Paylaş
İslamda Gusül Çeşitleri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Gusül alma çeşitleri ve adabı
1. Farz olan gusül: Hayız ve Nifas kanlarının kesilmesi veya bu iki hal için azami sürelerin dolmasıyla ve cünüplükten dolayı gusül farz olur.
Fakihlerin çoğunluğuna göre, Müslümanların cenazesinin (Şehid hükmüne tabi olanlar hariç) yıkanması gerekir ve bu görev geride kalanlar için cenaze namazı gibi farz-ı kifaye cinsinden bir sorumluluktur,
2- Sünnet olan gusül: Cuma ve bayram namazları öncesinde, hac veya umre niyetiyle ihrama girerken ve Arafat’ta vakfe için gusletmek sünnettir.
3- Müstehab olan gusül: Cenaze yıkama, kan aldırma, Mekke ve Medine’ye girme, Berat ve Kadir gecesini ihya etmeyi isteme, bir toplantıya katılma, yeni elbise giyme, bir günahtan tevbe etme gibi çeşitli sebep ve durumlarda gusletmek de müstehab görülmüştür.” Ayrıca yeni Müslüman olan kişi, cünüp değilse gusletmesi sünnettir, cünüpse farzdır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Üç çeşit gusül abdesti çeşidi bulunmaktadır. Bu gusül çeşitleri ise; farz, sünnet ve müstehap gusüldür.
Farz olan gusül; kişinin cünüp olma hali veya kadınların hayız ve nifastan kuruldukları zaman alınan gusül abdestidir.
Sünnet olan gusül; Cuma ve bayram namazları öncesinde, hac veya umre niyetiyle ihrama girerken ve Arafat’ta vakfe için gusletmek sünnettir.
Müstehab olan gusül: Cenaze yıkama, kan aldırma, Mekke ve Medine’ye girme, Berat ve Kadir gecesini ihya etmeyi isteme, bir toplantıya katılma, yeni elbise giyme, bir günahtan tevbe etme gibi çeşitli sebep ve durumlarda gusletmek de müstehab görülmüştür
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da gusül, cünüp (cinsel ilişki sonrası veya cinsel meni çıkması nedeniyle) olan bir kişinin temizlenmek amacıyla bütün vücudunu suyla yıkamasıdır. Gusül, bir ibadet olarak kabul edilir ve belli adımları izler. İslam’da gusülün çeşitleri şunlardır:
Farz Gusül: Cünüplük durumunda olan bir kişinin, cinsel ilişki sonrası veya cinsel meni çıkması nedeniyle gusül yapması farzdır. Farz gusül, bütün vücudu temizlemeyi gerektirir ve belirli adımları takip etmelidir.
Müstehap Gusül: Peygamber Muhammed’in (s.a.v) tavsiye ettiği ve sevap kazandıran bir gusül çeşididir. Örneğin, cuma namazı öncesinde veya bayram namazı öncesinde gusül almak müstehaptır.
Sünnet Gusül: Peygamber Muhammed’in (s.a.v) sık sık yaptığı, tavsiye ettiği ama farz olmayan bir gusül çeşididir. Sünnet gusül, kişinin cünüp olduğunu hissettiği veya özel bir durumda temizlenmek istediği zaman yapılır.
Gusül alırken, belirli adımlar takip edilmelidir. Bu adımlar şunları içerebilir: niyet etmek, ağızdan ve burundan su almak (ablüsyondaki gibi), bütün vücudu yıkamak, suyun vücudun her yerine ulaştığından emin olmak gibi.
Gusül konusunda daha detaylı bilgi ve kesin yönergeler için, dini otoritelerin, İslam alimlerinin veya ileri düzeyde İslam eğitimi veren kaynakların görüşlerine başvurmanız önemlidir.