islamda eğitim ve öğretime verilen önem

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslam’ın Eğitim ve Öğretime Verdiği Önem Kısaca

islamin egitim ve ogretime verdigi onem kisaca

 

Dinimiz İslam, eğitim ve öğretime büyük önem vermektedir. Eğitim ve öğretim için zaman-mekan sınırı koymamıştır. Aynı zaman da kadın-erkek, genç ihtiyar sınırı da koymamıştır. Bu da gösteriyor ki, eğitim ve öğretime büyük önem verilmiştir. Peygamber (sas) efendimiz de: “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz” buyurmaktadır.

İslam dini öğrenmeyi farz kıldığı gibi, öğretmeyi de bize bir görev olarak vermiş, ilim öğrenmek ve öğretmek, ibadet olarak kabul edilmiştir. Yukarıda okuduğum ayette Yüce Allah İlk önce Peygamberine “Oku” emrini vererek, onun nezdinde bütün insanlara:

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ {1} خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ {2} اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ {3} الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ {4} عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ {5}

Yaratan Rabbinin adıyla oku!  O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı.  Oku! Rabbin, en büyük kerem sahibidir.  O Rab ki kalemle (yazmayı) öğretti. İnsana bilmedikleri şeyi öğretti.”[1] Buyurmaktadır.

Peygamber Efendimiz de (sas) bir hadisi şeriflerinde “İlim tahsil etmek Allah katında nafile olarak kınlan namaz, tutulan oruç ve yapılan hacdan daha hayırlıdır”[2] buyurmaktadır.

Peygamberimizin okuma yazmaya önem verdiğinin diğer bir örneği de, Bedir savaşı sonucunda alınan esirlere uygulanan yöntemdir. Esirler arasında okuma yazma bilen her bir savaş esirinin, on Müslüman çocuğuna okuma-yazma öğret­mesi karşılığında hür ve serbest bırakıldığıdır.

Yeni bir eğitim ve öğretim yılna girerken, çocuklarımızn ve gençlerimizin kendilerine, ailelerine, çevrelerine, vatana ve insanlığa yararlı birer birey olarak yetiştirilebilmelerinin iyi bir eğitimle mümkün olabileceğini hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerekir. Geleceğimiz olan gençlerimizi çok iyi bir eğitimle ve öğretimle yetiştirmeli ve hayata hazırlamalıyız. Çocuklarımız bize emanettir. Çocukların iyi bir eğitim almaları ve ahlaklı yetiştirilmeleri, onların bir hakkı olduğu gibi büyüklerin de önemli görevlerindendir. Her alanda gerekli eğitim ve öğretimin sağlanması toplumsal bir vazifedir.

Peygamberimizin şu iki hadisi şerifleriyle son vermek istiyorum: “Bilen, öğrenen, dinleyen veya ilim sevenlerden ol. Sakın beşincisi olma helak olursun.”[3] Yine Peygamberimiz (sas): Çocuğun babası üzerindeki hakkı, babasının ona yazıyı, yüzmeyi, atıcılığı öğretmesi ve bir de helal rızkla beslemesidir.”[4]

————————-

[1] Alak, 96/1-5.

[2] Camiu’s-Sağir, II,45.

[3] Fethu’l-Kebir, I,204.

[4] Kütüb-i Site, I,425.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-04T15:50:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam cehalete karşı savaş açmıştır. İslam’ın en büyük düşmanı cehalettir. Onun için İslam öncesi Arap sosyal hayatına cahiliyye ismi verilmiştir. İslam, cahiliyye dönemine son vererek ilim ve irfan çağını açmış, ümmiliği yok etmek için mücadeleye girişmiş, okur-yazar sayısını artırmak için tedbirler almıştır. Fidye vererek, hürriyetlerine kavuşamayacak durumda olan Bedir Savaşı esirleri, on müslümana okuma-yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılmışlardı. Böylece İslam, savaş halinde olduğu putperestlerin Müslümanlara öğretmenlik yapmalarını bile kabul etmiştir.

    En iyi cevap

Cevapla