İslamda nevruz’un yeri

Question

Nevruz bayramını kutlamanın hükmü

nevruz nedir nevruz tarihi ve dindeki yeri

nevruz kutlamak caiz mi diyanet

Kâinat her yönüyle ibret almak isteyenler için bir ibret vesikasıdır. Bu ibret vesikalarından biri de bahar ve baharın gelişiyle adeta ölü olan tabiatın yeniden dirilmesidir. Ölü bedenlerin tekrar hayat bulacağını daha dünyadayken bir nebze olsun kavramak isteyenler yaprağı filizlenen ağaçlara, yeşeren otlara ve toprağı yarıp çıkan ekinlere baksınlar. İlkbaharda bir gelenek olarak kutlanan nevruz Farsça da “yeni gün” anlamında olup, her yıl 21 Mart tarihinde tüm Türkler, Farslar, Kürtler, Zazalar ve daha birçok millet tarafından uzun yıllardan beri kutlana gelen bir bahar bayramıdır. Nevruz bu topraklarda yaşayan herkesin geleneğidir. Bu yüzden de bir mezhebe, bir dine, etnik bir guruba mal edilerek istismar edilmesi, bir ayrılık unsuru olarak takdim edilmeye çalışılması kesinlikle yanlıştır.

Şu hakikati asla unutmamalıyız; masmavi göklere uzanan minarelerden huzur içerisinde ezan seslerinin yükselmesini istiyorsak hiçbir etnik ayrımcılık yapmadan birbirimizi sevip, birlik ve beraberlik içerisinde iç ve dış tehditlere karşı tek-vücut olmamız gerekmektedir. Nitekim Allah Resulü (s.a.v) şöyle buyurmaktadır:
“Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki; İman etmedikçe Cennete giremez, birbirinizi sevmedikçe de hakkıyla iman etmiş olamazsınız.” (1)
“Birbirinize kin tutmayın, haset etmeyin, sırt dönmeyin ve irtibatınızı kesmeyiniz. Ey Allah’ın kulları, kardeş olunuz.” (2)

Allah’ı Rab, Muhammed (s.a.v)’i Peygamber, İslam’ı din olarak seçtikten sonra aramızda hiçbir ayrılık gayrılık kalmamıştır. Zira bizler bu vesileyle kardeş olmuşuzdur. Kardeşin kardeşi koruması ise boynun borcudur. Zira Allah Resulü (s.a.v) buyuruyor ki: “Müslümanın müslümana kanı, malı ve ırzı haramdır.” (3)

Müslüman basiret sahibi olmalıdır, Müslüman her türlü hileye fitneye fesada karşı uyanık olmalıdır. Hele daha önceden düştüğü hatalara hiç düşmemelidir. Zira “Mümin bir delikten iki kere ısırılmaz.”(4)
Bir milletin teşekkülünde ve birliğinin sağlanmasında dil, din ve tarih kadar geleneklerin de önemi vardır. İşte bu önemli geleneklerden birisi de Nevruz Bayramıdır.
Ancak, bu günü kendi emelleri için istismar etmek isteyenlere fırsat vermemenin dini ve milli sorumluluğumuz olduğunu asla hatırımızdan çıkarmamalıyız. Bugünü birlik ve beraberliğimizin nişanesi olarak görmeli ve değerlendirmeliyiz.
Bir ayet mealleriyle bitirmek istiyorum:
“Allah’a ve Peygamberine itaat edin, çekişmeyin, yoksa korkar başarısızlığa düşersiniz ve kuvvetiniz gider. Sabredin, doğrusu Allah sabredenlerle beraberdir.” (6)
“Toptan Allah’ın ipine sarılın, ayrılmayın, Allah’ın size olan nimetini anın. Bir zamanlar birbirinize düşmandınız, kalplerinizin arasını uzlaştırdı da, onun nimeti sayesinde kardeş oldunuz.” (5)
———————-
1- Müslim, îman: 93-94
2- Tirmizi, fiten: 7
3- Müslim, Birr: 32; Ahmed b. Hanbel: III, 491
4- el-Lü’lüü vel-Mercan: No: 1887
5- Enfâl: 46
6- Al-i İmran Suresi:103



Nevruz ne demek? Nevruz bayramının geçmişi

Bir milletin teşekkülünde ve birliğin sağlanmasında geleneklerin de önemi vardır. İşte bu önemli geleneklerden biri de NEVRUZ kültürüdür. Her yıl 21 Mart tarihinde tüm dünyada ve bazı doğu ülkelerinde kutlanan Nevruz; Orta Asya’dan Balkan ülkelerine kadar uzanan, dini hüviyeti olmayan bir gelenektir. Ancak, bu günü kendi emelleri için istismar etmek isteyen iç ve dış düşmanlarımıza fırsat vermemenin dini sorumluluğumuz olduğunu asla hatırımızdan çıkartmamamız gerekmektedir. Bu günü; kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin kutlanması olarak görmeli ve değerlendirmeliyiz.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-21T19:43:46+03:00

    İran Yeni Yılı’nı kutlayan Nevruz, İslam öncesi İran’da tarihi kökleri olan kültürel bir kutlamadır. Nevruz birçok insan için güçlü bir kültürel öneme sahip olsa da İslami bir dini bayram değildir. İslami öğretilerde, birincil dini bayramlar dünya çapında Müslümanlar tarafından kutlanan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’dır.

    İslam, Müslümanları İslami ilkelerin sınırları içinde kültür ve geleneklerin çeşitliliğini kutlamaya ve bunlardan yararlanmaya teşvik eder. Bununla birlikte, kültürel kutlamalar ile dini yükümlülükler arasında ayrım yapmak önemlidir. Müslümanlardan dini yükümlülüklerine öncelik vermeleri ve hayatlarının her alanında İslam’ın öğretilerine bağlı kalmaları beklenmektedir.

    Bireyler, kültürel miraslarının bir parçası olarak Nevruz’u kutlamayı seçerlerse, bunu İslami değerlerle uyumlu ve herhangi bir İslami öğretiyle çelişmeyecek şekilde yapmak önemlidir. Müslümanlar, kültürel uygulamaları ile dini taahhütleri arasında bir denge kurmaya ve kutlamalarının İslam’ın ilkelerine uygun olmasını sağlamaya teşvik edilir.

    Nihayetinde Nevruz’un İslam’daki konumu, İslam geleneği içinde dini bir bayram olmaması, ancak İslami inanç ve uygulamalarla çelişmediği sürece kültürel bir kutlama olarak görülebilmesidir.

    En iyi cevap

Cevapla