Paylaş
İslamda emanet ve emniyet
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
EMANET VE EMNİYET
İslam, insanın onurlu ve şerefli bir hayat sürmesi için birtakım temel haklar va’z etmiştir.
Bu hakların en başta geleni hiç şüphe yok ki hayat ve mülkiyet hakkıdır. Allah’ın insana bahşettiği en yüce nimetler içinde hayat nimeti kutsal bir nimettir. Hiç kimse başkasının hayat hakkı üzerinde tasarrufta bulunamayacağı gibi kişinin kendi hayatı üzerinde de istediği gibi tasarrufta bulunma yetkisi yoktur. Bundan dolayıdır ki Dinimiz İslam, hiçbir sebep yokken adam öldürmeyi, kendi canına kıymayı hoş karşılamamış ve haram kılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de yaşama hakkına son vermenin büyük bir suç olduğu şu şekilde ifade edilmiştir. “… Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür…”(1) Başka bir ayet-i kerime’de ise böyle bir suç işleyenin akıbeti şöyle haber verilmektedir.“ Kim bir Mü’mini kasten öldürürse, cezası, içinde ebediyyen kalacağı cehennemdir…”(2)
Hayat hakkının yanında bir de mülkiyet hakkı önem arz eden bir konudur. İnsanın fıtratında maddeye yönelik güçlü bir eğilimi vardır. Yüce dinimiz, insanın bu köklü arzusunu gerçekçi bir şekilde değerlendirmiş ve herkese mal mülk sahibi olma hakkı tanımıştır.
Netice itibariyle, helâl ve meşru yollardan elde edilen özel mülk ve servetin dokunulmazlığı vardır. Bir başkasının hakkına el uzatmak kesinlikle yasaklanmıştır. Ayet-i kerime’de Yüce Allah bu hakikati şöyle dile getirmektedir. “ Ey İman Edenler ! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin…(3)
Konumuzun geneline ışık tutan bir Hadis-i Şerif’te Peygamberimiz (s.a.v.)”…Öyle ise bilin ki, kanlarınız, mallarınız, ırzlarınız, birbirinize haramdır…” (4) buyurmuşlardır. Toplumu oluşturan fertler olarak Hz. Peygamberin bu sözüne kulak vermeliyiz. Kulluk vazifelerimizi noksansız bir şekilde yerine getirmenin gayreti içinde olmalıyız. Unutmamalıyız ki, insanlara güvenle yaklaşana güvenle yaklaşılır. Başkalarının haklarına saygı gösterenin de haklarına saygı gösterilir.
——————
1-) Maide, 5/32
2-) Nisa, 4/93
3-) Nisa, 4/29
4-) Müslim, Hac/19
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İnsanın sorumluluk alanına gören her şey emanettir. Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor: Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlığınızdan sorumlusunuz. Devlet başkanı üstlendiği görevden sorumludur. Kişi ailesinin koruyucusu ve eli altındakilerden sorumludur. Kadın, eşinin, evinin koruyucusu ve eli altında bulunanlardan sorumludur. Hizmetçi, efendisinin malının koruyucusu ve eli altında bulunanlardan sorumludur. Dikkat ediniz! Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlığınızdan sorumlusunuz” (Buhari/Nikah/91)
Nasıl olur da insan kendisine hayat veren emir ve tavsiyelere kulaklarını kapar, onları dinlemez? Böyle yaptığı takdirde Allah’a ve Rasul’ü (sav)’e hainlik yapmış olur. Allah’a ve Rasul’ü (sav)’e hainlik yapanlar ise emanetlerine ihanette bulunmuş olurlar. Halbuki hainlik ve yalan mü’minde bulunmaz. Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor: “Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona hıyanet etmez, yalan söylemez ve yardımı ondan esirgemez. Her müslümanın, diğer müslümana ırzı, malı ve kanı haramdır.” (Tirmizî/Birr/18)