Paylaş
İslamda Saç Boyamak Caiz Midir
Question
Saç boyamak
islamda saç boyamak günah mıdır
Dinimizde saç boyamanın hükmü
Kadının ağırmış olan saçlarını kına ile boyaması sünnettir. Fakat siyah boya ile boyaması mekruhtur.
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bu hususu Yahudi ve Hristiyanlara muhalefet tarzından değerlendirmiş onların kına türü şeyler kullanılmamasına karşı kına kullanılmasını güzel görmüştür.
Ebu Hüreyre Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dediğini rivayet etmiştir
Yahudi ve Hristiyanlar saçlarını boyamazlar siz onlara muhalefet ediniz yani ağırmış sakalınızı siyah olmamak şartı kına vesaire ile boyayınız.
Müslüman erkek olsun müslüman kadın olsun saçlarını boyarken siyahın dışında boya seçmeli ve bir de boyanın altına su geçirir olmasına dikkat etmelidir bazı boyaların zar oluşturduklarını saç üzerine kaplayıp film tabakası oluşturduklarını böylece su geçirme dediklerini biliyoruz durum bu olunca bu tür boya kullanan kişiler suyu saçlarına sirayet ettiremedi clary müddet abdestsizlik ve cünüplükten temizlenmiş olmazlar.
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem saç sakal bıyık veya kaşları siyaha boyamanın caiz olmadığını diğer bir hadis-i şerifte beyan etmiştir
Ebu Derda peygamber efendimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir
Kim saçını ve sakalını siyah boya ile boyarsa Allah teala kıyamet gününde onun yüzünü kara yapar.
bu hadisi şerif’te ve konu ile ilgili geçen diğer hadis-i şerifte boyama emri yalnız erkekleri değil aynı zamanda kadınları da kapsamaktadır ayrıca Peygamber efendimiz ağaran saçları da yolmamayı da Emir etmektedirler hem erkek hem de kadınlar bu Emre uymalıdır lar bu konuda Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur ak saçları olmayınız çünkü o kıyamet gününde Müslümanın nurudur kim Müslüman iken saçı ağrırsa o saçın nedeniyle ona bir sevap yazılır. Onun bir hatası örtülür ve bir derece yükseltilir
Demek ki ak saçları boyamak suretiyle izale etmeye müsaade vardır fakat siyaha boyamak yasaklanmıştır yalnız ak saç ve sakalını yolmak şeklindeki yollara başvurmak hadis-i şerifte beyan edildiği üzere yasaklanmıştır
Günümüzde saç boyamanın caiz olması için aranan 4 şart vardır
- Jöle gibi altına suyun ulaşmasına engel olacak tabaka oluşturmaması
- Haram veya necis bir madde içermemesi
- Sağlık açısından zararlı olmaması
- Renginin siyah olmaması.
BENZER KONULAR:
Answers ( 5 )
Saçları boyamak caiz midir ancak uygulanan boya saçın üzerinde tabaka oluşturma malı ve siyah olmamalıdır
SAÇ BOYAMAK GÜNAH MI
Saç boyamak ile ilgili hadisler ve açıklamaları
Kadının ağarmış olan saçlarını kına ile boyaması sünnettir. Fakat siyah boya ile boyaması mekruhtur.
Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu hususu Yahudi ve Hristiyanlara muhalefet tarzından değerlendirmiş, onların kına türü şeyler kullanmamasına karşı kına kullanılmasını güzel gör müştür.
عن أبي هريرة أن الثي -صلى الله عليه وسلم قال إن اليهود والنصارى لا يضعو فخالفوهم .
Ebû Hureyre (Allah ondan razı olsun), Peygamber Efendimiz (sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Yahudi ve Hristiyanlar saçlarını boyamazlar. Siz onlara muhalefet ediniz (ağarmış sakalınızı, siyah olmamak şartı kına vesaire ile boyayınız)”
Müslüman erkek olsun, Müslüman kadın olsun saçlarını bo yarken siyahın dışında boya seçmeli ve bir de boyanın altına su geçirir olmasına dikkat etmelidirler. Bazı boyaların zar oluştur duklarını (saç üzerini kaplayıp film tabakası oluşturduklarını) böylece su geçirmediklerini biliyoruz. Durum bu olunca bu tür boya kullanan kişiler, suyu saçlarına sirayet ettiremedikleri müd det abdestsizlik ve cünüplükten temizlenmiş olmazlar.
Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) saç, sakal, bıyık veya kaşları siyaha boyamanın câiz olmadığını diğer bir hadis-i şerifle rinde beyan etmiştir.
عن أبي الدرداء ، قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : من خضب بالشواد ؤد الله وجهه يوم القيامة.
Ebû’d-Derdâ (Allah ondan razi olsun), Peygamber Efendimiz (sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Kim saçını ve sakalını siyah boya ile boyarsa, Allah Teâlâ, kıyamet gününde onun yüzünü kara yapar.”
Bu hadis-i şerifte ve konu ile ilgili geçen diğer hadis-i şeriflerde boyama emri yalnız erkekleri değil aynı zamanda kadınları da kap samaktadır. Ayrıca Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ağaran saçları da yolmamayı emretmektedirler. Hem erkek hem de kadın lar bu emre uymalıdırlar.
Bu konuda Peygamber Efendimiz (Sallálláhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
عن عمرو بن شعيب، عن أبيه، عن جده، أ رسول الله صلى الله عليه وَسَلّم قال: لا تنتفوا الشيب، فإنه نور المسلم، من شاب شيبة في الإسلام، كتب الله له بها حسنة، وكفر عنه بها خطيئة، ورفعه بها درجة
Amr b. Şuayb’dan, o da babasından, babası da dedesinden (Allah ondan razı olsun) Peygamber Efendimiz (sallallahu Aleyhi ve sellem)’in şöyle de diğini rivayet etmiştir: “Ak saçları yolmayınız! Çünkü o, kıyâmet gününde Müslüman’ın nurudur. Kim Müslüman iken saçı ağa rırsa, o saçı nedeniyle ona bir sevap yazılır. Onun bir hatası ör tülür ve bir derece yükseltilir”
Demek ki; Ak saçları boyamak suretiyle izale etmeye müsaade vardır. Fakat siyaha boyamak yasaklanmıştır. Yalnız ak saç ve saka linı yolmak şeklindeki yollara başvurmak -yukarıdaki hadis-i şerifte beyan edildiği üzere yasaklanmıştır.
Günümüzde saç boyamanın câiz olması için aranan dört şart vardır:
1. Jöle gibi altına suyun ulaşmasına engel olacak tabaka oluşturmaması
2. Haram veya necis bir madde içermemesi
3. Sağlık açısından zararlı olmaması
4. Rengi siyah olmaması
Saçı siyah renge boyama hariç dinen bir engel yoktur
Saçlarım siyahtı ben farklı bir renge boyadım beğenmeyip geri kendi rengime yani siyaha boyadım bu günah midir
Hayır, saçlarını farklı renge boyayıp sonra tekrar siyaha boyaman dinen bir günah olarak değerlendirilmez. İslam’da saç boyamak genel olarak caizdir, ancak bazı alimler siyah renge boyamayı hoş karşılamamıştır, özellikle yaşlılık belirtilerini gizlemek amacıyla yapılıyorsa. Fakat senin durumunda, eski rengine geri dönmek istemen doğal bir tercih ve bunda bir sakınca yoktur.
Önemli olan, niyetinin iyi olması ve boyama işlemlerinde sağlığa zararlı ya da haram kabul edilen maddelerden kaçınmandır. İçini rahat tutabilirsin.