İslam’da Cinselliğin Ölçüleri

Question

İslam’da Cinselliğin Ölçüleri

Zina

İslam’da baş cinsel haramdır ve en büyük günahlardandır. Evlilik bağı olmaksızın ergen bir erkeğin ergen bir kadınla isteyerek yaptıkları cinsel birleşmeye zina denir. Bu tariften de anlaşılacağı üzere bekar veya evli olarak bekarla yapılacak cinsi birleşme zina olduğu gibi, evli ile de yapılan cinsi münasebet zinadır. Hatta fahişelerle de yapılan cinsel birleşmenin her türlüsü zinadır. Zina İslam’da hiç hafife alınmayan bir konudur. Çünkü; zina, insanlarda imanı eritici bir haram fiilidir. Toplumların temel birimi olan aile kurumunun kutsallığını zedeleyen, kurulmasını engelleyen, mutluluğu yok eden, nesillerin geleceğini tehdit eden, toplumda kadın ticaretini başlatan, annesi veya babası belli olmayan ve anne baba şefkatinden yoksun problemli çocukları artmasını sağlayan, aileler arasında kavgalara, cinayetlere, özelliklede ölümcül frengi, bel soğukluğu ve AIDS gibi hastalıklara neden olan yani dünya hayatını çökertici ve ahret azabını arttırıcı bir unsurdur.

Zina, en büyük günah olmasına karşılık yine de kendi içinde manevi ağırlık şiddetine göre; beş kısma ayrılır.

a) Mahremlerle Yapılan Zina: Kendisiyle ebediyen evlenemeyecek olan ana, kız kardeş, kayınvalide ve süt anne veya süt teyze gibi mahremlerle yapılan zina, sorumluluğun en ağır yani günahın en büyüğüdür. Hz. Muhammed (SAV) bir hadisi şöyledir. “Mahremiyle zina eden kişi cennet’ e giremez.”

b) Savaşa Çıkan Mücahitlerin Kadınlarıyla Yapılan Zina: İkinci derecelikli ağırlığı bulunan zina türüdür. Hz. Muhammed (SAV) bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır. “Aman savaşan Mü’minlerin eşlerinden uzak durun.” “(Zira) savaşan Mü’minlerin eşleri, savaşa çıkmayıp geride kalmış bulunan mü’min erkeklere anneleri gibi (Haram) dır.”

c) Komşu İle Yapılan Zina: Üçüncü derecelikli ağırlığı bulunan zina türü de komşularıyla yapılan zinadır. Hz. Mikdad İbn-ü Esved (R.) anlatıyor. Allah’ ın Resulü sahabeleri söylüyor. “Zina, Allah ‘ın ve peygamberinin haram kıldığı ve kıyamet günü ‘ne kadar da haram olarak kalacak olan bir günah fiilidir. Kişinin koşusunun (veya ortağının) hanımı ile zina etmesi, onun için on kadınla zina etmesinden daha büyük bir günahtır.”

d) Evlilerin ve Yaşlıların Yaptıkları Zina: Dördüncü derecelikli ağırlığı bulunan zina çesididir. Hz. Muhammed (SAV) bir hadislerin de “Üç sınıf insan vardır ki Allah kıyamet günün de onları zatına muhatap tutup konuşmaz. Onlara rahmet nazarıyla bakmaz. Onları günahlarından arındırmaz. Onlar için elem verici bir azap da vardır. Bunlar: kibirli fakirler, sık sık yalan söyleyen idareciler, evli – yaşlı zinacılardır.”

e) Bekarların Yaptığı Zina: Bekarların bekarlarla olan zinası, zina ve haram ise de diğer zina türlerine kıyasla sorumluluğu en az olan zinadır. Şu noktadan da anlaşılacağı gibi bekarların zinası durumunda dünyalık cezaları sadece sopa veya kamçı olmasına karşılık evlilerin zinası recm yani taşlanarak ölümdür.

