İslam’da Mehir vermenin hükmü ve miktarı nedir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mehir nedir miktarı ne kadardır diyanet fetvası

Islamda Mehir vermenin hukmu ve miktari nedir

SelamunAleykum.
Dün Rabbimin izniyle imam nikahım kıyıldı. Hoca mehir kısmına geldiginde esim olcak kisiye mehir ne verirsin diye sordu yanimizdaki sahitlerimizden ve buyuklerimizden de biz zamaninda bir ceyrek iki bilezik verdik seklinde ornekler duyduk. Eşim de benim soylemem dogru olur mu bilmem diyerek biraz tereddutle 40 gram bilezik soyledi. Hoca bana dondugunde 90 gram belirlemistim kendi icimde biseyleri hesap ederek bu karari verdim tabiki durumunu goz onune alarak istedigim mehirden cok daha fazla fiyatta arabasi var yapilabilir diye dusundum ve onu soyledim kabul ettiler. Daha sonra hoca sizin sormak istediginiz bisey varmi dediginde ben tekrardan 90 gram mehri kabul ediyomu sıkıntı olur mu diye sordum oda ediyorum ama herkesin icinde 90 gramın ne oldugunu biliyomu diye bi soru sordu kinayeli sekilde. Nikahimiz kiyildi ve aksam telefonda neden bu sekilde konustugunu sordum mehri biraz fazla bulduguyla alakali ufak capli tartistik. Bunu zamanla beraber yapabilcegimizi anlattim hatta hoca bize takilardan okadarini verirsin diye soylemisti mehir olarak. Bu sekilde anlasildi. Benim sormak istedigim mehirimi almadan bagislayabilir miyim esime ? Babam dugune daha 6 ay var imam nikahi yaptirmamizi istedi haram sekilde gezmeyelim diye. Tam olarak kari koca olamicagimizdan dugun zamani tekrardan imam nikahi kiydirirsiniz dediler eger boyle birsey varsa o nikahta mehir sorulacaksa mehir hakkimi helal edebilir miyim? Veya takilardan sonra mehrimi kocama helal edebilir miyim?
Cunku ben bu yola bi cop bile istemeden girdim mehirin ne oldugunu ikimizde biliyoruz ama onun Allah rizasi icin degilde bana bu mehri seve seve vercegini dusunmuyorum. Bende bencilce fazla istedigimi dusundum daha sonra vazgecebilir miyim bu mehirden daha dugune cok var mehir verilmeden karsilikli anlasabilcegimiz bi durum var midir? Yada hoca ile beraber tekrar edilip duzenlenebilir mi?


Öncelikle mehir ne demek? Dinimizde mehrin hükmü nedir onu öğrenelim

İslam’da mehir kavramının tanımı: mehir bir erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya diğer mallara denir.

1. Erken nikah kıyarak hata ettiniz çünkü artık karı koca oldunuz ve yakınlaşmalar olacak bu özellikle kız tarafına çok zarar verir çünkü evlenmeden önce en basit tartışmalar bile ayrılığa sebep olabiliyor. Evlendikten sonra yaşanması gereken alışma süreci evlenmeden önce yaşanır ve bu ayrılıklara soğumaya sebep olur. Erken nikah asla tavsiye edilmez (helaliniz olsa bile asla birbirinize yaklaşmayınız)

2. Dini nikah diğer adıyla İmam nikahı bir defa kıyılır haram olmasın diye geçici bir nikah kıyılmaz. 2 defa nikah kırarsanız bile geçersizdir anlamsızdır çünkü nikah gelmiştir artık karı koca sayılırsınız.

3. Mehir miktarı Nikah kıyılırken 90 gram alınmak üzere kıyılmış ise nikah kıyıldı için siz bunu hak ettiniz, birleşme olmadan ayrılık olursa yüzde ellisi ödenir birleşme olduktan sonra artık 90 gram alma hakkınız var.

