kalbinden çıkarılır.”(6)

(1)Beled, 90/17

(2)Ebu Davud, Edep, 66 Tirmizi Birr, 16

(3)Buhari Edep18

(4)Nesei, Dahaya, 8

(5)Camiu’s-Sağir, “Kane” maddesi

(6)Kütübi Sitte, 7/260

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Canlılara şefkat, İslam’da merkezi bir değerdir. Müslümanlar, insanlar, hayvanlar ve çevre dahil olmak üzere tüm canlılara karşı nezaket, merhamet ve empati göstermeye teşvik edilir. İşte İslam’da canlılara merhametin bazı temel yönleri:

    1. Allah’ın Merhameti ve Merhameti: İslam, Allah’ın En Merhametli ve Şefkatli olduğunu öğretir. Müslümanlar, bu nitelikleri kendi yaşamlarında ve başkalarıyla etkileşimlerinde taklit etmeleri gerektiğine inanırlar. Merhamet göstermek, kişinin imanının bir yansıması ve Allah’tan rahmet ve mağfiret dilemesinin bir aracı olarak görülür.
    2. Yaratılışa Saygı: İslam, tüm yaratılışın doğasında var olan değeri vurgular. Müslümanlar hayvanlara, bitkilere ve çevreye saygı ve özenle davranmaya teşvik edilir. Hz. Muhammed (sav), herhangi bir canlıya kötü davranmanın veya gereksiz yere zarar vermenin İslam’ın öğretilerine aykırı olduğunu öğretmiştir.
    3. Hayvanlara İyilik: İslam, hayvanlara karşı iyi davranmaya ve onlara karşı zulümden kaçınmaya büyük önem vermiştir. Hz.Muhammed (sav), hayvanlara insani muameleyi özellikle vurgulamış, onlara uygun bakımın sağlanması, yeterli yiyecek ve su verilmesi ve nazik davranılması gerektiğini öğretmiştir.
    4. Çevre Yönetimi: İslam, çevrenin korunmasını ve korunmasını teşvik eder. Müslümanlar, Dünya’nın sorumlu bekçileri olmaya ve israftan, kirlilikten ve ekosistemlerin doğal dengesine zarar veren faaliyetlerden kaçınmaya teşvik edilir. Çevreyi korumak dini bir görev ve Allah’ın rızasını kazanmanın bir aracı olarak görülmektedir.
    5. İhtiyacı Olanlara Yardım Etmek: Merhamet insanlara da uzanır. Müslümanlar, fakirler, yetimler, yaşlılar ve dışlanmışlar dahil olmak üzere ihtiyacı olanlara nezaket ve destek göstermeye teşvik edilir. Hayırseverlik, cömertlik ve sosyal refah eylemleri, şefkat göstermenin ve kişinin başkalarına karşı yükümlülüklerini yerine getirmenin önemli yolları olarak kabul edilir.
    6. Bağışlama ve Uzlaşma: İslam, kişiler arası ilişkilerde bağışlamayı ve uzlaşmayı teşvik eder. Müslümanlar başkalarını affetmeye, sabırlı olmaya ve çatışmalara barışçıl çözümler aramaya teşvik edilir. Bu yaklaşım, insan etkileşimlerinde uyum, anlayış ve merhameti teşvik eder.

    Genel olarak, canlı varlıklara yönelik şefkat İslami öğretilerde derin köklere sahiptir. Müslümanlar, bu niteliklerin doğru ve dengeli bir yaşam tarzının ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul ederek, tüm canlılara karşı merhamet, nezaket ve empati göstermeye teşvik edilir. Müslümanlar merhameti somutlaştırarak daha adil, uyumlu ve şefkatli bir toplum yaratmayı amaçlar.

    En iyi cevap

Cevapla