Örtülü Zina
İslam dinin de haram kılınan zina türlerinden biride örtülü zina ( Mut’a Nikahı) dır. Bir kadının cinselliğinden yararlanmak üzere onu belirli bir ücret karşılığında belirli bir süre için şahitler huzurunda veya şahitsiz olarak nikahlamasıdır. İslam öncesi cahilliye döneminde var olan bu nikah türüne İslamiyet’in ilk döneminde Allah Resulü önceleri izin vermiş, ancak daha sonra kıyamet gününe kadar geçerli olmak üzere Mut’a nikahını yasaklamıştır

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-16T13:31:46+03:00

    Cinsellik, insan doğasının ayrılmaz bir parçasıdır ve İslam, hayatın bu yönünün sağlıklı ve tatmin edici bir şekilde ifade edilmesini sağlamak için cinsel davranışa ilişkin rehberlik ve ilkeler sağlar. İslam’da cinsellikle ilgili bazı temel ölçüler ve ilkeler şunlardır:

    1. Tevazu: İslam, tevazunun önemini vurgular ve hem erkekleri hem de kadınları mütevazi giyinmeye ve etkileşimlerinde mütevazi davranmaya teşvik eder. Alçakgönüllülük kişinin giyimine, davranışına ve konuşmasına kadar uzanır ve cinselliğe saygılı ve ağırbaşlı bir yaklaşımı teşvik eder.
    2. Evlilik: İslam, evliliği meşru ve cinsel ilişkiler için tercih edilen yol olarak teşvik eder. Bireyleri yasal ve rızaya dayalı bir evlilik ilişkisi sınırları içinde cinsel arzularını yerine getirmeye teşvik eder. Cinsel yakınlık, eşler arasındaki bağı güçlendirmenin ve sevgiyi, arkadaşlığı ve üremeyi teşvik etmenin bir yolu olarak görülüyor.
    3. Zina ve Zina Yasağı: İslam, zina (evlilik dışı cinsel ilişkiler) ve zina (evli olmayan kişiler arasındaki cinsel ilişkiler) dahil olmak üzere evlilik dışı cinsel ilişkileri kesinlikle yasaklar. Bu eylemler günahkar ve bireylere ve topluma zararlı olarak kabul edilir. İslam, bireyleri iffetlerini korumaya ve evlilik kurumu içinde cinsel arzularını yerine getirmenin meşru yollarını aramaya teşvik eder.
    4. Rıza ve Karşılıklı Saygı: İslam, cinsel ilişkilerde rıza ve karşılıklı saygının önemini vurgular. Her iki ortağın da özgürce ve isteyerek rıza vermesi gerekmektedir. İslam, cinsel ilişkilerde her türlü zorlamayı, tacizi veya kötü muameleyi kınar. Eşlerin birbirlerine nezaket, saygı ve duyarlılıkla davranmaları teşvik edilir.
    5. Eşcinsel Eylemlerin Yasaklanması: İslam, eşcinsel eylemleri günah olarak kabul eder ve yasaklar. İslami öğretiler, evlilik bağlamında kadın ve erkek arasındaki cinsel ilişkilerin doğal düzenine bağlı kalmanın önemini vurgular.
    6. Mahremiyet ve Edep: İslam, cinsellikle ilgili konularda mahremiyeti ve terbiyeyi teşvik eder. Cinsel eylemler özel kabul edilir ve evlilik ilişkisinin sınırları içinde tutulmalıdır. Mahrem cinsel konuların toplum içinde sergilenmesi veya tartışılması genellikle önerilmez.

    Kültürel uygulamaların ve yorumların farklı Müslüman topluluklar arasında farklılık gösterebileceğini not etmek önemlidir. Kur’an, Sünnet (Peygamber Muhammed’in öğretileri ve uygulamaları) ve İslami hukuk ilmine (fıkıh) dayalı cinsellik hakkındaki İslami öğretilere ilişkin daha kapsamlı bir anlayış sağlayabilecek nitelikli bilim adamlarından rehberlik alınması tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla