İslamda ecel nedir? Ecel ve çeşitleri

Question

Kuranda ve Sünnette Ecel

islamda ecel nedir

Ecel ne demektir? Kısaca

Hayatın sonu, canlıların Ölümü için belirlenmiş an, vadedir.

Sözlükte önceden tespit edilmiş zaman yahut süre anlamına gelen ecel, terim olarak, insan hayatı ve diğer canlılar için belirlenmiş süreyi ve bu sürenin sonunu yani ölüm anını ifade eder. Çoğulu “âcâl” dir.

Ehl-i sünnete göre her ferdin ve milletin bir eceli vardır. Ecel tek olup, Allah’ın kaza ve kaderiyledir. İnsanları dirilten, rızıklandıran ve öldüren Allah Teâlâ oldu­ğundan eceli belirleyen de O’dur: “Aranız­da ölümü biz takdir ettik” (el-Vâkı’a 56/60). Ecel ne vaktinden önce gelebilir ne de geciktirilebilir: “Her ümmetin bir eceli var­dır. O ecelleri gelince ne bir saat geri kalır­lar, ne de ileri giderler” (el-A’râf 7/34; Yunus 10/49), “Halbuki Allah bir kimseyi eceli gel­diği zaman asla geciktirmez” (el-Münâfikûn 63/11). Ecel hiç bir sebeple değişmez. Bazı ibadet ve taatların ömrü artıracağına dair hadisler, Ehl-İ sünnet bilginleri tarafından, insanları hayırlı ve güzel işlere teşvik etme­yi amaçlayan hadisler olarak kabul edilmiş ve genellikle şu iki anlamda yorumlanmış­tır:

a- Ömrün artmasından maksat, elem ve kederden uzak, huzur ve mutluluk içinde, güçlü ve kuvvetli yaşamaktır,

b- Allah Teâlâ bu gibi kimselerin iyilik yapacağını bildiği için ezelde onların Ömrünü buna göre fazla belirlemiştir. Herhangi bir müdahale olmaksızın tabii biçimde ölen kişinin, eceliyle öldüğü konu­sunda İslâm mezhepleri fikir birliği içinde­dirler. Ancak öldürülerek hayatını kaybe­den kişinin eceli ile öldüğü düşüncesine Ehl-i sünnet dışında kalan bazı bilginlerin itirazları vardır. Ehl-i sünnet bilginleri ise, öldürülen (maktul) şahsın eceliyle öldüğü görüşündedirler. Çünkü ecel, hayatın te­reddütsüz olarak son bulduğu andır.

Şayet maktul öldürülmemiş olsaydı, o anda tabii veya bir başka biçimde ölecekti. Yahutta ölmeyecekti, bu hususu belirleyen ilâhî iradedir. Şu halde katil o kişiyi öldür­mekle onun ecelini öne almış değildir. Cezayı hak etmesinin sebebi de Allah Teâtâ’nın “adam öldürmeyiniz” (en-Nisâ 4/29; el-EıYâm 6/151) yasağını çiğnemesi, kul olarak kendisine verilen gücü kullanma hususun­da dinin yasakladığı bir fiili isteme ve yap­ma yönünde seçimini yapmış olmasıdır. Onun bu seçimi üzerine de sünnetullah diye ifade edilen tabiat kanunlarına göre Allah “ölüm” denen sonucu yaratmış ol­maktadır, Allah’ın bu durumu ezelî ilmiyle biliyor olması, kulun iradesinin elinden alınmış olması anlamına gelmez.

“O sizi bir çamurdan yarattı. Sonra bir ecel kaza etti. Bir ecel-i müsemmâ da O’nun katında vardır” (el-En’âm 6/2) mealin­deki âyetten ilk bakışta ecelin tek olmadığı izlenimi edinilmekte ise de, müfessirler âyette geçen ecel-i kaza ve ecel-i müsem-mâyı şu anlamlarla açıklamışlardır:

1- Ecel-i kaza, geçmişlerin yani ölmüş kişi ve geçmiş ümmetlerin, ecel-İ müsemmâ da henüz ölmemiş olanların ecelidir.

2- Ecel-i kaza ölüm, ecel-i müsemmâ, kı­yamet demek olup, bilgisi Allah katındadır.

3- Ecel-i kaza, yaratılıştan itibaren ölüme kadar olan süredir. Ecel-i müsemmâ, ölüm ile yeniden diriliş arasındaki berzah hayatı­dır.

4- Ecel-i kaza, bir kişinin yaşadığı ana kadar ömründen geçen süre, ecel-i mü­semmâ ise, kalan ömrüdür. Ehl-i sünnet kelâm bilginleri daha çok ikinci görüşü benimsemişlerdir.
İman ibadet amel-gerçek hayat


ECEL TÜRLERİ

ECEL : Her yaratılan canlının Allah tarafından takdir edilen ölüm vaktine ecel denir. Ahirete göç etmek. İleride olacağı şüphesiz olan. Allah’ın takdir ettiği ömür.
ECEL-İ MÜSEMMA: Muayyen bir zamana kadar, Allah’ın takdir ettiği ölümdür.
ECEL-İ MUALLÂK: Levh-i Mahv İsbat’ta mukadder olarak yazılı, bazı şartlarla mukayyet olan ecel. Ecel-i müsemma.
ECEL-İ MEV’UD: Mukadder olan ölüm. şüphesiz gelecek olan ölüm.
ECEL-İ FITRİ: Her canlının yaradılışı itibariyle Allah tarafından tayin olunan vasati ömrüne denir. Bu ecele Biyolojik ömür denir.

Ecel hakkında bilgi

Ecel Nedir? Ömür yaptıklarımızla uzayıp kısalır mı?

Ecel ne demek? Kısaca

Takdir ne demek sözlük anlamı

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2021-05-31T16:01:21+03:00

    Ecel; dünya hayatının sona ermesi demektir. Ecel; insanın bu dünyadaki süresinin bitmesi ahiret hayatının başlaması demektir. Ecel hiçbir sebeple, ne olursa olsun değişmez. Allah’ın takdir ettiği anda ecel gelmektedir. Eceli gelen her canlı ölecektir.

    En iyi cevap

Cevapla