İslam’da Diğer Dinlere Saygı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Her dine saygı duymak

Islamda Diger Dinlere Saygi

Allah tarafından gönderilen hak din İslam’dır. Bunda herhangi bir şek ve şüphe bulunmamaktadır. Bu konuda Rabbimiz (cc) şöyle buyuruyor;
Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım, sizin için din olarak İslâmiyet’i beğendim. Kim açlıktan bunalıp çaresiz kalırsa, günah sınırına varmaksızın yiyebilir. Şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir. (Maide Suresi/3)
Rabbimiz din olarak bizler için İslam’ı seçmiştir. İslam harici diğer bütün dinler batıl ve geçersizdir. Burada önemli olan nokta şudur; İslam’da diğer dinlere saygı olmalı mıdır? Burada saygı kelimesini, bu dinlerdeki uydurulmuş ilahlar veya bu dinlerin kendi içlerindeki inanç esaslarına kötü söz söylemek yanlıştır. Rabbimiz (cc) bunu yasaklamıştır. Bir ayette şöyle buyuruyor Rabbimiz (cc);
Allah’tan başkasına tapanlara kötü söz söylemeyin; sonra onlar da bilmeden, taşkınlık yaparak Allah hakkında kötü sözler söylerler. Böylece biz her ümmete kendi işlerini çekici gösterdik. Sonunda dönüşleri rablerinedir. Artık O, ne yaptıklarını kendilerine bildirecektir. (Enam Suresi/108)
Fakat bilmemiz gerekir ki Müslüman, İslam haricindeki hiçbir dine sıcak bakmaz. Ama bu dinlere kötü laf da söylemez.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam, diğer dinlere saygı duymanın ve onların varlığını kabul etmenin önemini teşvik eder. Müslümanlar, farklı dini inançlara sahip insanlarla hoşgörü, anlayış ve barış içinde bir arada yaşama değerlerini desteklemeye teşvik edilir. Bu ilkenin kökleri, Kuran’ın öğretilerine ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.

    Allah Kuran’da Müslümanlara insanlığın çeşitliliğini ve farklı dinlerin bir arada var olduğunu hatırlatır. Örneğin Kafirun Suresi (Bölüm 109), inanç farklılıklarını kabul ederek ve dinde zorlama olmadığını belirterek dini çoğulculuk ve barış içinde bir arada yaşama kavramını vurgular.

    Ayrıca Hz. Muhammed (s.a.v.) yaşadığı dönemde diğer dinlere mensup insanlara da saygı göstermiştir. Gayrimüslim topluluklarla anlaşmalar yaptı, onların ibadet yerlerini korudu ve onlarla diyalog ve barışçıl ilişkiler kurdu.

    İslami öğretiler, Müslümanları diğer dinlere mensup insanlara nezaket, adalet ve adaletle davranmaya teşvik eder. Müslümanlara saygılı bir diyaloğa girmeleri, anlayışı geliştirmeleri ve inançlarını şefkatli ve davetkar bir şekilde sunmaları tavsiye edilir. Saygı, hoşgörü ve din özgürlüğü ilkelerini korumak önemlidir.

    Bununla birlikte, İslam’ın diğer dinlere saygıyı teşvik etmesine rağmen, Müslümanların kendi inançlarından taviz vermeleri veya kendi dini uygulamalarını terk etmeleri gerektiği anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. İslam, kendi özgünlüğünün farkındadır ve Müslümanları, diğer dini geçmişlere sahip insanlarla olumlu etkileşimler kurarken inançlarına sıkı sıkıya bağlı kalmaya teşvik eder.

    Nihayetinde İslam, barış içinde bir arada yaşamayı, farklılıklara saygıyı ve farklı dini geleneklerden gelen bireylerin haklarının ve inançlarının tanınmasını teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla