Paylaş
islamda diline sahip olmak
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
DİLİMİZİ KÖTÜ VE ÇİRKİN SÖZLERDEN KORUYALIM
Dilimizi kötü sözlerden koruyalım, Dilimizi korumak için neler yapabiliriz
İnsanı ruh ve beden bütünlüğü bakımından en mükemmel şekilde yaratan Yüce Allah, bir ayrıcalık olarak da ona, düşünme ve konuşma yeteneği bahşetmiştir. Böylesine özel bir dil yeteneğiyle donatılan insanın, bu yeteğeneğini yerinde kullanma sorumluluğu vardır. Zira dil, Allah’ın emrettiği şekilde kullanılırsa insanı mutluluğa, nefis ve şeytanın istediği şekilde kullanılırsa felakete ve hüsrana götürür.
“ İnsan, hiçbir söz söylemez ki, onun yanında gözetleyen, (ve söylediklerini) yazmaya hazır bir melek bulunmasın.” 1 buyuran yüce rabbimiz, dil ile söylediğimiz her sözün görevli melekler tarafından kayıt altına alındığına işaret etmektedir. Sevgili Peygamberimiz de (s.a.s) “Allah’a ve ahiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun.” 2 buyurmuşlardır.
Dil bir anahtar gibidir. Hayrında şerrinde kapısını açabilir. Bu nedenle sözlerimize dikkat etmeli, düşünmeden söylediğimiz sözlerin, bazen kırgınlıklara, dargınlıklara ve kavgalara zemin oluşturabileceğini hatta insani ilişkilerin bozulmasına sebep olabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Atalarımız; “Kılıç yarası onulur ama dil yarası onulmaz” diyerek kötü söz söylemenin insani ilişkileri ne kadar derinden zedeleyeceğini veciz bir şekilde ortaya koymuşlardır.
Peygamberimiz “bir Müslüman’a sövmek, fasıklıktır.”3 buyurmuşlardır. Bu nedenle, bir kimsesin başkalarına kötü söz söylemesi, her ne sebeple olursa olsun sövmesi çok çirkin bir davranıştır. Sövmek, doğru ve güzel söz söylemeyi sadaka sayan bir dinin mensubu olan Müslüman’a yakışan bir davranış olmadığı gibi, insani açıdan da mazur görülmesi asla mümkün değildir.
Daima sözlerin en güzelini söylemeye gayret edelim. Söyleyeceğimiz sözleri aklın ve imanın terazisinde tarttıktan sonra söyleyelim. Yersiz ve boş konuşmaktan kaçınalım, dilimizi şerrin değil, hayrın anahtarı haline getirelim. Haklı bile olsak çekişmekten uzak duralım. Tatlı dilli , güler yüzlü ve kimsenin elimizden ve dilimizden incinmediği örnek Müslümanlar olmaya çalışalım. İftira, yalan, gıybet, koğuculuk, ara bozma gibi dil afetlerinden uzak duralım.
Şu Ayet-i Kerimeyi hiç hatırımızdan çıkarmayalım: “Rahmanın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara laf attığında (incitmeksizin) “Selam” derler (ve oradan geçer giderler). Onlar, yalan yere şahitlik etmezler! Boş ve kötü sözlerle karşılaştıklarında vakar ile oradan ayrılırlar.” 4
—————-
1- Kaf,17
2- Buhari, edep,31,85.
3- Riyazüs Salihin,c,3,s,145
4- Furkan,63 ve 72.
- konuşma adabı Nedir Kısaca
- konuşma adabı ile ilgili ayetler
- Peygamberimizin konuşma adabı ile ilgili tavsiyeleri nelerdir? Kısaca yazınız
- Konuşma ve dinleme adabı
- itikafın adabı nelerdir?
- Doğal çevreyi korumak için yapılması gerekenler nelerdir kısaca
- Aile içinde mahremiyeti korumak için nelere dikkat edilmelidir?
- Ergenlikte şehvetine yenik düşmek
- Orucu Bozup Sadece Kaza Gerektiren Durumlar
- Zekât verilecek mallar ve oranları (Dört mezhebe göre)
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da dilin iletişimde, ifadede ve bilginin iletilmesinde çok önemli bir rol oynaması nedeniyle dilin korunması önemli kabul edilir. Müslümanlar, dili saygılı ve uygun bir şekilde kullanmaya, başkalarına zarar verebilecek veya İslami ilkeleri ihlal edebilecek kötü ve kaba kelimeler kullanmaktan kaçınmaya teşvik edilir.
İslami öğretiler güzel konuşmanın ve etik davranışın önemini vurgular. Hz.Muhammed (sav), takipçilerine nazik, doğru ve uyum ve anlayışı teşvik eden bir tarzda konuşmayı öğretti. Müslümanlar, iftiradan, gıybetten veya zarar veya anlaşmazlığa yol açabilecek her türlü konuşmadan kaçınarak kelimelerini dikkatli seçmeye teşvik edilir.
Ayrıca İslam, kişinin dilini korumasının ve dedikodu yapmaktan, yalan yaymaktan veya küfürlü sözlerden kaçınmasının önemini vurgular. Müslümanlar, adaleti sağlamak, iyiliği emretmek, hikmet ve iyiliği öğütlemek gibi faydalı amaçlar için konuşmalarını kullanmaya teşvik edilirler.
Dilin kutsallığına saygı, Kuran okuma ve namaz kılma adabına da yansımıştır. Müslümanlara Kuran’ı saygıyla okumaları, telaffuzlarının doğru ve niyetlerinin samimi olması öğretilir. Küfür veya saygısız sözler Kur’an’ın kutsallığına ve ibadete aykırı kabul edilir.
İslam’da dilin korunmasının, kötü ve çirkin sözlerden kaçınmaktan öteye gitmediğini belirtmekte fayda var. Müslümanlar, olumlu ve moral verici bir dil kullanmayı teşvik etmeye, görgü kurallarını ve etik davranışları teşvik etmeye ve anlayış ve birliği besleyen yapıcı diyaloglara girmeye teşvik edilir.
Sonuç olarak İslam, güzel konuşmayı teşvik ederek, zararlı veya kaba kelimelerden kaçınarak ve dili saygılı ve faydalı bir şekilde kullanarak dilin korunmasını ve muhafaza edilmesini teşvik eder. Müslümanlara, iletişimleri yoluyla uyum, bilgi ve toplumun iyileştirilmesini teşvik etmeye çalışarak sözlerine dikkat etmeleri önerilir.