Paylaş
İslamda faizin hükmü
Question
Faiz Yemek
SORU: Faiz yemenin hükmü nedir?
CEVAP: İslâm’da en büyük günahlardan biri de şüphesiz ki faiz yemektir. Kur’an-ı Kerim açık ve şiddetli bir şekilde faizin yasak olduğuna dair hüküm indirmiştir:
Faiz yiyenler (kabirlerinden) şeytan çarpmış kimselerin kalktığı gibi kalkarlar, Bu hal onların alım-satım tıpkı faiz gibidir demeleri yüzündendir. Halbuki Allah, alım-satımı helal faizi haram kılmıştır. Bundan sora kime rabbinden bir öğüt gelir de faizden vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir. Ve artık onun işi Allah’a, kalmıştır. Kim tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktir. Orada devamlı kalırlar.
Allah faizi tüketir (faiz karışan malın bereketini giderir) sadakaları ise bereketlendirir. Allah küfürde ve günahta ısrar eden hiç kimseyi sevmez.
İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya, onların mükâfatları rableri kalındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmezler.
Ey iman edenler! Allah’tan korkun, eğer gerçekten inanıyorsanız mevcut faiz alacaklarınızı terkedin.
Şayet vazgeçmezseniz, Allah ve Rasûlü tarafından harbolunaca-ğmızı bilin! Eğer tevbe edip vazgeçerseniz, sermayeniz sizindir. Ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz. (Bakara/275-279)
Müslim’in rivayetine göre Rasûlullah “Yedi büyük günahtan sakının…” buyurarak onların arasında faiz yemeyi de saydı.
Yine Rasûlullah faiz yiyeni ve yedireni, katibini ve şahidini lanetledi. Ebu Dâvud da İbn Mesut’tan şöyle rivayet ediyor: Ribayı yiyen, yediren, riba muamelesinin katibi ve şahidi melundurlar. Bunlar Hz. Muhammed’in diliyle lanetlenmişlerdir.
Allah Rasûlü (s.a) veda haccında şöyle buyurdular:
Haberiniz olsun! Bütün cahiliye dönemindeki faizler kaldırılmıştır. Ana paranız sizindir. Ne zulmedin ne de zulme uğrayın.
Cevapla