İslamda Giyim Kuşam

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İnancımızda Giyim Kuşam

Islamda Giyim Kusam

İnsanı, diğer canlılardan ayıran en belirgin özellik, akıl ve  düşüncedir Çünkü insan, ancak bu iki meziyetiyle farklılaşır güzel ahlak ve edep sahibi bir kişiliğe kavuşur Doğuştan insanda var olan utanma hissi, şüphe yok ki onu, kendiliğinden bazı tedbirler almaya sevk eder Nitekim en ilkel toplumlarda insanların, ağaç yapraklarından elde ettikleri veya bitki liflerinden ördükleri parçalarla örtünmeleri, bunun açık bir delilidir. Böyle doğuştan getirilen bir his akıl ve vahiy yani imanla birleşince, o zaman, islamın önerdiği, benimsediği ahlâk ve edep kuralları, daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar İnsan, işte böyle bir utanma duygusuyla Allah’ın emirlerine uyarak, mahrem yerlerini örtmeyi, bir ihtiyaç olarak hisseder

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Ey Âdemoğulları! Size avret yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise verdik. Takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) elbisesi var ya, işte o daha hayırlıdır. Bu (giysiler), Allah’ın rahmetinin alametlerindendir. Belki öğüt alırlar (diye onları insanlara verdik).

Bu konuyla ilgili toplumumuzda yapılan en büyük yanlışlardan biriside 3-5 kişi bir araya geldiğinde kadının başını örtmesi gerekir mi gerekmez mi şeklinde başlayan hiçbir bilgiye dayanmayan adeta futbol maçı yorumlarına benzeyen yorumlardır. Unutmayalım ki İslam dininin kaynakları belirlidir. Ve dini konularda bir bilgi alt yapısı olmadan bu şekilde tartışmalara girmek kişinin imanını etkileyen son derece sakıncalı bir durumdur.

Sunu asla unutmamak gerekir ki biz 5-10 asır geçmişi olan bir millet değil 5000 yıllık tarihi olan bir milletiz.  Bizim kültürümüzde yemenin içmenin oturmanın kalkmanın bir adabı olduğu gibi giyim kuşamında bir adâbı vardır. Giyim kuşamda dikkat etmemiz gereken ise her şeyden önce bir Müslümana yakışır şekilde giyinmeliyiz.

Unutmayalım ki, uyandığımız gün son günümüz, yediğimiz yemek son yemeğimiz, giydiğimiz kıyafet rabbimizin huzuruna çıkacağımız son kıyafetimiz olabilir.
1 Araf,7/ 26,27

2 RiyazussalihinS 2/96 Hadis No: 685

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, farklı kültürel bağlamlara ve dini metinlerin yorumlarına göre değişen, giyimde tevazu ile ilgili yönergeler vardır. Genel ilke, hem erkekler hem de kadınlar için mütevazı giyinmek, edep ve ahlaki değerleri korumaktır. Spesifik gereksinimler değişebilirken, İslam’da giyimin bazı genel yönleri şunlardır:

    Tesettür: Kadınlar için başörtüsü İslam’da yaygın olarak görülen bir uygulamadır. Saçı, boynu ve genel olarak vücudu örtmeyi içeren mütevazı kıyafet kodunu ifade eder. Tesettür, başörtüsü (saçları ve boynu örten) gibi farklı biçimler veya niqab (gözler hariç yüzü örten) veya burka (yüz dahil tüm vücudu örten) gibi daha kapsayıcı stiller alabilir. Tesettür tarzı seçimi kültürel, bölgesel veya kişisel tercihlere göre değişiklik gösterebilir.

    Erkekler için tevazu: İslam’da erkeklerin de tevazu içinde giyinmeleri beklenir. Bu, sıkı veya açık giysilerden kaçınmayı ve genellikle göbekten dizlere kadar örtmeyi içerir. Bununla birlikte, erkek giyimine yönelik özel gereksinimler genellikle kadınlara göre daha az katıdır.

    Bol ve şeffaf olmayan giysiler: İslam’da tesettür giyim tipik olarak bol ve şeffaf değildir, bu da vücut şeklinin belirgin bir şekilde görünmemesini sağlar. Bu hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir. Amaç, uygunsuz dikkat veya eylemlere yol açabilecek utanmaz veya kışkırtıcı kıyafetleri caydırmaktır.

    Kültürel farklılıklar: İslami kıyafet uygulamalarının farklı kültürler ve bölgeler arasında önemli ölçüde değişebileceğini not etmek önemlidir. Bir kültürel bağlamda mütevazı kıyafet olarak kabul edilen şey, diğerinden farklı olabilir. İklim, yerel gelenekler ve kültürel normlar gibi çeşitli faktörler, İslami kıyafetlerin tarzını ve yorumunu etkiler.

    Diğer hususlar: İslam, giyimde tevazu vurgulanırken, giyimde temizliği, sadeliği ve savurganlıktan kaçınmayı da teşvik eder. Temiz ve şık giysiler giymek bir erdem olarak kabul edilir.

    İslami giyim pratiğinin, kişinin inancından, kültürel geçmişinden ve bireysel yorumundan etkilenen kişisel bir seçim olduğunu anlamak önemlidir. Müslüman bireylerin giyim tarzları ve tevazu konusunda farklı yorum ve tercihleri ​​olabilir. Belirli bir bağlamda giyim uygulamalarına ilişkin özel rehberlik için yerel bilim adamlarına veya güvenilir dini yetkililere danışmanız her zaman tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla