İslamda iftira nedir

Question

İftira ne demek dinimizde iftira ne anlama gelir
iftiranın kitap ve sünnette yeri ve cezası hakkında bilgi verir misiniz

Islamda iftira nedir

Dinimizde iftira kavramı hakkında

İftira dini ve ahlaki yönden günah sayılan davranışlar çoğu zaman hukuk düzeni tarafından da elli derecede cezalandırılacak topluma kıvamını veren bu üç önemli kurum arasında sağlam bir bağlantının kurulması gerekir.

Bu sebepledir ki İslam hukukunda İffet ve namusunu önemi aile kurumunun kutsallığı sebebiyle zina iftirası ağır bir suç sayılmış Kur’an ve sünnete cezası 80 celde olarak belirtilmiştir.

Kur’an-ı Kerimde mealen şöyle buyurulur namuslu kadınlara zina iftirasında bulunup sonra bunu ispat için 4 şahit getirmeyenlere Seksenler sopa vurun artık onları şahitliğini asla kabul etmeyin onlar tamamen günahkarlar ancak bundan sonra tövbe edip ıslah olanlar müstesnadır Allah çok bağışlayıcı çok merhametlidir Nur suresi 4. Ayetine göre zina iftirası suçu İffetli bir kimseye zina isnat edilip zina suçunun ispat şartı olan 4 şehidin getirilmemesi halinde söz konusu olur

İslam hukukunda özellikle vazgeçilmez değerlerin korunmasına yönelik olarak ağır cezalar dediği verilmiş olan zina gibi suçların ispatında objektif Kriter kullanılmış ve suçlar belli bir aleniyet kazanmadan cezayı tatbikatta uğratılmıştır yaratılmamıştır bu tutum aile kurumunun atılmasını insanların İffet ve namusunu kolayca kirletilmesinin önleyen ciddi bir önlemdir gerçekten insanlar öz ve namus konusunda çok hassas olduğundan uluorta yapılan dedikodudan fevkalade etkilenirler ve bu dedikodulara konu olan şahıs açısından telafisi imkansız mağduriyetler doğar İslam bu tür dedikodulara fırsat vermemek şüphe ve zamana dayalı uygun vermeyi önlemek için öylesine ağır bir isnatta bulunabilmesi ne sıkı ispat şartına bağlamış kesin delil ile ispat edilmesi mümkün olmadığı durumlarda tutulmasını şahsi kanaat ve bilgilerin gizli tutulmasını istemiştir namus ve İffetli hedef alan zina iftirası dışında kalan diğer iftiralarda Kur’an ve sünnete yasaklanmış kınanmış mesuliyeti gerektirecek i ifade edilmiş ise herhangi bir ceza şekli öngörülen almıştır ancak İslam hukukunda tazir cezaları nın espri içinde Müslümanların kendi toplumsal huzur ve bütünlük yerini koruyabilmek için bu konuda da kendi dönemlerinin ve toplumların şartlarına uygun hukuki düzenlemelere gitmeleri ve değişik çözümler geliştirmeleri mümkündür Zira dürüst kimseleri yıpratıcı toplumsal huzuru bozucu dedikoduların yalan yanlış haberlerin ve iftiraların önlenmesini sadece Dinin ve sosyal ahlakın yaptırım usulüne bakarak doğru olmaz bırakmak doğru olmaz okul düzeninde bu konuda destekleyici bir takım önlemler alması daima büyük önem taşır.

BENZER KONULAR:

Namuslu kadına iftira atmanın günahı nedir

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 4 )

    1
    2021-02-05T14:50:14+03:00

    İftira, büyük günahlardan biridir. Suçsuz olan kimseye suç nispet etmek anlamına gelmektedir iftira. İftirada bulunan kişi iftira ettiği kişiden helalleşmeden Allah’ın affetmeyeceği günahlardan biridir aynı zamanda. İftirayı önleyecek en önemli şey o toplumda İslami hassasiyetlerin oluşmasıdır. Başka hiçbir şey iftirayı önleyemez. Kişi iftirada bulunmadan önce, iftiranın vebali ve sorumluluğu olduğunu bilirse zaten buna yani iftiraya meyl etmeyecektir.

