Paylaş
İslamda Nikah Şahidi Kimler Olabilir? Kimler Olamaz?
Question
Nikahta şahitler
Hanefilerde nikah şahidinde anne baba şahit olabilir mi?
Yabancı olan gelin damat arkadaşları veya komşular gibi aile efradından olmayan yabancı kişiler de şahit olabilir mi?
BENZER KONULAR:
Answers ( 4 )
Nikahta şahitler anne baba olmamalıdır. Şahitlerin yabancı olması nikahın gizliliğini ortadan kaldırır.
Nikâh sözleşmesi şahitsiz olmamalıdır.
Nikâhta en az iki şahidin bulunması şarttır. Şahitsiz kıyılan nikâh ise sahih ve geçerli değildir.
Sonuç olarak, evlenmelerine engel bir durum olmayan kadın ile erkeğin kendi arzu ve istekleriyle şahitler huzurunda evlendiklerini beyan etmeleriyle evlenme gerçekleşmiş, tescili ile de işlem resmen tamamlanmış olur.
Nikâhta şahitliğin hükmü nedir?
Nikâh akdinin geçerli olmasının şartlarından biri de nikâhın şahitler huzurunda akdedilmesidir. En az iki şahit bulunmadan kıyılan nikâh akdi geçerli değildir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.); “Şahitler olmadan kıyılan nikâh geçerli olmaz” (Tirmizi, Nikâh, 15) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir. Nikâh akdinde şahitlerin; erkeğin şahidi ve kızın şahidi şeklinde bir ayrıma tabi tutulması şart değildir.
Hanefi âlimleri dışındaki müctehidler, şahitlerin ikisinin de erkek olmasını şart koşmuş, Hanefiler ise bir erkek ve iki kadının şahitliğini yeterli görmüşlerdir. Nikâhta şahitliğin şart koşulması aleniliği sağlamak ve yapılan evliliğe şaibe karışmasını önlemek içindir.
Ayrıca şahitlerin müslüman ve tam ehliyetli (temyiz gücüne sahip, âkil baliğ) olması gerekir. Şu kadar var ki evlenilecek kadın Ehl-i kitaptan biri ise şahitler de Ehl-i kitaptan olabilir
anne baba neden olmuyor? sonuçta müslümanlar yani
ilk satırda belirttik
İslam’da nikah, dini ve hukuki bir akit olup, bazı şartlara ve kurallara bağlıdır. Nikahın geçerliliği için belirli şahidler gereklidir. İslam’da nikah şahidi olabilecekler ve olamayacaklar hakkında şu şekilde genel bir değerlendirme yapılabilir:
Nikah Şahidi Olabilecekler:
Müslüman Olmak: Nikah şahidinin, Müslüman olması gerekir. Zira İslam nikahı, Müslümanlar arasında yapılır ve nikah akdinin geçerli olması için şahidin İslam’a uygun bir kimlik taşıması beklenir.
Akıl Sağlığı Yerinde Olmak: Şahidin akıl sağlığının yerinde olması, nikahın geçerliliği açısından önemlidir. Akıl hastalığı veya ruhsal bir rahatsızlık nedeniyle doğru bir şekilde şahitlik yapamayacak durumda olanlar, şahid olamazlar.
Ergin Olmak: Şahidin ergin olması gerekir. Yani, akıl sağlığı yerinde ve olgunluk seviyesinde olmalıdır. Bu, genellikle ergenlik çağına gelmiş ve olgunlaşmış bireyler anlamına gelir.
Özgür Olmak: Köle veya tutsak olmayan, özgür kişiler nikah şahidi olabilir. Zira İslam’da özgür olmayan bireylerin, önemli hukuki meselelerde (nikah gibi) şahidlik yapmaları önerilmez.
Adaletli Olmak: Şahidin adaletli olması da gereklidir. Şahidin, İslam ahlakı ve adaletine uygun davranışlar sergileyen, güvenilir bir kimlik taşıması beklenir.
Nikah Şahidi Olamayacaklar:
Kafirler: Müslüman olmayan bir kişi, İslam nikahında şahidlik yapamaz. Zira nikah, İslam hukuku çerçevesinde bir akit olup, yalnızca Müslüman şahitle geçerli sayılır.
Kadın ve Erkek Arasındaki İlişkiyi Gölgeleyecek Durumda Olanlar: Bazı İslami görüşlere göre, nikah akdinde yalnızca kadın ve erkek değil, bunlarla doğrudan ilişkili kişiler de (örneğin, aralarında yakın bir kan bağı bulunan kişiler) şahit olamaz. Örneğin, evlenmekte olan kişinin anne veya babası doğrudan şahid olamayabilir.
Akıl Sağlığı Yerinde Olmayanlar: Akıl sağlığı yerinde olmayan, zihinsel engeli olan kişiler de nikah şahidi olamazlar. Bu kişiler, akdi doğru şekilde anlayamayacaklarından dolayı şahidlikleri geçerli sayılmaz.
Şahitliği Red Edebilecek Durumda Olanlar: Şahitlik yapmak istemeyen veya bu konuda geçerli bir mazereti olan kişiler de şahid olamazlar. Şahitlik için rızanın olması gerekmektedir.
İslam’da Şahitlik İçin Gereken Şartlar:
Nikah akdinde en az iki şahidin bulunması gerekmektedir. Bu şahidler, akdi onaylayan ve doğru bir şekilde gerçekleştiğine tanıklık eden kişiler olmalıdır. İslam’da en uygun durum, bu şahitlerin tarafsız, güvenilir ve dürüst kişiler olmasıdır.
Özetle, İslam’da nikah şahidi olabilecek kişilerin Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergin ve adaletli olmaları gerekir. Kafirler, akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler ve bazen aile üyeleri nikah şahidi olamazlar.