Paylaş
İslamda iftira nedir kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İftira sözlük anlamı nedir, iftira ne demek
İftira, bir kimsenin yapmadığı veya söylemediği bir şeyi ona mal etmektir. İftira, dinimize göre büyük günahlardan biri olmakla birlikte ahlak kurallarına göre de yanlış bir davranıştır. İftira etmek insana kısa zamanlı bir kazanç verir. Ancak bu kazanç etik olmayan yollarla gerçekleştiği için en kısa sürede deşifre olacaktır. Bu sebeple iftira etmekten uzak durmalıyız. İftira yerine dürüst olmalıyız.
İFTİRÂ:
Yapmadığı hâlde kötü bir işi birisine yükleme, yalan yere birisine suç isnat etme gösterme. Birine suç atma, bühtân.
Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:
Bak, Allah’a karşı nasıl olmadık yalan ve iftirâ ederler. Apaçık olan bu günâhları onlara kâfidir. (Nisa sûresi: 50)
Bir kimse için söylenen kusur onda varsa, bu söz gîbet olur. Yoksa iftirâ olur. (Hadîs-i şerîf-Müslim)
İftirâ etmek ve nemmâmlık yapmak yâni söz taşımak gîbet etmekten daha fenâdır. (Muhammed Ma’sûm)
Birisine iftirâ etmek, gıybet etmekten (belli bir mü’minin aybını, kusurunu, onu kötülemek için arkasından söylemekten) daha fenâdır. (Muhammed Hâdimî)
İftirâ büyük günâhtır ve çok fenâdır. Bunda yalan söylemek de vardır ki, yalan, her dinde haram idi. İftirâda bir mü’mini incitmek de vardır, bu da ayrıca haramdır. Bunlardan başka, iftirâ etmek, yeryüzünde fesâd çıkarmaya, ortalığı karıştırmaya sebe b olur ki, bu da haramdır. Çok fenâ ve tehlikelidir. (İmâm-ı Rabbânî)
Beni, hazret-i Ebû Bekr ve hazret-i Ömer’den üstün tutan; iftirâ etmiş olur. İftirâ edenleri dövdükleri gibi onu döverim. (Hazret-i Ali)
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
iftira
Sınıfta bir tane arkadasım vardı kitablarını sıranın altına koyuyodu bende al onları dedim yarın başka bir sınıf gelcek kaybolmasınmı onun gibi bişey söyledim hocam iftira atmış oluyomuyum 1 gün sonra o sınıf hakkında sonra yanlıs yaptığımı düşünüp şey dedim al ki kaybolursa onlara şuç atmayalım gibi bişey dedim bunu o sınıf duymadı ne yapmalıyım birtane daha böyle oldu ben sadece bişey olmasın kişisel eşyalarına veya kitablarına diye böyle dedim
Yani iki sınıfada iftiramı atmış oluyorum ?
2.sorumda kendi kendime söylediğim şeyler iftiramı ve duyduğum şeyler ? Ve ilk sınıf beni tanımıyo bende onları
alcaksam nasıl alıcam helallik bilmiyorum
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bu durumda iftira olup olmadığı konusunu açıklığa kavuşturalım. İslam’da iftira, bir kişinin işlemediği bir suçu veya ahlaksızlığı ona isnat etmektir. Sizin durumunuzda, farklı sınıftan öğrenciler hakkında doğrudan kötü niyetli bir ithamda bulunmadınız, sadece arkadaşınıza kitaplarını kaybetmemesi adına bir uyarıda bulundunuz. Bu, teknik olarak iftira olarak değerlendirilmeyebilir çünkü kötü niyetli bir suçlama ya da hakaret içermiyor.
Ancak şüphelerinizi gidermek adına şu adımları düşünebilirsiniz:
Helallik Alma Meselesi: Karşı sınıfla doğrudan bir tanışıklığınız yoksa, bunu içten bir pişmanlıkla Allah’a yönelerek tövbe etmeniz yeterli olabilir. İslam’da, bilmeden zarar verdiğimiz veya kalben huzursuz olduğumuz konularda, Rabbimize pişmanlıkla yönelmek bu tür durumlar için yeterli bir adımdır.
Kendi Kendine Söylenenler: Eğer kötü niyetle ya da yalan bir bilgiyle bir kimseyi suçlamıyorsanız, kendi kendinize olan bu düşünceler iftira kapsamına girmez. Ancak içsel huzursuzluk yaşıyorsanız, dualarınızda Allah’tan bağışlanma dileyebilirsiniz.
Bu adımlarla vicdanen rahatlayabilir ve içsel bir huzur bulabilirsiniz.