İslamda kar payı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Dinimizde kar payı

hocam annem maddi olarak cok sıkısıktı kendisi esnaf biseyler alip satiyolar benimde esimin o ara isi yoktu elimdede bi miktar param vardi annem benden 10 binlira para istedi bu parayi kendine sermaye yapacakmis bana gunluk yani ise gittigi gunler 100 lira para verecek karından eli bollastiginda paramin tamamini kapatacak bu arada benim verdigim sermayeyle o daha da fazla kar aliyobu faize giriyomu eger giriyosa ben bunu nasil islama uygun hale gegirebilirim ben o parayi annemlerden alirsam sermayesiz kalcaklar ve benimde tek gelirim o nolur bi akil verin

Cevap:

Kar zarar ortaklığı varsa bir sakınca yok. Ama anlattığınız bu duruma göre sizin yaptığınız caiz değildir. Bu durumda ticarette kar haddi varmıdır? İslam dini, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymamış, bunu piyasa şartlarına bırakmıştır. Konuyla ilgili olarak Allah Resûlü (s.a.s.), fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur: “Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem.” (Ebû Dâvud, İcâre, 15; Tirmizî, Bûyû’ 73) Ayrıca Hz. Peygamberin (s.a.s.), kendisine kurbanlık bir koyun satın alması için para verdiği Hakîm b. Hizâm’ın bir dinara satın aldığı koyunu iki dinara satıp, sonra bir dinara bir koyun satın almasını (diğer bir rivayette bir dinara satın aldığı iki koyundan birisini bir dinara satmasını) kınamamış, üstelik ona hayır duada bulunmuştur (Ebû Dâvûd, Büyû’, 28; Tirmizî, Büyû’, 34).

Fakihler de bundan hareketle kâr haddinin eşyadan eşyaya fark edebileceğini, bu sebeple de kesin bir takdir yapılamayacağını söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâi’, V, 129). Bununla birlikte piyasada suistimaller olduğu, karaborsacıların devreye girerek halkı mağdur ettikleri, özellikle halkın zaruri ihtiyaçları sayılabilecek mallarda aşırı fiyat artışları yaşandığı durumlarda, kamu otoritesinin fiyatlara müdahale etme (narh koyma) yetkisi vardır (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 226). Aşırı fiyatın tespitinde ise bilirkişilerin günün piyasa şartları içerisindeki belirlemeleri esas alınır.

Benzer Konular:

Answers ( 1 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-03-24T17:43:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ticaret yapan şirkete para yatırarak kar payı almak caizmi

      0
      2022-03-25T22:25:59+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      ortada kar ve zarar ortaklığı bulunuyor ise dinen herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat şöyle de bir gerçek var: ticaret yapılan malın, ürünün dinen haram olmadığı bir mal ve ürün olması gerekmektedir.

Cevapla