islamda göre akraba ilişkileri nasıl olmalı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dinde Akraba ilişkisi

Dinde Akraba iliskisi

SORU:

Amcam bize nedenini anlayamadığımız bir Sebepten dolayı çok zulüm etti bu nedenlerin içinde babam cok büyük rol oynamış. Para icin bizi ayri ve amcami ayri dolandirmis amcamda biz kızları her şeyi biliyordu diye kendince bize zulüm yaptı. Ben babamın sonradan bizi para için kadınlarla parayı yemek için bizi dolandırdığını öğrendim. Fakat amcamın bize karşı yaptıklarını affedemiyorum Babamı da affedemiyorum konularda daha cok derin mevzular var ben onlara artık tahammül edemiyorum ne yapmam gerekiyor Allah niyazında?

CEVAP:

Rabbimiz insanı maddi ve manevi donanımlarıyla en güzel şekilde yaratmış ve ona birtakım görev ve sorumluluklar yüklemiştir. Diğer insanlarla bir arada yaşamak zorunda olan insanın içinde yaşadığı topluma karşı en önemli sorumluluklarından birisi de komşuluk ilişkileridir. Komşu, bizimle aynı mahalleyi paylaşan, aynı havayı teneffüs eden sevincimizle sevinen ve acımıza ortak olan kimsedir.

Dinimiz komşuluk ilişkilerine büyük önem vermiştir. İnsanların barış ve huzur içerisinde yaşamasının temeli olan komşuluk hakkında Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, yönetiminiz altında olanlara iyi davranın. Şüphesiz Allah kibirlenen ve övünenleri sevmez.” [1] Sevgili Peygamberimiz (SAV) komşu ve komşuluk ilişkileri üzerinde hassasiyetle durmuştur. O’nun hayatına baktığımızda her konuda olduğu gibi komşuluk konusunda da en mükemmel örnek olduğunu görürüz. Peygamberimiz (SAV) komşuluk haklarının önemini ifade ederek :“Cebrail bana komşuya iyilik etmeyi o kadar çok tavsiye etti ki. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.”[2] Buyurmuştur. Komşuya iyilik yapmanın gerekliliği ifade eden Peygamberimiz (SAV), komşuluk ilişkilerinde nasıl davranmak gerektiğine ilişkin olarak şu hususlara dikkat çekmiştir:Hastalandığında geçmiş olsun ziyaretine gitmek, Öldüğünde cenazesinin kaldırılmasında bulunmak, borç istediğinde vermek, darda kaldığında yardımına koşmak, Bir nimete kavuştuğunda tebrik etmek,Başına bir musibet geldiğinde teselli etmek, evi onun rüzgârını (güneşini, manzarasını) engelleyecek şekilde yüksek yapmamak ve ne pişirdiğini ona belli etmemek, belli ederse pişirdiğinden ona da vermek.[3]

Komşuluk ilişkileri sosyal dayanışma açısından önemli olduğu gibi, ailelerin huzur ve güven içinde yaşamaları açısından da önemlidir.   İyi komşuluk ilişkileri mutluluk ve sevincin paylaşılmasında, sıkıntı ve kederin göğüslenmesinde ayrı bir öneme sahip olduğundan fert ve ailelere toplum içinde destek olur. Dolayısıyla sosyal bünyeyi güçlendirir. Kötü komşuluk ilişkileri de sürekli rahatsızlık, güvensizlik ve yalnızlık hissi uyandırır.[4] Bu bakımdan komşuluk ilişkileri toplumun şekillenmesine önemli bir katkıya sahiptir. Komşuluk ilişkileri zayıf olan toplumlar birlik, beraberlik ve yardımlaşma adına hiçbir varlık gösteremezler. Teknolojik imkânların bize sunmuş olduğu güzelliklerin komşuluk ilişkilerimizi güçlendirmesi gerekirken maalesef komşuluk ilişkilerimizin giderek zayıfladığını görmekteyiz. Aynı apartmanda oturan yüzlerce insanın birbirini tanımadığı hatta komşusunun ölümünden bile haberdar olmadığı bir toplumda yaşıyoruz. Milyonlarca insanın yaşadığı metropollerimizde kalabalıklar arasında yalnız kalmanın rahatsızlığını hissettiğimiz bu zamanda Dinimizin sunmuş olduğu komşuluk modeline ne kadar muhtaç olduğumuzu daha iyi anlamaktayız.

Komşuya ve komşuluk ilişkilerine büyük bir titizlik gösteren bir dinin müntesipleri olarak komşuluk ilişkilerimizin Dinimizin bize emrettiği çerçevede olup olmadığını sorgulamalı ve iyi bir komşu olmak için gayret göstermeliyiz. Komşularımızın sevinçleriyle sevinmeli ve üzüntülerini paylaşmalıyız. “Komşusu aç iken tok yatan kimse olgun bir mü’min değildir.”[5] buyuran Peygamberimizin (SAV)  ümmeti olarak komşuluk ilişkilerinde duyarlı olmalı ve cennette Peygamberimize (SAV)     komşu olmak için gayret göstermeliyiz. Hutbemi Peygamberimizin (SAV) bir Hadisiyle bitiriyorum: Allah katında komşuların en iyisi komşusuna karşı iyi olandır.”[6]

[1] Nisa, 4/36

[2] Buharî, Edeb, 28; Müslim, Birr, 140–141

[3] Mecma‘u’z-zevâ’id, VIII, 168–170

[4] İlmilal II, TDV yay. s.478

[5] Buhari, Edebü’l-Müfred, 52

[6] Buhari, Edebü’l-Müfred, 53; Tirmizî, Birr, 28

 

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2021-12-07T12:33:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Babanızın amcanıza zulm etmesi İslam dairesi içerisinde hoş olmayan bir durumdur. Fakat bu durum ne kadar hoş değil ise; amcanızın sizlere sebepsiz zulmü de o kadar hoş değildir. Amcanızın sizlere sebepsiz yere zulm etmesinin günahı ayrıdır. Fakat sizlerin adeta aynı olayları amcanıza yapmanız da doğru değildir. Ne olursa olsun amcadır. Yaptığı kötü bir davranıştır.

    En iyi cevap

Cevapla