4. Bir kadın mehrini aldıktan sonra veya almadan dilediği miktarını kocasına bağışlayabilir hak ettiği mehrini kocasına helal edebilir. Mehir miktarı ondan vazgeçmek için yeni bir nikaha yeni bir düzenlemeye gerek yoktur.

lütfen nikah ile ilgili mehirle ilgili evlilikle ilgili sorularınızı bize yönlendirin

BENZER KONULAR:

İslamda Mehir ne demek? Mehir ne kadar ve ne zaman verilir

Answers ( 3 )

  1. Soru avatarı
    2
    2022-04-14T14:37:50+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Karı koca

    Selamun aleykum hocam simdiden ilgilendiginiz icin Allah razi olsun .

    hocam ben 10 aydır evliyim kayın validem bana evlenmeden önce altınlarımı alacağını evimi eşyalarımı alacağını söyledi ve bunları hiç birini yapmadı ve sözünden döndü bana sahte altın takıldı esimle benim aramı bozacak hareketler ve davranışlar sergiliyor yüzünü asıyor esim geldiği zaman is yapıyor iyi davranıyor bir kelime desem doğru da olsa o ole değil diyor ve sürekli anlasamamazlik var ayrı eve çıkmak istiyoruz ama esimin parasını aliyor kendi borcunu ödetiyor bize de bisi yapmacığını kredi çekip yapcagimuzi soledi yani sözünden dondu hocam imam nikahinda kesilen mehiride almadılar esiminkini helal ettim ama onlarinkini helal etmiyorum bunların ahirette ve bu dünyada yaptirimlari nelerdir hocam

    1
    2024-11-01T06:44:57+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ve aleyküm selam ve rahmetullah.

    Gelin ve kaynana arasında hep bir tartışma ve anlaşmazlıklar mutlaka vardır. Yani siz mehrinizi bilirsiniz. Nikah akdi sırasında karşı taraftan ne kadar mehir istemiş iseniz bunu yapmak zorundadır karşı taraf.

    Diğer meseleye gelince eşinizin annesidir. Bakmakla mükelleftir.

    1
    2024-11-01T06:47:30+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ve aleyküm selam!

    Öncelikle yeni nikahınız hayırlı olsun. Mehir, İslam’da evlilikte önemli bir yer tutar ve erkeğin eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği mal veya parayı ifade eder.

    Mehir Hükmü
    Mehir, İslam hukukuna göre zorunludur ve nikahın geçerliliği için gereklidir. Mehirin miktarı, nikah esnasında belirlenmelidir. İki tarafın rızasıyla belirlenmesi, en uygun olanıdır.

    Miktarı
    Mehir miktarı konusunda kesin bir standart olmamakla birlikte, genellikle toplumun sosyal ve ekonomik koşullarına bağlı olarak değişir. Bazı bölgelerde altın, para veya diğer değerli eşyalarla ifade edilebilir. Diyanet, mehirin belirlenmesinde tarafların durumunu göz önünde bulundurarak uygun bir miktar belirlemesini önerir.

    Mehir Bağışı
    Eğer daha sonra mehirinizi eşinize bağışlamak isterseniz, bunu dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Mehirin tamamını veya bir kısmını helal edebilirsiniz; bu işlem için yeni bir nikah kıydırmanıza gerek yoktur. Ayrıca, nikahınız sırasında belirlenen mehir miktarını yeniden düzenlemek için de bir hoca ile görüşebilir ve süreci gözden geçirebilirsiniz.

    Düğün Öncesi İlişki
    Düğün öncesinde, nikah kıymış olsanız bile, birbirinize karşı dikkatli olmanız önemlidir. Evlilikte sağlıklı bir iletişim kurmak ve karşılıklı rızaya dayalı bir ilişki geliştirmek, gelecekte daha sağlıklı bir evlilik için faydalı olacaktır.

    Eğer başka sorularınız veya endişeleriniz varsa, lütfen paylaşın. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

    En iyi cevap

Cevapla