İslam’da Sağlığı Korumanın Önemi Nedir? Ayet ve Hadislerle

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İSLAMDA HASTALIKLARA KARŞI SAĞLIĞI KORUMANIN ÖNEMİ

islamda sağlığı korumak

islamda sağlığı korumanın yolu

islamda sağlığı korumak

Hz. Peygamber (s.a.v) “Hastalık gelmeden, sağlığın kıymetini biliniz”(1) buyurarak, bu hadisi şerifle bize önemli bir uyarıda bulunmaktadır. Hastalık gelmeden, sıhhatin değerini bilmek, gelecek hastalıklara karşı korunma, tedbir alma demektir. Dinimiz de, sağlığı korumanın üzerinde önemle durur. Hastalıklardan sakınmayı, sağlıklı bir hayat yaşamayı emreder. Çünkü hayat sağlıklı olduğu sürece güzeldir, sağlığı bozulan bir insanın hayatı da, ibadeti de düzgün değildir.

Sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin iki temel yolu vardır. Birincisi hastalanmadan önce sağlığı korumak, ikincisi ise hasta olduğumuz zaman tedavi olmaktır. Hastalıklara karşı tedbir konusunda Peygamberimiz (s.a.v) “Bir yerde veba hastalığı olduğunu işitirseniz oraya girmeyiniz. Bulunduğunuz yerde bir hastalık meydana çıkarsa oradan da çıkmayınız.”(2) buyurarak bugünkü adıyla koruyucu hekimliğin önemini bize 14 asır öncesinden haber vermiştir. Bütün tedbirlere rağmen hastalık yine isabet ederse bu defa kişiye tedavi olma zarureti doğar.
Nitekim ashaptan bazıları Peygamberimiz (s.a.v.) ’e gelerek, Ey Allahın resulü tedavi olalım mı diye sorduklarında, Peygamberimiz (s.a.v) “Evet ey Allahın kulları tedavi olunuz, zira Allah ihtiyarlıktan başka her derdin dermanını yaratmıştır”(3) cevabını verirler.

Dinimiz sağlığı, insan yaşamının merkezine koyarak, sağlığın bozulmasına sebep olan her şeyden insanın korunmasını istemiş ve Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerimde, “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız”(4) buyrulmuştur.

Bu nedenle, insan sağlığına zarar verecek her şey dinimiz de, ya haram ya da mekruh sayılarak, sağlıklı ve dengeli beslenme, temiz bir ortamda yaşama, her türlü bulaşıcı hastalıklardan korunma, içki, kumar, sigara, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması istenmiştir.

Sonuç olarak Nimetlerin en güzeli olan sağlık nimetinin kıymetini bilelim, sağlıklı bir ömür için belirli aralıklarla doktorlara muayene olalım, sağlığımızı bozacak her türlü zararlı maddelerden de uzak duralım.
Yüce Allah (c.c) hastalarımıza şifa diğerlerimize de sağlıklı ve mutlu bir yaşam nasip etsin.

________________
1-Fetü’l kebir 1/203
2-Tecridi sarih terc.9/206
3-Büyük İslam ilmihali Ö. N. Bilmen
4- Bakara,2/195

Answer ( 1 )

    0
    2020-11-18T19:45:24+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bizlere sunulan nimetlerin en başında sağlığımız gelmektedir. Rahat, huzurlu ve mutlu bir hayat geçirmenin en temel yolu sağlıktan geçmektedir. Rabbimiz (cc)’un bizlerden istemiş olduğu emir ve yasakların yerine getirilmesi, sosyal hayatta bizlerde beklenilen görevleri layıkıyla yapabilmenin yolu çokça ihmal ettiğimiz sağlık ve sıhhatten geçmektedir. Sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin iki temel yolu vardır. İlki hastalanmadan önce sağlığı koruma, ikincisi ise, hasta olduğumuz zaman eski sağlığımıza dönebilmemiz için tedavi olmaktır. En önemli olanını ise sağlıklı olmayı devam ettirebilme olduğunu da Rasulullah (sav)’in şu hadisinden öğreniyoruz. “Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin. Ölüm gelmeden önce hayatın, hastalık gelmeden önce sağlığın, meşguliyet gelmeden önce boş zamanın, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin” (Buhari/Rikak/3)

     

    En iyi cevap

Cevapla