Paylaş
İslamda Ölçü Ve Tartı
Question
6. Ölçü Ve Tartıda Îtkân
Ölçü ve tartıda itkân ile davranmak, dosdoğru ve tastamam ölçüp tartmak dinin istediği bir şeydir. Bu konudaki itkân, alma ve vermede ölçülen ve tartılan şeyin miktannı iyi belirlemekle gerçekleşir. Bir insanın kendisi için bir şey alırken ölçü ve tartıda fazlalık, başkasına bir şey verirken eksiklik yapması caiz değildir. Kur’an şöyle buyuruyor:
İnsanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise noksan yapan hilekârlara yazıklar olsun! Onlar düşünmezler mi ki, kendileri büyük bir günde hesap vermek için diriltilecekler. Öyle bir gün ki, insanlar o günde âlemlerin rab-binin huzurunda divan duracaklar. (Mutaffifin/1-6)
Bir başka yerde Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
Göğü Allah yükseltti ve mizanı koydu. Sakın tartıda haksızlık etmeyin. Tartıyı, doğru yapın, terazide eksiklik yapmayın. (Rahman/7-9)
İbn Teymiye’nin Fetâvâ’smda şöyle söylenmektedir:
İnsanlar arasında birilerini kayıran veya malların değerini düşüren bir tartı görevlisi bulunması helâl değildir. Nitekim insanlar arasında ölçü ve tartıda veya kendinden bir şeyler ümid ettiği, yahut şerrinden korktuğu kişilerin lehine değerlendirme yapan, kızdığına zulmeden ve sevdiklerine fazla veren bilir kişinin bulunması da helâl değildir.
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
Müslüman’ın ölçü ve tartı konusunda hassas davranması gerekmektedir. Hatta Kur’an-ı Kerim’in ifadesi ile ölçü ve tartı sebebi ile bir kavim helak olmuştur. Ölçü ve tartıda itkân ile davranmak, dosdoğru ve tastamam ölçüp tartmak dinin istediği bir şeydir. Bu konudaki itkân, alma ve vermede ölçülen ve tartılan şeyin miktannı iyi belirlemekle gerçekleşir. Bir insanın kendisi için bir şey alırken ölçü ve tartıda fazlalık, başkasına bir şey verirken eksiklik yapması caiz değildir.