Paylaş
İslamda Hasta Ziyareti ve Önemi Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
HASTA ZİYARETİ: ŞİFA BEKLEYEN KARDEŞİN HAKKI
Müminlerin birbirleri üzerindeki haklarından olan ziyaretleşme, hastalık durumunda daha anlamlıdır. Hasta ziyaretini müminin mümin üzerindeki haklarından biri sayan Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse, hastayı ziyaret ettiğinde rahmetin içine dalar; onun yanında oturunca da rahmet onun gönlüne yerleşir” (Muuatta’,Ayn, 7) buyurmuştur. Ayrıca kişi ve hastalık ayrımı yapmaksızın hastaları ziyarete gitmiş, rahatsızlığı uzun sürenleri tekrar tekrar ziyaret etmiştir. Hasta için, Allah’tan şifa dilemekle beraber, hastanın yanına gelindiğinde oturulmasını, hastaya canının çektiği şeylerin yedirilmesini ve ondan dua istenmesini tavsiye eden Resûl-i Ekrem (s.a.s.), “Ziyaret için bir hastanın yanına girdiğinizde iyileşeceğini söyleyerek moralini yükseltin. Gerçi bu söz hiçbir şeyi önlemez, ama onun gönlünü hoşnut eder” buyurmuştur. (Tirmizî, Tıb, 35) Hastalık gelmeden önce sıhhati ganimet bilmesi gereken insanoğlu, hasta ziyareti sayesinde sıhhat ve afiyetinin
kıymetini takdir edebilir. Sonuçta hastalara karşı duyarlı olmak, ziyaret eden açısından bir erdem, ziyaret edilen açısından ise bir haktır.
Peygamberimiz (s.a.s.), dünyaya gözlerini bir yetim olarak açmıştı. O henüz doğmadan önce babası Abdullah vefat etmişti. Baba şefkatinden mahrum kalmamn burukluğunu çok iyi bilen Allah Resulü, ömrü boyunca yetimlere kol kanat gerdi. Onlarla yakından ilgilendi.
Resulullah, şefkatle yetimin başını okşayan kimseye, elinin değdiği saçlar sayısınca sevap yazılacağını belirtti (ibn Hanbeli v, 250). Yetime kol kanat gerenin cennette kendisiyle yan yana olacağını müjdeledi (Buhârî, Talâk, 25).
Unutmayalım ki yetimler, bizlere Allah’ın birer emanetidir. Onlar himaye edilmeyi herkesten çok hak ederler. Yetimler, belki merhametten yoksun bir evde, belki bir yetiştirme yurdunda,
belki de bir sokak başında kendilerine uzanacak bir şefkat eli beklerler. Kendilerini hayata bağlayacak, yarına dair ümitlerini diri tutacak bir ışık gözlerler.
Her birimiz yetimlerden sorumluyuz. Kendilerine sahip çıkıp, yüklerini hafifletmekle mükellefiz Onların, kendileriyle barışık, dinine, milletine ve bütün insanlığa faydalı bireyler olarak yetişmeleri konusunda her birimize düşen görevler var. Hayatın yükünü omuzlamak zorunda kalan her bir yetim hepimizin derdi olmalıdır.
Benzer konular:
- İslama göre Hasta Ziyaretinin önemi
- İslamda Hasta Ziyareti ve Önemi Kısaca
- Hastaları ziyaret etmek niçin önemlidir
- Hastayı ziyaret etmek ve ona edilecek dua arapça
- Hastaya şifa için çekilecek tesbihler
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bizler elhamdülillah Müslüman’ız. Müslüman olmamız hasebiyle birbirlerimizin üzerinde hak ve sorumluluklarımız bulunmaktadır. Bu hak ve sorumluluklarımızdan birisi de hastalanan birisine ziyarette bulunmaktır. Hasta ziyaretini müminin mümin üzerindeki haklarından biri sayan Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse, hastayı ziyaret ettiğinde rahmetin içine dalar; onun yanında oturunca da rahmet onun gönlüne yerleşir” (Muuatta’,Ayn, 7) buyurmuştur.
Hasta için, Allah’tan şifa dilemekle beraber, hastanın yanına gelindiğinde oturulmasını, hastaya canının çektiği şeylerin yedirilmesini ve ondan dua istenmesini bizlere tavsiye etmiştir Rasulullah (sav).