Paylaş
İslam’da Çevre Temizliğinin Önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam’da Çevre Temizliği
Yüce Allah insanı kendisine kulluk için yaratmış; dünyadaki tüm nimetleri de insanın hizmetine sunmuştur. Bu nimetlerden birisi de, tertemiz bir çevredir. Teneffüs ettiğimiz hava, ormanlar, akarsular ve denizler bu nimetin birer parçalarıdır. Aynı zamanda bu nimetler tüm canlıların ortak kullanım alanıdır. Çevrenin korunması, temiz tutulması, İslam’ın hassasiyetle üzerinde durduğu konuların başında gelir. Zaten güzel dinimiz İslam, temizlik üzerine kurulmuştur.
Çevre, geniş kapsamlı bir kelimedir. Çevre denilince ilk akla gelen canlı ve cansız varlıklarıyla insanı kuşatan tabii ortamdır. İçerisinde yaşadığımız mesken, meskenimizi çevreleyen avlu, bahçe, cadde ve sokaklar, etrafımızda bulunan dağlar, denizler, ovalar, dünyamızı kuşatan atmosfer… bütün bunlar çevre kavramının içerisine girmekte ve çevrenin bir parçası kabul edilmektedir.
İçinde bulunduğumuz yüzyıl; birçok teknolojik imkanları insanlığın hizmetine sunarken, bir yandan da çevre sorunlarını beraberinde getirmiştir. Doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan başlıca etken insan unsurudur. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan tabiat, insanların çeşitli faaliyetleri sonucu aşırı olarak kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi temizleyememektedir. Son yıllarda, teknoloji ve sanayinin hızlı gelişmesi, çevre sorunlarınında artmasına sebep olmuştur. Plansız sanayileşme ve sağlıksız kentleşme, nükleer denemeler, bölgesel savaşlar, verimi artırmak amacıyla tarımda kimyasal maddelerin bilinçsizce kullanılması, kimyasal atıkların çevreye bırakılması gibi sebeplerle dünyamız olabildiğince kirlenmiştir.
Bu kirlenme sonucu ozon tabakası incelmiş, hatta delinmiş, iklimler değişmiş, kutuplardaki buzullar erimeye başlamış, dünyanın doğal dengesi altüst olmuştur.Yapılan araştırmalar dünyadaki mevcut çevre kirliliğinin % 55 ‘inin son 35 yılda meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Şu anda yaşadığımız bu çevre felaketini Kur’an-ı Kerim 1400 yıl önceden şöyle haber verrmektedir: “İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır.” (1)
Çevre sorunlarının yaşanmadığı bir dönemde olmasına rağmen Peygamberimiz (s.a.v), çevrenin temiz olmasi için tüm tedbirleri almış, Medine şehri merkez olmak üzere ağaç kesimini yasaklamış; Yüzlerce hurma ağacı dikmiş ve şöyle buyurmuştur: “Elinizde bir ağaç fidanı varsa ve kıyamet kopmaya başlasa bile, eğer onu dikecek kadar vaktiniz varsa onu dikin.” (2)
Temizliği imandan sayan bir dinin mensuplarıyız. Öyleyse çevremizi temiz tutalım. Çocuklarımızı da çevre bilinciyle yetiştirelim. Onlara temiz ve yeşil bir dünya bırakalım. Peygamberimiz (s.a.v): “Müslümanlara zarar vermesin diye yolun ortasından bir ağac parçasını kaldıran adamı, cennet nimetleri içinde yüzerken gördüm.” (3) buyurmuşlardır.
1) Rum, 30/41
2) İbn-i Hanbel Cilt 3-184
3) Muslim, Birr, 129
4) Keşfu hafa, 1/260
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da çevre temizliği büyük önem taşır ve müminin hayatının önemli bir yönü olarak kabul edilir. Din, kişisel temizlikten, çevrenin temizliğinden, çevrenin korunmasına kadar çeşitli yönlerden temizlik ve saflık kavramına vurgu yapar. İşte çevre temizliğinin İslam’da önemli olmasının birkaç nedeni:
Özetle, kişisel hijyen, sağlığın korunması, manevi saflık, sosyal sorumluluk ve yeryüzünün bekçileri olarak insanların rolü ile bağlantılı olması nedeniyle çevre temizliği İslam’da çok değerlidir. Müslümanlar, çevre dostu uygulamaları benimsemeye ve çevreyi korumak ve korumak için proaktif önlemler almaya teşvik edilir.