İslamda Eğitim Ve Öğretimin Önemi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İslam’da Eğitim

Islamda Egitim

İslam dini, ilime ve bilgiye gerektiği değeri vermiş ve bilgiye ulaştıracak bütün meşru yolları açık tutmuştur. İlim öğrenmek için, zaman, mekân, yaş sınırı koymamıştır. Erkek ve kadın herkese, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi emretmiş, hayatın her aşamasında ve her safhasında kişinin kendi durum ve konumuna göre, ilimle iç içe olmasını istemiştir.

Dinimizde, ilim öğrenmek ve öğretmek, ibadet olarak kabul edilmiştir. Bilginin insanı yücelteceği, Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilmektedir:          “…Allah, içinizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir…”(1);  “…Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?…”(2);  “Biz, insanlara böyle misaller veriyoruz. Bunu ancak alimler anlayabilirler.”(3);  “…Allah’a karşı ancak; kulları içinden alim olanlar derin saygı duyarlar…”(4)

Peygamber Efendimiz de bir hadisi şerifinde, “Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır”(5) buyurmuştur.

Nesillerimiz bize emanettir. Nesillerin iyi bir eğitim almaları ve ahlaklı yetiştirilmeleri, onların bir hakkı olduğu gibi bizim de önemli vazifelerimizdendir. Her alanda gerekli eğitim ve öğretimin sağlanması, toplumsal bir ödevdir.

Yeni bir eğitim ve öğretim yılına girerken, çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim ve öğretim haklarını bir kez daha hatırlamalıyız. Onların, kendilerine, ailelerine, çevrelerine, milletimize ve insanlığa yararlı birer birey olarak yetiştirilebilmelerinin, iyi bir eğitimle mümkün olabileceğini hiçbir zaman akıldan çıkarmamalıyız. Sevgili Peygamberimiz, bir anne babanın evladına bırakabileceği en güzel mirasın, güzel bir şekilde yetiştirilmesi olduğunu ifade etmiştir.(6)

Gerek bireysel ve gerekse toplumsal düzeyde ilme giden yolları açma ve ilmin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olalım. Kız olsun erkek olsun, çocuklarımızın ve gençlerimizin ilim öğrenmeleri için bütün imkânlarımızı seferber edelim. Aydınlık yarınların, bu günden imanlı, bilgili, erdemli, donanımlı ve saygılı nesillerin yetiştirilmesine bağlı olduğunu unutmayalım.

1-Mücadele, 11.

2-Zümer, 9.

3-Ankebut, 43.

4-Fatır, 28.

5-Müslim, Zikr, 39; Ayrıca bk. Buhari, İlim, Ebu Davud, İlim, 1; Tirmizi, Kur’an, 10, İlim, 19; İbni Mace, Mukaddime, 17.

6-Tirmizi, Bir, 33 (Hadis No:1952)

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da eğitim ve öğretim çok büyük önem taşımaktadır. Din, kişinin hayatı boyunca bilgi aramaya, eğitim almaya ve sürekli öğrenmeye güçlü bir vurgu yapar. İslam’da eğitim ve öğretimin önemini vurgulayan bazı önemli hususlar şunlardır:

    İlk Vahiy: Hz. Muhammed’e (sav) indirilen ilk ayet “Oku! Yaratan Rabbinin adıyla” (Kur’an 96:1) idi. Bu da eğitimin ve okuryazarlığın önemini vurgulamaktadır. İlim ve eğitim almanın İslam’ın temel bir yönü olduğunu gösterir.

    İlim Aramanın Bir Farz Olması: İslam, ilim öğrenmeyi kadın erkek her Müslümana farz saymıştır. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İlim öğrenmek her Müslüman’a farzdır” (İbn Mace). Müslümanlar, dini ilimler, dünyevî ilimler ve amelî ilimler dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ilim tahsil etmeye teşvik edilirler.

    İbadet Olarak İlmin Peşinde Olmak: İslam, ilim elde etmeyi bir ibadet ve Allah’a yaklaşmanın bir yolu olarak görür. Müslümanlar samimiyetle, alçakgönüllülükle ve kendilerine ve başkalarına fayda sağlama niyetiyle bilgi aramaya teşvik edilir. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim ilim öğrenmek için yola çıkarsa, Allah ona cennetin yolunu kolaylaştırır” (Müslim).

    Ahlaki ve Manevi Gelişim için Eğitim: İslam, entelektüel büyüme ile birlikte ahlaki ve manevi gelişimi kapsayan bütüncül eğitimi teşvik eder. İslami eğitim merhamet, dürüstlük, adalet ve alçakgönüllülük gibi değerleri aşılamayı amaçlar. Karakter oluşturmanın ve erdemlerin geliştirilmesinin önemini vurgular.

    Güçlendirme için Eğitim: İslam, eğitimi bir güçlendirme ve sosyal ilerleme aracı olarak kabul eder. Eğitim, bireyleri toplumun iyileştirilmesine katkıda bulunmak için gerekli beceri, bilgi ve araçlarla donatır. Bireylerin anlamlı işlerle meşgul olmalarını, topluluklarına hizmet etmelerini ve topluma olumlu katkılarda bulunmalarını sağlar.

    Öğretmenin Önemi: İslam, öğretmenlerin ve eğitimcilerin rolüne büyük önem verir. Hz.Muhammed (s.a.v.) öğretmenlere büyük değer vermiş ve ilim aktarmanın sorumluluğunu vurgulamıştır. Müslümanlar, öğretmenlere saygı duymaya, onurlandırmaya ve onları desteklemeye ve bireylerin ve toplumların şekillenmesinde oynadıkları role değer vermeye teşvik edilir.

    Hidayet Kaynağı Olarak İlim: İslam, bilgiyi doğruluğa ve İlahi olanı anlamaya yönlendiren bir rehberlik kaynağı olarak görür. İslami eğitim, Kuran, Hadis (Hz. Muhammed’in sözleri ve eylemleri), İslami hukuk ve diğer dini bilimlerin incelenmesini içerir. Bu bilgi, kişinin İslam anlayışını derinleştirmesine, imanını kuvvetlendirmesine ve İslami esaslara uygun bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

    Eğitim ve Eylem Arasındaki Bağlantı: İslam, bilginin pratik uygulamasını vurgular. Müslümanlar, edindikleri bilgileri günlük hayatlarında, ilişkilerinde, işlerinde ve toplumun iyileştirilmesine katkıda bulunmaya teşvik edilirler. İslam’da eğitim sadece teorik olarak değil, pozitif değişim getirmenin ve dünyada bir fark yaratmanın bir aracı olarak görülüyor.

    Özetle, eğitim ve öğretim İslam’da büyük önem taşımaktadır. Müslümanlar bilgi aramaya, eğitim almaya ve yaşam boyu öğrenmeye teşvik edilir. İslami eğitim hem dini hem de dünyevi bilgileri kapsar, ahlaki ve manevi gelişimi teşvik eder ve bireylerin ve toplumun iyileştirilmesi için bilginin pratik uygulamasını vurgular.

    En iyi cevap

Cevapla