Paylaş
İslamda Evliliğin önemi ve faydaları nelerdir
Question
AYET VE HADİSLERLE EVLİLİĞİN FAYDALARI
İslamiyete göre evliliğin önemi nedir? Evliliğin sosyal açıdan faydaları nelerdir
Dinimizde evliliğin faydaları, yararları ve hikmetleri hakkında bilgi
İslam’da kadın erkek ilişkilerinin biricik meşru şekli evliliktir. Toplumun temel taşı olan aile mefhumunun canlı ve zinde tutulması Dinimizin önem verdiği bir husustur. Bu sebeple evlilik sadece fiziksel bir gereklilik ve bir ihtiyaç değil aynı zamanda dini bir görevdir. Gençlerin evlendirilmesini Rabbimiz ana babasına ve topluma yüklemiştir:
“İçinizden bekarları, iyi olan köle ve cariyeleri evlendirin. Eğer onlar fakirler ise Allah onları lutfu ile zenginleştirir. Cenab-ı Hak her şeyi geniş olan ve bilendir.” (Nur, 32)
Burada fakirler ise Allah onları lütfu ile zenginleştirir ifadesi de çok önemlidir. “Evlenmek arzusunu besleyen ve bunun için elverişli durumları bulunan kadın ve erkeklerin evlenmeleri için fakirlikleri bir engel olmamalıdır. Çünkü rızık Allah’ın elindedir. Eğer onlar temizlik ve iffet yolunu seçecek olurlarsa kendilerinin zenginleştireceğini Cenab-ı Hak, taahhüt etmiştir: Rasulullah buyurmuştur ki: “Üç kişiye yardım etmeyi Allah taahhüt etmiştir. Allah yolunda cihad eden mücahide, anlaşma yaparak hürriyetini kazanmak isteyen köleye ve iffetle evlenmek isteyen bekara.” (Tirmizi, Nesai)
Efendimiz de birçok sözlerinde bu konuyu dile getirmiş, bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
“Evlilik benim sünnetimdir. Kim ondan yüz çevirirse benden değildir. Evleniniz, zira ben diğer ümmetlere karşı siz(in çokluğunuz) ile iftihar edeceğim. Kimin maddi imkanı varsa hemen evlensin. Kim maddi imkan bulamazsa (nafile) oruç tutsun. Çünkü oruç onun için şehvet kırıcıdır.” (İbn Mace, Nikah)
Yine Taberani’de geçen bir rivayette Allah Rasulu (SAV) “Bir Müslüman evlendiğinde dininin yarısını kurtarır. Diğer yarısını kazanmak için dini bir hayat sürmeye çalışsın.” buyurmuş ve dini yaşama noktasında, zinadan korunma noktasında evliliğin önemini ifade etmiştir.
Maddeler halinde Evliliğin faydaları nelerdir?
1. Evliliğin en büyük faydası hiç şüphesiz insanların cinsi isteklerini meşru yollardan tatmin etmeleridir. İnsanoğlu buluğ çağına geldiği zaman insana isteğini yaptırmaya çalışacak şayet bu ihtiyaç meşru olan evlilik yoluyla giderilmezse gerek fert gerekse toplum için çok kötü sonuçlar doğuracaktır. Gayri meşru şekilde giderilmeye çalışılan bu ihtiyaç en azından frengi, bel soğukluğu ve aids gibi hastalıklara davetiye çıkarmaktır. Eşcinsellik vb. cinsi sapmalar evlilik kurumuna önem verilmemesi ve dikkat edilmemesinden doğmaktadır. Kiliselerde olan pislikleri zaman zaman haberlerden izlemekteyiz. Bekar kalmak, ruhbanlık fıtrata uygun değildir, Rabbimizin istediği bir iş de değildir. Evliliğin zıddı zina ile ilgili Allah Rasulü (SAV) şöyle buyurmaktadır:
“Ey gençler topluluğu! Sizden kim evlenmeye güç yetirebiliyorsa, evlensin. Çünkü gerçekten evlilik gözü (harama) karşı daha çok koruyucu, namus ve iffeti daha çok koruyucudur. Kim de evlenmeye (mali vb. sebeplerle) güç yetiremezse oruç tutsun, çünkü oruç şehveti kırıcıdır.” ( Tac, II/278)
