Paylaş
İslamda doğru haberin önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Doğru haberin önemi nedir? Kısaca ayet ve hadislerle
DOĞRU HABER
İnsanlık, toplum halinde yaşayan bir varlık olarak iletişime ihtiyaç duymaktadır. İnsani iletişimin odağında ise dil bulunmaktadır. Tarih boyunca dil ekseni etrafında şekillenen iletişim araçları, insanlığa yön vermiş, matbaanın icadından sonra bilgi ve habere, daha kolay yoldan ulaşmak mümkün olmuştur. Teknolojinin gelişmesi, kitabın yaygınlaşması gibi süreçlerin sonunda haberin yaygınlaşması ve kültürün inşası bakımından önemli olan kitle iletişim araçlarının, insana, değerlere ve hukuka saygılı olduğu müddetçe büyük faydaları olduğu muhakkaktır.
Günümüzde medya merkezli bir küreselleşme yaşanmaktadır. Bir olayın gerçekleştiği anın üstünden kısa bir zaman geçtikten sonra, ondan haberdar olmamızı sağlayan bu gücün iyi kullanılması gerekmektedir. İnsanların sağlıklı ve doyurucu şekilde bilgilendirilmesi kadar, toplumsal hafızadaki değerlerin korunması ve ahlaki gelişimin desteklenmesi konularında da kitle iletişim araçlarına büyük sorumluluklar düşmektedir. İletişimin teknoloji ile büyük güç kazandığı günümüzde mahremiyete ve özel dünyalara saygıda en ufak bir kusur, çoğu zaman telafisi imkansız sonuçlar doğurmakta ve insanları mutsuz, toplumları huzursuz etmektedir.
Dinimizin iletişimde üzerinde durduğu hususların başında, haberi gerçek şekilde okumak, bilgiye dayalı haber vermek, haber kaynağının güvenilir olmasına dikkat etmek, haberin doğruluğunu araştırmak esastır. Kur’an’ın bilgi ve haber konusunda söyledikleri, iletişim alanında temel ahlaki ilkeler olarak benliğimizi sarmakta, akıl ve idrakimizin doğru ile yanlışı ayırt ettiği bir ölçüt geliştirmemizi bizi öğütlemektedir.
Günümüzde yoğun bir iletişim bombardımanı altındaki insanlık, eskiye göre çok daha fazla bir “medya teorisi” ve “medya etiğine” ihtiyaç duymaktadır. Kuranın, bu etiğin oluşturulmasında sağlayacağı katkı ve dinamizm inkar edilemez. Medya okuryazarlığı sürecinde de dini tecrübeden istifade edilmesi, iletişim alanında karşılaşılan sorunların daha rahat çözülmesini sağlayacaktır. Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın” (1) Bu ayetten de anlaşılacağı gibi bir kimsenin bir haber getirdiği zaman onu araştırmayıp onunla eyleme geçmek, İslam’ın özünde olmadığını bilmeliyiz ve kesinlikle haberin aslını araştırmalıyız.
Bir hadis mealiyle bitirmek istiyorum. “Doğruluğu benimseyin ve ondan ayrılmayın. Çünkü doğruluk iyiliğe götürür, iyilik de Cennete iletir. Kişi doğru söyledikçe ve doğruyu araştırdıkça Allah katında doğru sözlü yazılır. Yalandan kaçının, zira yalan kötülüğe götürür, kötülük de Cehenneme iletir. Kişi yalan söyledikçe ve yalan peşinde koştukça Allah katında yalancı yazılır..” (2)
———————-
KAYNAKLAR
1-Hucurat, 6
2-Buhari, Edeb, 69
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dini hakikate, doğruluğa ve hakkı söylemeye büyük önem vermiştir. O kadar ki doğruluk ve dürüstlük anlamına gelen sıdk, peygamber sıfatlarının ilkidir. Müslüman denilince akla gelen ahlaki erdemlerin en başında yine doğruluk gelir. Allah katında sözün değeri, hakkı ve hakikati ne derece yansıttığı ile ölçülür. Çünkü söz, kalbin ve gönlün tercümanı, özün ve ruhun aynasıdır.