Paylaş
İslamda intikam Almak
Question
İntikam Almak
İntikam hakkında ayet hadis ve dini hükümler
SORU: İntikam almak için hasmını öldüren kişi katil sayılır mı?
CEVAP: Bir insan aynı anda hem hakem ve hem de düşman olamaz. Bu nedenle İslam insanlar için maslahatlarını gözetecek bir lider tayin etmiştir. O lider onların arasında hüküm verir. Cezaları infaz eder ve bunda da Allah’ın hükümlerine uyar. Bundandır ki Kur’an şöyle buyuruyor:
Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Peygamber’e ve sizden olan ulülemre (idarecilere) de itaat edin. (Nisa/59)
Eğer İslâm intikamını kendi eliyle almayı insanlara bıraksaydı o zaman büyük bir felaket olurdu. Çünkü husumette taraf olan kişi hakem olursa o kendinde bir rüşt bulamaz ve hareketlerine dikkat edemez. Bundandır ki İslâm husumetlerde (anlaşmazlıklarda) tarafsız insanların hüküm vermesini şart koşmuştur. Hakim (kadı) için de şüphelerden uzak bir ahlak ve sıfata sahip olma şartını getirmiştir.
İbn Ömer’den rivayete göre, cezalan uygulamak sultanın (yöneticinin) işidir. Sultanın, suçluyu araştırıp katili bulması gerekir. Sonra kan sahiplerinin haklarını almak için onlara bütün yollan kolaylaştırması ve bunu yaparken de israf ve zulme gitmemesi lazımdır. Çünkü Allah şöyle buyuruyor:
Bir kimse zulmen Öldürülürse, onun velisine (hakkını alması için) yetki verdik. Ancak bu veli de kısasta ileri gitmesin zaten o, alacağını almıştır. (İsra/33)
Her ne kadar İslâm hukuku intikam alana, yani katili öldürene katil gözüyle bakmasa da, intikam alan kişiyi tazir cezasıyla cezalandınyor. Tazir cezası ise hakimin yetkisi dahilindedir. Çünkü intikamcı, kısas konusunda sultanın haklarına tecavüz etmiştir.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
İslam’da intikam kavramı, adaletin İslami öğretilerin sınırları içinde yerine getirilmesini sağlamak için düzenlenmiş ve sınırlandırılmıştır. İslam, insanın intikam alma içgüdüsünü tanırken, Müslümanları bağışlamaya, uzlaşmaya ve barışçıl yollarla adalet arayışına öncelik vermeye teşvik eder. İşte İslam’da intikamla ilgili bazı önemli noktalar:
İslam’ın öğretilerinin adalet, bağışlama ve uzlaşma arayışını desteklediğine dikkat etmek önemlidir. Müslümanlardan, çatışmalarla başa çıkmada ve yanlışların telafisini aramada Kuran’ın rehberliğine ve Hz. Muhammed’in öğretilerine uymaları beklenir. İslam’ın ilkeleri, bireylere çatışmalara ve sıkıntılara bilgelik, şefkat ve toplumda barış ve adaleti koruma arzusuyla yaklaşma konusunda rehberlik eder.