Paylaş
İslam’da Güzel Ahlak Örnekleri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam Ve Güzel Ahlak
Dinimizin önemle üzerinde durduğu hususlardan biri de güzel ahlaktır. Ahlak, Arapca bir kelime olmakla beraber, insanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına sebep olan huy ve davranışların bütünüdür. İyi ahlak; Kur’an’a, sünnete ve aklı selime uygun olan söz, fiil ve davranışlardır. İslam ahlakının dayanağı Kur’an ve sünnettir. Ahlakın dinde önemli bir yeri vardır.
Peygamberimiz Kur’an-ı Kerim’de güzel ahlakı ile övülmüştür: “Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.” (1) diye buyurulmuştur. Peygamberimiz de: “Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (2) buyurmuştur.
Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde: “Andolsun, Allah’ın Resülünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.“ (3) buyurarak, alınacak en güzel örneğin, ahlak modelinin Allah Rasulünde olduğunu bize haber vermektedir.
Said b. Hişam, Hz. Aişe validemize Allah’ın elçisinin ahlakını sormuş, O da: “Sen Kur’an okumuyor musun” demiş. “Evet” demesi üzerine: “Rasulüllah’ın ahlakı Kur’an idi.” (4) demiştir.
Hz. Peygamberin ahlakı Kur’an ahlakı olduğuna gore, İslamın bütün emir ve yasaklarını güzel ahlakla değerlendirmeli, insani ilişkilerde de hep alçak gönüllü olmayı, hiçbir canlıyı incitmemeyi, tevazu zırhını elden bırakmamayı gaye edinmeliyiz. Allah Rasulünün şu sözleri ne kadar önemli olduğunu bize bütün açıklığıyla göstermektedir:“Mü’minlerin iman bakımından en mükemmel olanları, ahlakı en güzel olanlarıdır.” (5)
“Kıyamet gününde mü’minin mizanında güzel ahlaktan daha ağır hiçbir şey yoktur…” (6)
Güzel ahlakı korumak, yüce Rabbimizin emridir. Aynı zamanda toplum hayatını sürdürmenin ve insanlık onurunu yüceltmenin bir gereğidir. Bir insanın yaptığı kötü bir davranışın, ailesinden başlayarak bütün topluma dokunan zararları vardır. Bunun için güzel ahlaka aykırı görülen davranışları, uygun bir lisan ile düzeltmeye çalışmak, iyi huylu olmayı teşvik etmek, toplum için önemli bir görevdir.
- Kalem, 68/4
- Muvatta, Hüsnu’l-Huluk, 8
- Ahzab, 33/21
- Taberi, XIV, 29/18
- Buhari, Edeb, 112
- Tirmizi, Birr, 62
- Al-i İmran, 3/104
BENZER KONULAR:
- Kur’an Ve güzel ahlak
- güzel ahlak
- Genel ağ, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatını ve ahlakını anlatan eserler vb. kaynaklardan, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) güzel ahlakı hakkında bir araştırma yapınız.
- Dinimizin güzel ahlaka verdiği önemi ayet ve hadislerden örneklerle anlatınız.
- güzel ahlakın birey ve toplum açısından önemi nedir? Açıklayınız.
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam, Müslümanlara kişisel davranışlarında ve başkalarıyla etkileşimlerinde rehberlik eden kapsamlı bir ahlak ve etik değerler sistemi öğretir. İşte İslam’ın vurguladığı güzel ahlak ve faziletlerden bazı örnekler:
Dürüstlük (Sıddık): İslam, hayatın her alanında dürüstlüğü ve doğruluğu teşvik eder. Müslümanlar sözlerinde, davranışlarında ve başkalarıyla ilişkilerinde dürüst olmaya teşvik edilir. Dürüstlük, dürüst, güvenilir olmayı ve kişinin vaatlerini ve taahhütlerini yerine getirmesini içerir.
Adalet (Adl): İslam kişisel, sosyal ve hukuki konularda adaletin önemini vurgular. Müslümanlar, ilişkilerinde adil, tarafsız ve eşitlikçi olmaya ve kendi çıkarlarına aykırı olsa bile adaleti savunmaya teşvik edilir.
Merhamet ve İyilik (Rahma): İslam, müminleri, insanlar, hayvanlar ve çevre de dahil olmak üzere Allah’ın yarattığı tüm varlıklara şefkat, merhamet ve iyilik göstermeye teşvik eder. Müslümanlar empati kurmaya ve nezaket, hayırseverlik ve cömertlik eylemleriyle başkalarının acılarını hafifletmeye teşvik edilir.
Sabır (Sabr): İslam, zorluklara, zorluklara ve imtihanlara karşı sabrın erdemini öğretir. Müslümanlar, zorluklar karşısında sabırlı ve kararlı kalmaya, Allah’ın rehberliğine güvenmeye ve O’nun hikmetine güvenmeye teşvik edilir.
Bağışlama (Ghafur): İslam affetmeyi teşvik eder ve müminleri başkalarını hataları, suçları ve yanlışları için affetmeye teşvik eder. Bağışlama, kalbi arındırmanın, çatışmaları çözmenin ve uzlaşma ve uyumu teşvik etmenin bir yolu olarak görülür.
Saygı (Edeb): İslam, anne babaya, büyüklere, öğretmenlere ve tüm bireylere hürmet ve hürmet göstermenin önemini vurgular. Müslümanlara, her insanın doğasında var olan değer ve haysiyetini kabul ederek, etkileşimlerinde nazik, kibar ve düşünceli olmaları öğretilir.
Alçakgönüllülük (Tawadu): İslam, davranış ve karakterde alçakgönüllülüğü ve alçakgönüllülüğü teşvik eder. Müslümanlara kibirden, gururdan ve kendini beğenmişlikten kaçınmaları ve tüm nimetlerin ve başarıların Allah’tan geldiğini kabul etmeleri öğretilir.
Dürüstlük (Emanah): İslam, dürüstlük ve güvenilirliğin değerini vurgular. Müslümanlar taahhütlerini yerine getirmeye, sözlerini tutmaya ve başkalarıyla ilişkilerinde güvenilir olmaya teşvik edilir.
Şükür (Şükür): İslam, şükretmenin erdemini öğretir ve Müslümanları Allah’ın nimetleri için şükretmeye teşvik eder. Müslümanlar, ibadetlerle Allah’a şükretmeye, iyilik ve iyilikler için başkalarına şükretmeye teşvik edilir.
Güzel Ahlak (İhsan): İslam, müminleri karakterlerinde ve davranışlarında mükemmellik için çaba göstermeye teşvik eder. Müslümanlara iyi komşular olmaları, başkalarına saygılı ve adil davranmaları ve hayatın her alanında ahlaki mükemmellik sergilemeleri öğretilir.
Bunlar, İslam’ın vurguladığı pek çok güzel ahlak ve erdemden sadece birkaç örnektir. İslam’ın öğretileri, bireylerin doğru karakter geliştirmeleri, uyumlu ilişkiler kurmaları ve topluma olumlu katkıda bulunmaları için kapsamlı bir çerçeve sağlar.