Paylaş
İslamda çocuk eğitimi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ÇOCUK EĞİTİMİ
Çocuk eğitimi hakkında kısa makale
Allah’ın biz kullarına hediye ettiği en güzel nimetlerden biride çocuklarımızdır. Çocuklarımız, hayattaki neşe kaynağımız, aile bahçemizin gülleridir. Kısaca çocuklarımız hayatımızın en değerli varlıklarıdır. Nitekim Kuranı kerim çocukları “dünya hayatının süsü”(1) olarak nitelemiştir.
Rabbimizin bize emanet ettiği çocuklarımıza karşı en önemli görevimiz onların eğitimidir. Çünkü peygamber efendimiz: “Bir babanın evladına bırakacağı en güzel miras, güzel bir terbiyedir”(2) Buyurarak anne-babanın çocuk eğitimindeki rolünü en güzel şekilde vurgulamıştır. Çocuk için ilk eğitim kurumu doğduğu ev, ilk öğretmeni de anne-babasıdır. Yüce Rabbimizin: ‘’Ey iman edenler, nefsinizi ve ailenizi yakıtı insan ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun.’’(3) emri gereğince çocuklarımızı hem dünya hem de ahiret hayatına en güzel şekilde hazırlamalıyız.
Çocuklarımızı eğitirken davranışların sözlerden daha etkili olduğunu unutmayalım. Gelişim uzmanlarının:
“Çocuklar, anne ve babadan gördükleri şeyleri taklit ediyor ve sonuçta onlara benziyorlar.”(4) Tespiti anne ve babanın model olarak çocuk eğitimindeki rolüne vurgu yapmıştır. Çocuklarının yanında sürekli yalan söyleyen anne-babaların, çocuklarına yalanın kötü bir şey olduğunu anlatamayacağı gibi, güzel bir yaşantıya sahip olmayan anne-babaların da çocuklarına güzel bir eğitim vermeleri beklenemez. Onun için anne-babalar olarak öncelikle kendimizi ıslah edip, çocuklarımıza güzel örnek olmalıyız. Unutmayalım ki kendisini ıslah etmeyen başkasını asla ıslah edemez.
Çocuklarımızı eğitirken her konuda olduğu gibi, eğitim konusunda da Peygamber Efendimiz’i rehber edinmeliyiz. Peygamber Efendimiz, karşılaştığı her çocuğa selam verir, onlarla konuşur, onları kucaklayıp öperdi. Çocuk eğitimi ve terbiyesinde hiçbir zaman şiddet ve cezalandırma yöntemlerine başvurmamış, çocukları azarlamayı, hatasını yüzüne vurmayı, küçük düşürücü ve alay edici sözler sarf etmeyi yasaklamıştır. İşte bu güzide davranışlar bizim için çocuk eğitiminde prensip olmalıdır.
———————
- Kehf- 18/46
- Tirmizi, “Birr”, 33
- Tahrim – 66/6
- g. Salzman-Çocuğumuzu Kötü Eğitmenin Yolları-s:11
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yarınımızı belirleyecek çocukların eğitiminin en temelinde onlara verilecek terbiye yatmaktadır. Çünkü insan ilmi öğrense de terbiyeyi aileden sağlam almadıkça iyi bir insan olamaz.
Çocukları Allah’tan korkutmak yerine Allah sevgisi ile eğitmek gerekir. Yani çocuk inanacak bir var onu annesinden daha çok seven ve koruyan.