2. Evlilikteki diğer bir gaye eşlerin Allah rızasını kazanmakta yardımlaşmalarıdır. Çünkü eşler birbirlerinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayarak, günaha düşmelerini önlerler. Bir başka deyişle evlilik, Allah’ın rızasını kazanmakta yardımlaşmak, birbirlerini Allah’ın yoluna yönlendirmek, iyi bir Müslüman olma noktasında birlikte hareket etmektir. İslam’a göre hareket edilen bir aile yuvasında, harama düşme anında bir kişiyi ilk uyarıcı hiç şüphesiz eşidir. Şu nebevi fermana kulak verelim: “Geceleyin kalkıp namaz kılan ve hanımını da uyandıran, hanımı kalkmak istemediği zaman da yüzüne su döken kişiye Allah rahmetini çokça versin. Allah, geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, kocası kalmak istemeyince yüzüne su döken kadına da rahmetini çokça versin.” (Ebu Davud, Salat, 307 ; Nesai, Kıyamü’l-Leyl,5) Bu hadise bize çok garip gibi geliyor ama burada muhabbet, neşe, huzur, sükun var. Biz ise değil böyle hareket etmek evliliğimizde güzel söz diye bir şey yok. En basitinden evimizi bir telefonla arasak eşimizle nasıl konuşuyoruz hiç düşündünüz mü? Bir de aynı telefonda bir daire amiri olsa hatta kaymakam, belediye başkanı ya da bir milletvekili olsa nasıl konuşuyoruz hiç düşündünüz mü?
3. Evlilik huzur, rahatlama, mutluluk ve merhamet mekanlarıdır. Stres, sıkıntı, problem çağında yaşarken bunun bir sebebi de aile hayatımızın İslam’a uygun olmamasıdır. Oysaki Rabbimiz bize ne buyuruyor:
“İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp, aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, Allah’ın varlığının belgelerindendir. Bunlarda düşünen bir toplum için dersler vardır.” (Rum-30-, 21)
4. İnsan türünün ve neslinin korunması da evliliğin diğer bir faydasıdır. Her insan soyadını taşıyacak çocuklar ister, neslinin devam etmesini ister, gerisinde hayırlı çocuklar bırakmak ister. Evlilik müessesesi olmasaydı nesepler birbirine karışır, kimin eli kimin cebinde hesabı kim kimin çocuğu bu belli olmaz tam bir karmaşa yaşanırdı. Neslin devam etmesinde ve korunmasında en önemli husus evliliktir.
Özetleyecek olursak evlilik İslam Dinimizin çok önem verdiği husustur. Bir ibadettir, sevap vesilesidir. Onun birçok faydaları vardır. En büyük faydası insanda var olan şehvet duygunu meşru bir şekilde tatmin etmedir. Bu ihtiyaç meşru yollardan giderilmediği taktirde frengi gibi çağın vebası olarak nitelendirilen aids gibi hastalıklar kaçınılmazdır, cinsi sapmalar, eşcinsellikler kaçınılmazdır. Evlilik iyi bir Müslüman olma yolunda önemli bir adımdır. Çünkü eşler birbirlerini zararlı hususlardan, haram ve yasaklardan koruyacaklar, birbirlerine hayırda motor şerde fren olacaklardır. İnsanları huzura erdirecek, mutlu, mesut ve bahtiyar kılacak huzurlu bir aile ortamıdır. Yine evlilik sağlam, ahlaklı nesillerin yetişmesine vesile olacaktır.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam dini evliliğe çok büyük ve önem vermektedir. Evlilik dışı her türlü birleşmeyi ise haram saymaktadır. Evliliğin en büyük faydası hiç şüphesiz insanların cinsi isteklerini meşru yollardan tatmin etmeleridir. Evlilikteki diğer bir gaye eşlerin Allah rızasını kazanmakta yardımlaşmalarıdır. Evlilik huzur, rahatlama, mutluluk ve merhamet mekanlarıdır. İnsan türünün ve neslinin korunması da evliliğin diğer bir faydasıdır.