İslamda Duanın Önemi Nedir

Question

DUANIN ÖNEMİ

duanin onemi

“Dua” kelimesi sözlükte “çağırmak, istemek” anlamına gelmektedir. Dini bir terim olarak dua, Allah’ın yüceliği karşısında kulun aczini itiraf etmesi, O’nun lütuf ve yardımını istemesidir.

Bütün yaratılmışların tabiatında Allah’a doğru bir yöneliş vardır. Birçok ayette canlı cansız bütün varlıkların Allah’ı andığı açıkça vurgulanmaktadır. İsra süresi 44. Ayette şöyle buyurulmaktadır: “Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar Allah’ı tesbih ederler. Her şey O’nu hamd ile tesbih eder. Ancak siz onların tesbihlerini anlamazsınız. O, halimdir (yani hemen cezalandırmaz, mühlet verir) çok bağışlayandır.

İnsan özü itibariyle yaratıcısına ulaşma, O’na sığınma ve O’nu tanıma arayışı içinde yaratılmıştır. Bu nedenle insanoğlu zamanın hiçbir döneminde duadan uzak kalmamıştır.

Şüphe yok ki dua kul ile Allah arasında irtibatı sağlayan bir ibadettir. Bu nedenle Hz. Peygamber “Dua ibadetin özüdür” buyurmuştur. Bakınız Allah ile kul arasındaki münasebetin boyutları konusunda Hz. Peygamber’e yöneltilen soruya Kur’an nasıl cevap veriyor: “Kullarım beni senden sorarlarsa, bilsinler ki gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm (Bakara, 186)

Dua, kulluk makamlarının en önemlisidir. Kur’an’da Yüce Rabbimiz: “Ey Muhammed de ki: Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin!” (Furkan 77) buyurarak insanın Allah’a ancak bu yönelişiyle değer kazanacağı ifade edilmiştir.

Şu hususiyet çok iyi bilinmelidir ki Allah, kuluna cevap vermek için onun her ne vesile ile olursa olsun kendisine yönelip dua ve niyazda bulunmasını istemektedir. Nitekim Kuran-ı Kerim bu durumu bir ayetle şöyle açıklıyor “Rabbiniz şöyle dedi: Bana dua edin, duanıza icabet edeyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir halde cehenneme gireceklerdir.”(Mümin 60)

Hz. Peygamber (s.a.v.) dua edene isteğinin ya dünyada hemen verileceğini veya ahirette verileceğini ya da istediği iyilik kadar kötülüğün giderileceğini bildirerek şöyle buyurmuştu: “Allah’a dua eden herkese Allah icabet eder. Bu icabet ya dünyada peşin olur ya da ahirete saklanır veyahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur.”

Duanın kabul edilebilmesi için kulun ihlaslı bir şekilde dua etmesi gerekir. Duanın inanarak, ısrarla, içten ve yalvararak yapılması, duaya Allah’a hamd ve Peygambere salat-ü selam ile başlanması, duada meşru şeyler istenmesi ve en önemlisi istenilen şeyin yalnızca Yüce Allah’tan istenmesi gerekmektedir.

Yüce Rabbim ihlasla yapmış olduğumuz dualarımızı katında kabul buyursun diyor ve Hz. Aişe validemize peygamber efendimiz (s.a.v.) tarafından öğretilen dua ile son veriyorum.

“Allah’ım Sen Affedicisin Affı Seversin Bizleri Affeyle”

Duanın gücü ve Sırları

Duanın Önemi ve Dua Adabı

Duanın insanın üzerindeki etkisi

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

  1. 1
    1
    2020-08-30T21:57:47+03:00

    DUA VE ÖNEMİ

    İnsan hayatının en değerli anı, Allah’ın yüceliği karşısında kulun aczini itiraf edip, sevgi ve ta’zim duyguları içinde Allah’ın lütuf ve yardımını dilemesidir. Bunun en güzel yolu da duadır. Dua kul ile Rabbi arasında irtibatı sağlayan bir ibadettir. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) “Dua ibadetin özüdür”(1) buyurmaktadır. Duadan uzak kalmak kişinin Rabbi ile irtibatının zayıflamasına sebep olur. Çünkü dua, bizi yaratan, yaşatan ve bize sayılamayacak kadar nimetler ihsan eden yüce mevlamıza yaklaştırır.

    İnsanoğlunda psikolojik bakımdan bir rahatlık, huzur ve mutluluk sağlayan dua; aynı zamanda ahlaki arınma ve yücelmeye duyarlı bir vicdan ve sağduyunun gelişmesine yol açmaktadır. Hz. Peygamber “Allah’ım beyaz elbiseyi kirden temizlediğin gibi kalbimi günahlardan arındır, hatalarımı kar ve dolu suyuyla temizle”(2) buyurarak duanın bu tesirini vurgulamıştır.

    Dua rahmet hazinelerini açan bir anahtar, tükenmez manevi bir güç kaynağıdır. Duanın kabul edilmesi için, şekli ve ahlaki bazı hususlara uyulması gerekmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz; dua yaparken şuurlu olunmalı, inanarak, ısrarla, içten ve yalvararak, umut ve korku içinde dua edilmeli, duaya Allah’ı zikir ve Peygambere Salat-ü selam ile başlanmalıdır. Dua ederken kıbleye yönelmeli, duada meşru olan şeyler istenilmeli,

    duaya konu olan işin oluşması için gereken şartlar yerine getirilmeli, duadan önce tövbe edilmelidir.
    Aziz Müminler!
    Dua eden bir mümin, duasının kabul edileceğine inanarak dua etmelidir. Peygamberimiz (s.a.s) “Kabul edileceğine kesin olarak inanarak Allaha dua ediniz ve biliniz ki, Allah gafil bir kalpten gelen duayı kabul etmez.”(3) buyurmaktadır. Ayrıca bizler dua ederken duaların daha fazla kabul olunacağı zamanları da gözetmeliyiz. Mesela üç aylarda, Ramazan ayında, mübarek gün ve gecelerde, secde halinde, teheccüt vaktinde, ezan ile kamet arasında, namazdan sonra dua yapmaya ehemmiyet göstermeliyiz. Yine misafirin, mazlumun, oruçlu kimsenin, anne-babanın, gıyabında Müslüman kardeşimizin duasını almalıyız.

    Rabbimize dua ve niyazda bulunalım. Cenab-ı Hakkın rahmet deryasından nasibimizi alalım. Duamız kabul olmuyor diye ümitsizliğe kapılmayalım. Zira Peygamber Eefendimizin “Allah dua eden bir müminin duasını günah olan bir şeyi istemedikçe ve akrabalık bağlarını koparmak için dua etmedikçe kabul eder veya ondan duası nispetinde bir kötülüğü uzaklaştırır veya onun duası kadar günahlarını siler.”(4) buyurmuştur. Bunun için dualarımızın kabul olacağını umarak, bollukta da darlıkta da dua edelim.

    Bir ayet mealiyle bitirmek istiyorum. “(Ey Muhammed!) De ki: Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin!…”(5)
    ————————–

    1- Tirmizi,Deavat,1,No:3371.v,456.
    2- Ebu Davut Tirmizi 66.v,517.
    3- Buhari, Ezan,89.1,181;Müslim Salat 40
    4- Abdurrezzak, Dua, 18650
    5- Furkan, 25/77

    En iyi cevap

Cevapla