Paylaş
İslam’da haram olan yiyecekler nelerdir?
Question
İslam dininin haram kıldığı gıdalar şunlardır
HARAM OLAN YİYECEKLER
1. Hayvani yiyeceklerden haram olan bölümleri
2. Bazı hayvanların haram oluşuna dair delilleri
3. Haram olan hayvanlara ait örnekleri
Mübah olan yiyeceklerin sınırsız olduğunu, bunun için ayrıntıya gerek yoktur çünkü bu yiyecekleri, sayısının çokluğundan dolayı sınırlamak zordur. Haram olan yiyecekler ise sınırlıdır. Bu yüzden Kitap ve Sünnet’te ayrıntılı olarak geçmektedir.
Bu, Allah’ın kullarına olan rahmeti, nimeti ve onların üzerindeki ihsanından, Üzerlerindeki zorluğu gidermesindendir. Böylelikle Müslüman, Allah’ın neyi haram kıldığını öğrenip ondan kaçınacaktır. Bunun dışında kalanlar ise helaldir.
Yiyeceklerden haram olanlar, sadece zararları ve kötülüklerinden dolayı haram kılınmıştır. Bu yiyecekler, genel olarak üç bölüme ayrılır: Hayvani, bitkisel ve dondurulmuş yiyecekler. Allah’ın izniyle, en önemli haramları ayrıntılı olarak aşağıda anlatacağız.
Hayvani yiyeceklerden haram olanlar, üç bölüme ayrılır. Bunlar:
1. KARADA YAŞAYAN HAYVANLAR
1- Aslan, kaplan, kurt, fil, çita, ayı, köpek, tilki, kedi ve maymun gibi parçalayıcı azı dişle ri olan hayvanlar. Ebu Sa’lebe el-Huşenî (ra), kendisinden rivayet edilen hadiste şöyle der: “Rasûlullah (sav), yırtıcı hayvanlardan her azı dişliyi yemeyi yasakladı.” Ebu Hureyre’den (ra), Rasûlullah’ın (sav) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Yırtıcı hayvanlardan her azı diş linin yenmesi haramdır.”
Ibn Abbas (ra) şöyle dedi: “Rasûlullah (sav), yırtıcı hayvanlardan azı dişlileri ve kuşlar dan pençelileri yemeyi yasakladı.”
2- Yılan, akrep, kertenkele gibi zehirli hayvanlar ve bunlardan çıkarılanlar. Rabbimiz şöyle buyurur: “Kendinizi öldürmeyin.”
Ebu Hureyre’den (ra) rivayet edildiğine göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kim bir dağdan aşağı atlayıp kendisini öldürürse, o kimse, cehennem ateşi içinde ebedi ve sürek li olarak kendisini yüksekten aşağıya bırakır olacaktır. Kim zehir yudumlar da kendisini öldürürse, o kimse de zehiri elinde, cehennem ateşi içinde ebedi ve sürekli olarak zehiri içer olacaktır. Kim de kendisini bir demir parçasıyla öldürürse, o da, demiri elinde kendi karnına vurur ve yarar halde ebedi ve sürekli olarak cehennem ateşi içinde olacaktır.”
Kimi hastalıkları tedavide ve mikropları yok etmede bedene faydalı olacak miktarda zehir içeren bazı ilaç bileşikleri gibi, alınması halinde bedenin faydasına olan şeyler bunun dışındadır.
3- Kunduz, oklu kirpi, fare ve sıçan gibi pislikle beslenen hayvanlar. Rabbimiz şöyle buyu rur: “(Peygamber) Onlara temiz şeyleri helâl, pis şeyleri haram kılar.”
Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Beş hayvan vardır ki, onları öldürene günah yok tur: Bunlar karga, çaylak, fare, akrep ve kuduz köpektir.”
4- Eti tenzihen mekruh olan at ile eti haram olan evcil eşekten meydana gelen katır vs. Bunun nedeni, Cabir bin Abdillah’tan (ra) rivayet edilen şu hadistir: “Hayber (savaşı) günü bir takım atları, katırları ve (ehli) eşekleri kesmiştik. Rasûlullah (sav), bize (katırlarla eşeklerin etlerini yemeyi) yasakladı, ancak atları(n etini yemeyi) yasaklamadı.”
5- Evcil (ehli) eşekler. Câbir’den (ra) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Rasûlullah (sav), Hayber (savaşı) günü evcil eşek etini yemeyi yasakladı, at etine izin verdi.”
6- Domuz. Domuz, çirkin ve pis kabul edilen bir hayvandır. Pislik, insan ve hayvan dışkılarıni, hatta kendi dışkısını da yer. Rabbimiz şöyle buyurur: “De ki: Bana vahyolunanda, leş veya akıtılmış kan yahut domuz eti -ki pisliğin kendisidir- ya da günah işlenerek Allah’tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan başkasını yemenin, haram kılınmış olduğuna dair bir şey bulamıyorum.”