    En iyi cevap
    1
    2022-02-22T19:13:43+03:00

    İftira, haksız yere birine suç isnat etmek anlamına gelmektedir. Kur’ân-ı Kerîm’de 59 yerde lafzen geçen iftira kavramı, mana olarak da daha birçok yerde geçmektedir.

    Kur’ân’da zikredildiği şekliyle ele alınacak olursa iftira Allah’a, peygamberlere ve mü’minlere yöneltilen büyük bir günahtır. Çünkü Kur’ân’da, iftira ile Allah’ın zatına ve sıfatlarına, peygamberlerin risalet görevlerine, mü’minlerin ise namus ve haysiyetlerine kastedildiği ifade edilmektedir.

    Bunun yanı sıra iftiranın dînî, ahlâkî, ferdî-ictimaî ve hukukî olmak üzere dört boyutu bulunmaktadır. Allah tarafından haram kılınmış, peygamber tarafından da sakınılması gereken yedi büyük günah arasında zikredilmiş olan iftira büyük bir ahlâk sorunudur. Çünkü Kur’ân ahlâkıyla hiçbir şekilde bağdaşmayan bu fiil, birey ve toplum açısından tahrip etkisi son derece fazla olan bir davranıştır. Bu sebeple hem dînî hem de beşeri yönden yasaklanarak hakkında belirli cezalar tayin edilmiştir.

    1
    2022-02-22T19:18:45+03:00

    İftira Kelimesinin Istılahi Anlamı

    İftira kavramı, birine yalandan ve aslı olmayan bir kabahat isnat etmek,  bir kişide olmayan bir şeyi ona isnat etmek anlamına gelmektedir. Fıkıh usulünde ise iftira kelimesi kazf yani, namuslu birine hiçbir delil olmaksızın zina suçu atmak anlamında kullanılmış ve iftira kazfin kapsamına dâhil edilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm’de ise geçtiği yerlerde yalan söylemek ve Allah’a karşı yalan uydurmak anlamlarını içeren iftira kavramı yalnızca bir yerde “büyük bir durum, şaşılacak bir haber” anlamındaki اً َ ِریّ ف şeklinde geçmiştir.

    Bireysel ve toplumsal olarak büyük bir tahribata sebep olan iftira maruz bırakılan kişi üzerinde büyük bir etki yaratarak kişinin gerek madden gerek manen zarar görmesine sebep olur. Buna en büyük örnek Kur’ân’da da bahsi geçen Hz. Aişe’ye yöneltilen ifk hadisesidir. Hz. Aişe o süreci anlatırken yaşadığı zorlukları ifade ederek bunun ne kadar büyük bir yük olduğunu vurgulamıştır. Kur’ân’ın da hadiseyi naklederken kullandığı üslup iftiranın ne kadar büyük bir günah ve kişiyi nasıl bir külfete soktuğunu göstermektedir.

    0
    2024-11-06T20:24:30+03:00

    iftira nedir günah mıdır
    İftira, İslam dini ve diğer birçok inanç sisteminde ciddi bir günah olarak kabul edilir. İslam’da iftira atmak, büyük günahlar arasında sayılır çünkü bir insanın itibarını zedelemek ve ona zarar vermek, ciddi ahlaki ve toplumsal sorunlara yol açar. Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde iftira ile ilgili uyarılar ve cezalar yer alır. Örneğin, Kur’an-ı Kerim’de Nur Suresi’nde iftira atanların ciddi cezalarla karşı karşıya kalacağı belirtilir.

    Din ve ahlak sistemleri genellikle doğruyu söylemeyi, adaleti ve insanlara zarar vermemeyi öğütler. Bu yüzden iftira, bu değerlere aykırı bir davranış olarak görülür ve büyük bir günah sayılır.

Cevapla