Paylaş
İslam’da Orucun Önemi Nedir
Question
ORUCUN ÖNEMİ
Orucun Müslümanlar için önemi nedir
Allah’ın emrettiği her şeyde şüphesiz insanların dünya ve ahiret hayatı için birçok hikmetler vardır. İçerisinde bulunduğumuz Ramazan ayında tutulan oruç bu hikmetli emirlerden biri olmakla birlikte İslâm’ın da beş şartından biridir.
Oruç Allah’ın rızasını kazanmak için ibadet maksadıyla gün boyu yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç, insanları dünyada kötülüklerden sakındıran, ahirette de cehennem azabından koruyan ve günahların bağışlanmasına vesile olan bir ibadettir. Cenâb-ı Hak Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Oruç sizden evvelkilerin üzerine farz kılındığı gibi sizin üzerinize de farz kılındı.”(1)
Oruç, mümini nefsanî içgüdülerin tutsaklığından, cimrilikten ve bencillikten kurtarır. Sabır, diğerkâmlık ve cömertlik gibi ulvi davranışlar kazandırarak ruh olgunluğuna ve ermişlik sırrına kavuşturmaktadır.
Oruç günahların af edilmesine ve duaların kabul edilmesine bir vesiledir. Peygamber Efendimiz (s.a.v): ”Kim Ramazan orucunu, iman ederek ve mükâfatını sadece Allah Teâlâ’dan bekleyerek tutarsa, onun geçmiş günahları affolunur.”(2) buyurarak orucun günahlardan bağışlanma vesilesi olduğuna işaret etmiştir.
Oruç tutarken, kendimizi sadece yemek ve içmekten uzak tutmakla değil; Allah’ın hoşnut olmadığı şeylerden uzak tutmaya çalışarak; ruhumuza, aklımıza, kalbimize ve azalarımıza da oruç tutturmaya çalışmalıyız.
Oruç riyânın en az karışacağı bir ibadet olduğu için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır. Peygamberimizden (s.a.v.) nakledildiğine göre, orucun bu yönüne ilişkin olarak Allah (c.c), “Oruç benim içindir; onun karşılığını ben vereceğim”(3) buyurmuştur.
Manevi kazanç ikliminin en yoğun olarak yaşandığı ramazan ayında tuttuğumuz oruçlarla iradelerimiz eğitilecek, oruçlarımızın sonunda vereceğimiz iftarlarla cömertliğin, ikramın ve paylaşmanın verdiği hazzı tadacak, kıldığımız teravihlerle ibadetin neşe ve coşkusunu tüm benliğimizde hissedecek, yine verdiğimiz zekât ve fitrelerle de, içinde yaşadığımız toplumumuzun sosyal yaralarını Ramazan’ın şifalı elleriyle sarmış olacağız.
Allah bizlere, Ramazan’ın ruhuna uygun bir ciddiyet ve hassasiyetle oruç tutmayı nasip etsin.
——————————
- Bakara, 183
- Buhârî, “Savm”,
- Buhârî, “Savm”, 2, 9;
Answer ( 1 )
İslam’da Orucun Önemi
İnsanın irade eğitiminde orucun önemli bir yeri vardır. Oruç tutan insan, bedensel güçlüklerin üstesinden gelmeyi öğrendiği gibi zihinsel ve manevi açıdan da olgunlaşır. Öngörülen zaman
içerisinde yeme, içme ve benzeri ihtiyaçlardan uzak durmak orucun biçimsel yönüne, kişinin Allah’a yakınlaşma çabası ve içsel arınma tecrübesi de özüne işaret eder.42 Oruç; kişiyi takvaya ulaştırması, Allah’a kul olma bilincine eriştirmesi ve kulluğun belirli bir disipline bağlanması, nimete şükür vesilesi olması, Allah’ın koyduğu sınırlara uymayı öğretmesi ve mümine yaraşmayacak
davranışlardan sakındırarak ahlakı güzelleştirmesi bakımından önemli bir yere sahiptir.
Hadislerde, orucun Allah ile inanan arasında gerçekleşen özel bir ibadet olduğu belirtilir. Kudsi bir hadiste Allah Teala, “Oruç benim içindir ve onun mükâfatını ancak ben veririm.” buyurarak orucun mükâfatının da özel olduğuna işaret etmiştir.
Bir başka hadiste ise oruçlu birinin çirkin sözden ve tartışmadan kaçınması gerektiği, kendisine kötü söz söylendiğinde ise sadece “Ben oruçluyum.” demesi tavsiye edilir. Yine oruç tuttuğu hâlde yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmeyen kişinin tuttuğu orucun, aç ve susuz kalmaktan ibaret olduğu ve Allah katında bir değer taşımadığı ifade edilir