Tip bilimi, domuzun birçok zararını kanıtlamıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:
a- Etindeki parazitlerin çokluğu ve bunların, içinde trişinin de yer aldığı birçok tehlikeli hastalığa neden olması.
b-Domuzların, helezon şeklindeki kıl kurtları bünyesinde barındıran ölü fareleri yemesi.
c-Kandaki kolesteroloz oranını yükseltmesi. Kolesterol oranının yükselmesi de, kalp hastaliklarına neden olur.
d-Domuz etini sindirmek zordur, çünkü kas lifleri birçok yağ hücresi ile kuşatılmıştır.
2. KUŞLAR
1- Kendisiyle avlandığı pençesi olan kuşlar. Örnek:
Kartal, doğan, akbaba, şahin. Ibn Abbas’tan (ra) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Rasûlullah (sav), yırtıcı hayvanlardan azı dişlileri ve kuşlardan pençelileri yemeyi yasakladı.”
2- Yarasa gibi bizzat pis (habis) kabul edilen ya da akbaba ve kırlangıç gibi leş yiyen kuşlar. Yüce Allah şöyle buyurur: “(Peygamber) Onlara temiz şeyleri helål, pis şeyleri haram kılar.” Pis (habis) canlılar, beslendikleri pis şeylerden etkilenirler.
3- Rasûlullah’ın (sav) öldürülmesini emrettiği kuşlar. Bunlar, ihramlı ve ihramsız iken öldürülmesi emredilen, kuşlardan çaylak ve kara karganın yer aldığı kötü hayvanlardır. Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Beş hayvan vardır ki, onları öldürene günah yoktur: Bunlar kar ga, çaylak, fare, akrep ve kuduz köpektir.”
4- Rasûlullah’ın (sav) bizzat öldürülmesini yasakladığı kuşlar. Bunlar, ibibik ve göçeğen kuşudur. İbn Abbas’tan (ra) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Rasûlullah (sav), hayvanlardan dördünü öldürmeyi yasaklamıştır: Karınca, bal arısı, çavuşkuşu ve göçeğen kuşu.”
3. BÖCEKLER
Böceklerin tümü haramdır (çekirge hariç), çünkü onlar pis kabul edilmektedirler. Örnek: Bit, kinkanatlılar, mayısböceği, hamamböceği, pire vs.. Yüce Allah şöyle buyurur: “(Peygam ber) Onlara temiz şeyleri helâl, pis şeyleri haram kılar.”
Bu canlılardan, karınca ve bal arısı gibi dinin bizzat öldürülmesini haram kıldıkları vardır. Ibn Abbas’tan (ra) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Rasûlullah (sav), hayvanlardan dördünü öldürmeyi yasaklamıştır: Karınca, bal arısı, çavuşkuşu ve göçeğen kuşu.”
DOMUZUN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
Domuzun neden olduğu hastalıklar, hastalığa neden olan faktörlere göre aşağıdaki bölümlere ayrılabilir:
1- Paraziter hastalıklar: Domuz eti, bu hastalıklardan yaklaşık olarak 66’sına neden olur.
Bunlardan 30’u insana geçebilir.
2- Viral hastalıklar: Domuz eti, bu hastalıklardan 34’üne neden olur. Bunlardan 8’i insana geçebilir.
3- Mantar hastalıkları: Domuz etinden insana bu hastalıklardan 3’ü geçebilir.
4- Beslenme hastalıkları: Domuz eti ile beslenmenin sonucunda insana isabet eden en az 10 hastalık vardır.
5- Bakteriyel hastalıklar: Domuz nedeniyle 51 hastalık insana geçebilir.
(Tibbu’n-Nebevî fi Dav’i’l-Ilmi’l-Hadis, Dr. Gıyas el-Ahmed, 2/196)
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İslam’da haram olan yiyecekler, Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde açıkça belirtilmiştir. Bu yiyecekler şunlardır:
Bu yiyeceklerin yanı sıra, İslam’da bazı yiyeceklerin de haram olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Bu yiyecekler şunlardır:
İslam’da, haram olan yiyecekler, hem kişinin sağlığı hem de ruh sağlığı açısından zararlı kabul edilir. Bu nedenle, Müslümanların bu yiyeceklerden uzak durması gerekir.
İslam’da haram olan yiyecekler, genel olarak Kur’an ve Hz. Muhammed’in hadislerinde belirtilen prensiplere dayanır. İslam hukukunda haram olan yiyecekler aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:
Bu maddeler İslam’da genel olarak haram olan yiyecekleri temsil eder. Ancak, farklı hukuki görüşler, mezhepler ve kültürler arasında bazı ayrılıklar olabilir. Bu nedenle, İslam hukukunu ve yerel uygulamaları anlamak için yerel otoritelere ve dini liderlere danışmak önemlidir.