İslamda Mehrin Hükmü?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mehrîn Vacibligi

SORU: Üç yıl evli kaldıktan sonra mehrini almadan ölen kadının varislerinin bu mehirde bir haklan var mıdır?

CEVAP: Mehir, kadın için vacib bir haktır. Çünkü Allah Teâlâ Nisa suresinde şöyle buyurmaktadır:

Kadınlara mehirlerini gönül rızası ile (cömertçe) verin.

Rivayet ediliyor ki Ümmü Habibe (r.a) Ubeydullah b. Cahş’ın nikahında idi. Kocası Habeşistan’da öldü. Necaşi onu Hz. Peygamber ile dörtbin dirhem mehir karşılığında evlendirdi. Onu Şürahbil b. Hasene ile Rasûluliah’a gönderdi.

İbn Abbas’tan (r.a) rivayet edildiğine göre, Hz. Ali Fatıma (r.a) ile evlendiğinde Rasûlullah: “Ona birşey ver” dedi Hz. Ali de “Bende birşey yoktur” diye cevap verdi. O da ‘Senin; kılıç geçirmez zırhını ona ver’ dedi.

Ukbe b. Amir1 den (r.a) rivayet edildiğine göre Nebi (s.a) bir adama “Seni falanca kadınla nikahlayayım mı?” dedi. Ondan evet cevabını alınca, kadına da “Seni falanla evlendirmemi istiyormusun?” diye sordu.

O da evet dedi. Onları everdi. Onunla zifafa girdi birşey de vermedi. O Hudeybiye anlaşmasına katılanlardandı. Hudeybiye’ye katılanlara Hayber’den bir hisse var idi. O adam ölümüne yakın şöyle dedi: “Rasûlullah beni falanca kadınla everdi, ben ona bir şey vermedim. Hayber’dekİ hissemi onun mehrine mukabil verdiğime sizi şahit tutuyorum.” O kadın da bir hisse aldı ve onu yüzbin dirheme sattı.

Bundan da anlıyoruz ki, evlilikte mehir vacib bir emirdir. Kocanın eşine vermesi vacibtir. Geç de olsa vermelidir. Boşanma veya vefat anına kadar gecikse dahi mehir verilmelidir. İbn Mes’ud’a “bir adam bir kadınla evlendi, ona bir mehir vermedi, onunla zifafa girmeden de öldü; durumu nasıl olacak” diye sorulduğunda, şöyle cevap verdi: “Diğer kadınlar gibi ona tam mehir vardır, ona miras düşer. O iddetini bekler.” Ma’kel b. Sinan el-Eşcâî ayağa kalktı ve İbn Mes’ud’a: “Allah Ra-sûlü de (s.a) senin hüküm verdiğin gibi hüküm verdi” deyince İbn Mes’ud buna sevindi.

Bundan anlıyoruz ki, soruda bahsi geçen adam ölmüş karısının (eşinin) varisleri arasında mehri taksim eder. Ayrıca kocaya da hissesini alır.

Benzeri konular:

Cevapla