Paylaş
İslamda kıskançlık ve fesatlık
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslamda kıskançlık ve fesatlık
İnternet mecrası dan dinlediğim bir sohbette kıskançlık ve fesatlığın yaptığımız iyilikleri eriteceğini söylediler. Başka bir sohbette ise biz kıskanç isek Rabbimizin biz ne kadar kıskanç isek bizden kat kat daha fazla kıskanç olduğunu söylediler. Bir diğer takıldığım konu ise övülmek kendini övmek böbürlenmede günah fakat bir sohbette Rabbimizin yalnızca kendinin övülmesini istediği için yarattıldığımızı söylediler bunlar kafamda soru işareti olarak günlerdir duruyor içinden çıkamadım.
Allah kıskançtır fakat bizim kıskandığımız gibi değildir, Allah teala kulunun haram/günah işleri işlemesini kıskanır bu sahih hadislerle sabittir.
Övülme konusu ise, İnsanlar onu övsün diye onları yaratmadı bu doğru değil fakat övgülere en layık olan odur.
Allah teala övülmekten hoşlanır, tıpkı bizim hoşlandığımız gibi.
Hadislere bakmak isterseniz: Allah’ın kıskanması ne demektir
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kıskançlık ve fitne, anlaşıldığında ve belirli bağlamlarda uygulandığında, İslam’da farklı anlamlara gelebilir:
A. Övülmeye Değer Kıskançlık: Bu, haklı olarak size ait olanı korumak ve muhafaza etmek veya iyi olanı aramaktan kaynaklanan olumlu bir kıskançlık biçimini ifade eder. Örneğin, eşinin sevgisine ve ilgisine karşı koruyucu ve sahiplenici hissetmesi övülmeye değer bir kıskançlık olarak kabul edilir.
B. Ayıplanacak Kıskançlık: Bu, kıskançlığın, sahip oldukları şeylere imrenme veya haset etme nedeniyle başkalarına karşı kötü niyet veya olumsuz duygular beslemeyi içeren, olumsuz ve zararlı bir kıskançlık biçimini ifade eder. İslam, zararlı davranışlara, kötü niyetlere ve gergin ilişkilere yol açtığı için bu tür kıskançlığı kesinlikle caydırmaktadır.
Müslümanlar, kınanacak kıskançlıklara yenik düşmek yerine, kendilerinden hoşnut olma, şükretme ve Allah’ın hükümlerine güvenme konusunda teşvik edilirler. Ayrıca hasedin şerrinden Allah’a sığınmaları, kalplerini ve niyetlerini arındırmak için çalışmaları hatırlatılır.
Müslümanlara, hareket ve etkileşimlerinde müspet katkılar için çaba göstermeleri, fitneleri önlemeleri emredilmiştir. Zarar veren, yalanı yayan, anlaşmazlık yaratan veya ahlaksız davranışları teşvik eden eylemlerde bulunmak, yaramazlık biçimleri olarak kabul edilir ve kesinlikle önerilmez.
İslam, bireyleri olumlu değişimin temsilcisi olmaya, adaleti teşvik etmeye, etik değerleri desteklemeye ve toplumun iyileştirilmesine katkıda bulunmaya teşvik eder. Nezaket, hayırseverlik, dürüstlük ve iyi işleri teşvik etmek, fesatla mücadele etmek ve uyumlu ve doğru bir toplumu teşvik etmek için teşvik edilir.
Kıskançlık ve fitne ile mücadelede İslami öğretileri incelemek, bilgili alimlere danışmak ve İslam’ın ilkelerini kapsamlı ve dengeli bir şekilde uygulamak, eylemlerin doğruluk, adalet ve iyilik peşinde koşmasını sağlamak önemlidir.