Paylaş
İslam sağlık ilişkisi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İSLAM’DA SAĞLIĞIN ÖNEMİ
Yüce dinimiz İslam,insanı temel alan ve onun faydası için kurallar koyan bir dindir.İslam dininin hükümlerine bakarsanız,insana zarar vermeye yönelik hiçbir emir bulamazsınız.İşte bu özellik İslam dininin hak ve evrensel bir din oluşunun açık bir delilidir.İnsanı dünya ve ahiret hayatında saadete götürmeyi hedefleyen dinimiz, sağlık konusunda da hassasiyetle durmuştur.Bu sebepledir ki İslam’da insana zararlı olan şeyler ya haram,ya da mekruh sayılmıştır.
Her insan sağlığını korumakla sorumludur.Çünkü gerek dünya, gerekse ahiret hayatı için yapılan bütün işler sağlıkla yapılabilir.Aynı zamanda İslam dinine göre sağlığın korunması Yüce Allah’ın bir emridir.Zira Cenab-ı Zülcelal hazretleri Kur’an-ı Kerim’de; Allah yolunda mallarınızı harcayınız ve kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız. Davranışlarınızda dürüst olunuz. Çünkü Allah dürüstleri sever. buyurmaktadır. Görüldüğü gibi Yüce Rabbimiz bizden kendimizi tehlikeye atmamamızı ve dürüst olmamızı istemektedir. Kainatın Sultanı sevgili Peygamberimiz ise bir hadis-i şeriflerinde; “İki nimet vardır ki insanların çoğu bu nimetleri kullanmada aldanmıştır. Bunlar sıhhat ve boş vakittir”. buyurarak sağlığın önemine işaret etmişlerdir.
Ayet ve hadislerden de anlaşıldığı üzere sağlık nimeti Yaradan’ın bizlere büyük bir lütfüdür. Bu lütuf aynı zamanda büyük sorumluluk gerektiren bir emanettir.
Ayet ve hadislerden de anlaşıldığı üzere sağlık nimeti Yaradan’ın bizlere büyük bir lütfüdür. Bu lütuf aynı zamanda büyük sorumluluk gerektiren bir emanettir.
Bu emaneti Allah’ın istediği gibi kullanırsak, dünya ve ahiret mutluluğunu kazanmaya inşallah vesile olacaktır. Çünkü bu dünyada bizlere verilen nimetlerin hesabı mutlaka sorulacaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz biz inananlara hitaben; Hastalık gelmeden önce sağlığın kıymetini bilmemizi tavsiye etmektedirler.
Günümüzde hastalık gelmeden tedbir almanın yolları da vardır. Bunların başında ilaç ve aşı yoluyla hastalıktan korunma gelmektedir.Ancak sağlığın korunması her zaman ilaç ve aşılarla mümkün olmamaktadır. Bu hususta Peygamberimiz, yemede, içmede, giyinmede kısaca sağlığımızla bağlantılı her alanda bizlere örnek olmuş ve sağlığımızı korumak için ölçülü olmayı tavsiye buyurmuşlardır.
Mü’min kişi kendisi ve ailesinin sağlığını korumakla beraber, toplumun ruh ve beden sağlığını koruyacak uzmanları da yetiştirmek zorundadır. Bu konuda İmam-ı Gazali, tıp tahsili yapmanın Farz-ı kifaye olduğunu belirtmiştir. Demek oluyor ki, İslam toplumu olarak üzerimize ,sağlık uzmanları yetiştirmek farz kılınmıştır.
Kaynaklar :
(1) Bakara Süresi :195
(2) Sahihi Buhari Cilt: 12-2019
Benzer Konular:
- Sağlık vesvesesi
- Sağlıklı yaşamak için neler yapıyorsunuz?
- Sağlık Sorunundan Dolayı Yemin Bozma
- “…Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın…” (Bakara suresi, 195. ayet.) Yukarıdaki ayeti yaşama ve Sağlık hakkı açısından değerlendiriniz
- Sağlıklı bir yaşam için nasıl beslenmemiz gerektiği ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da, fiziksel ve ruhsal esenlik arasındaki ilişkiye güçlü bir vurgu vardır. İslam, sağlığı korumanın kişinin dini görevlerini yerine getirmesi ve üretken bir yaşam sürmesi için önemli olduğunu öğretir. İslam’ın sağlığa bakış açısının bazı temel yönleri şunlardır:
İslam’da sağlık kavramı, esenliğin fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönlerini kapsayan bütüncül bir kavramdır. Müslümanlar dengeli ve ölçülü bir yaşam tarzı sürdürmeye, temizlik ve hijyene uymaya, zararlı maddelerden uzak durmaya, koruyucu sağlık önlemleri almaya, gerektiğinde tıbbi tedaviye başvurmaya, iman ve dua yoluyla manevi şifa aramaya teşvik edilir. Müslümanlar, sağlığa öncelik vererek dini yükümlülüklerini yerine getirmeyi ve İslami öğretilere uygun verimli bir yaşam sürmeyi amaçlar.