islamda öfkenin yeri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

islam’da öfke kontrolü

Ofke nedir nasil kontrol edilir

Öfke nedir nasıl kontrol edilir

Musa (as) iki adamın birbirleriyle kavga ettiklerini gördü. Adamlardan biri İsrail oğullardan, diğeri Kıpti idi. İsrail oğullarından olan adam düşmanına karşı kavminden yardım istedi. Bu noktada Allah düşmanı İblis devreye girerek Musa’yı (as) öfkelendirdi. Kendi kavminden olan kişinin imdat çağrısını duyar duymaz Kıpti’nin üzerine yürüdü ve ona vurdu. O kadar sert vurmuştu ki adam cansız yere serildi.

Musa (as) bir an durup düşünmemiş, olayın iç yüzü nü öğrenmeden sırf kendi kavminden olanın kişinin im dadıyla Kıpti’ye saldırmıştı. Kur’an bu olayı şöyle anlatmıştır: “Musa, ahalisinin habersiz olduğu bir sırada şehre girdi. Orada, biri kendi tarafından, diğeri düşman tarafın dan olan iki adamı birbiriyle dövüşür buldu. Kendi tarafın dan olanı, düşmana karşı ondan yardım diledi. Musa da ötekine bir yumruk vurup ölümüne sebep oldu.”

Musa (as) Kiptî’nin öldüğünü görünce bunun şeytanın işi olduğunu anlayarak şöyle dedi: “(Bunun üzerine:) Bu şeytan işidir. O, gerçekten saptırıcı, apaçık bir düşman, dedi.”

Öfke iki türlüdür: Birinci türü Allah için duyulan öf ke olup imanın semerelerindendir. Çünkü Allah’ın ha ramları çiğnendiği zaman öfkelenmeyen biri, iman bakımından zayıf bir kimsedir.
Öfkenin ikinci türü ise Allah’tan başkası için örneğin benlik, cinsellik, vatan veya aile taassubu uğrunda olabilir.

Öfkenin ikinci türü genelde Allah düşmanı tarafın dan tahrik edilir. Şeytan öfkenin türünü kullanarak çeşitli suçların işlenmesine, ailelerin parçalanmasına, imanın zayıflamasına ve din kardeşliği bağının gevşemesine zemin hazırlar. Bu, birçok şerrin doğmasına yol açan bir şerdir. Bu yüzden şunu yadırgamamak gerekir: Adamın biri Allah Resulü’ne (sav) Bana tavsiyede bulun’ demiş, o da ‘Öfkelenme’ buyurmuştu. Adam bu isteği tekrarladıkça Allah Resulü de tavsiyesini yinelemiş ve ‘Öfkelenme’ buyurmuştu.

Sözlerin anaları kendisine verilen Resul’ün (sav) bir şeyi üç kez tekrarlaması, şeytanın bu silahının ne kadar güçlü olduğunu vurgulamak içindir. Bu yüzden, Müslümanların bu konuda çok dikkatli olmaları gerekir.

Öfke, şeytanın gösterdiğinin aksine gücün ölçüsü değildir. Bazıları şeytanın telkinlerine aldanarak öfkelenir ve bununla insanlarda güçlü biri olduğu hissini uyandır mak isterler. Hâlbuki gerçek güç, kişinin öfke anında kendini tutabilmesidir. Nitekim Allah Resulü (sav) şöyle buyurmuştur: Güçlü köpürmekle olunmaz, Gerçek güçlü, öfke anında kendine hâkim olabilmektir.

Vehb b. Münebbih şöyle demiştir: Rahibin biri şey tana sordu: Âdem oğlunun hangi davranışı senin işini da ha kolaylaştırıcıdır? ‘Hiddet ve öfke’ dedi. Kul hiddetli olduğu zaman onu çocukların topu çevirdikleri gibi çeviririz. Hayseme’den rivayet edildi ki: Şeytan şöyle dedi:

Adem oğlu beni nasıl mağlup eder ki? O, halinden memnun olduğunda gider kalbine yerleşirim. Öfkelendiğinde ise kalbinden uçup kafasına yerleşirim.
Öfke, Müslüman cemaati dağıtıp parçalayan faktörlerin başında gelir. Çünkü öfkeli kimseler, diğerlerini terk etmekten ve ambargo koymaktan hoşlanırlar. (Kitab ve Sünnet Işığında cin şeytan ve büyüden koruyucu dualar)

ÖFKE ANINDA

Sakinleştikten sonra öfkenizi ifade edin. …
2. Konuşmadan önce düşünün. …
3. Fiziksel aktivite yapın. …
4. Öfkenin temel nedenlerini bilin. …
5. Olası çözümleri belirleyin. …
6. Öfkeyi kontrol etmek için gevşeme becerileri uygulayın. …
7. Kin tutmayın.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Murat avatarı
    1
    2021-10-24T08:35:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Derler ya öfkeyle kalkan zararla oturur bu laf gayet doğru öfkeni kontrol edersen herşey daha güzel olur öfkeyle sorunlar çözülmez ofkeliyken içinden küçük olsada bir ayet okuyup sakinleşmek deneye bilirsiniz

    En iyi cevap

Cevapla